Tom Fitzpatrick Menyertai R.J. O’Brien sebagai Pengarah Urusan, Maklumat Pasaran Global

CHICAGO, 19 Sept. 2023Chicago-berpangkalan R.J. O’Brien & Associates (RJO), firma broker dan penjelasan berkecuali tertua di Amerika Syarikat, hari ini mengumumkan bahawa veteran pasaran kewangan Tom Fitzpatrick baru sahaja menyertai firma itu sebagai Pengarah Urusan, Gambaran Pasaran Global. Sepanjang kerjaya beliau yang merangkumi hampir 39 tahun di Citi, Fitzpatrick mengumpul pengikut yang kuat di seluruh dunia untuk ulasan pasaran wawasannya merentasi kelas aset.

Daniel Staniford, Presiden dan Ketua Pegawai Penjualan RJO, berkata: “Kami benar-benar gembira mempunyai Tom bersama kami ketika kami terus berekspansi ke dalam kelas aset dan geografi baru. Saya berpeluang bekerja dengannya di Citi, dan kualiti serta kedalaman analisisnya tidak ada tandingannya dalam industri ini. Peranan baru ini akan memberikan basis pelanggan kami yang kukuh dan berkembang wawasan bernilai baru berdasarkan minat Tom yang mendalam terhadap pasaran dan ulasan teliti dan mendalamnya yang merangkumi bukan sahaja asas dan psikologi pasaran tetapi juga sejarah ekonomi dan kewangan.”

Fitzpatrick berkata: “Saya gembira dapat menyertai RJO, yang saya percaya akan sangat sesuai untuk babak seterusnya dalam kerjaya saya. Maklum balas yang saya terima dan apa yang dapat saya amati sudah mengukuhkan bahawa ini adalah organisasi yang tepat untuk saya, yang tercermin dalam budaya dan orang berintegriti yang menyukai apa yang mereka lakukan. Saya telah mengenali Dan bertahun-tahun dan teruja untuk bekerja langsung dengannya lagi, terutama ketika firma ini membina peluang silang aset baru untuk para pelanggannya di seluruh dunia.”

Fitzpatrick membesar di Ireland dan memulakan kerjayanya sebagai pegawai bank junior untuk Chase Bank di Ireland di Dublin. Dia mula mengkhususkan diri dalam pertukaran asing (FX) ketika dia menyertai HSBC Global Banking and Markets sebagai pembantu FX junior. Dia berpindah ke Afrika Selatan pada tahun 1984 sebagai penganalisis untuk Nedbank, kemudian menyertai Citibank (kini Citi) dalam jualan FX, bekerja dari kawasan Johannesburg. Pada tahun 1987, dia dipindahkan ke Citibank London untuk menyertai jualan FX Korporat, di mana dia juga meliputi pelabur, dana lindung nilai dan bank pusat serta dana kekayaan berdaulat sebelum mengambil alih peranan sebagai Ketua Penjualan FX Institusi. Pada tahun 1996, dia berpindah ke New York untuk berkhidmat sebagai Ketua Penjualan FX Institusi.

Dari tahun 1999 hingga Jun tahun ini, Fitzpatrick telah menjadi Pengarah Urusan di Citi, di mana dia juga berkhidmat sebagai Ketua Global produk CitiFXTechnicals dalam perniagaan G10 FX. Dalam peranan itu, dia menghasilkan ulasan berpengaruh pelbagai anugerah yang memberi tumpuan kepada perkembangan ekonomi makro merentasi semua kelas aset – termasuk kadar faedah, ekuiti dan komoditi, di samping FX – selepas berevolusi daripada produk teknikal yang berpusat pada FX. Di samping melawat pelanggan institusi Citi di seluruh dunia, dia kerap menjadi penceramah di persidangan dalaman dan luaran serta membuat penampilan media yang kerap.

Mengenai R.J. O’Brien & Associates dan R.J. O’Brien Limited

Ditubuhkan pada tahun 1914, R.J. O’Brien & Associates¬†adalah firma broker dan penjelasan berkecuali terbesar di Amerika Syarikat, melayani lebih dari 80,000 pelanggan institusi, komersial dan individu di seluruh dunia, di samping rangkaian kira-kira 300 broker pengenalan (IB). RJO melayani rangkaian global IB paling luas di industri, pelbagai firma pasaran tengah yang luas dan banyak institusi kewangan, perindustrian dan pertanian terbesar di dunia. Firma ini menawarkan perdagangan elektronik canggih dan pelaksanaan perdagangan 24 jam di setiap bursa utama di seluruh dunia. RJO menerima Anugerah Antarabangsa FOW untuk FCM Non-Bank of the Year selama lima tahun berturut-turut, dan firma serta sekutu UK-nya telah meraih lapan penghargaan dari penerbitan HFM Global dalam beberapa tahun kebelakangan ini.