Teknologi Memberdayakan Pendidikan untuk Menjembatani Kebajikan Awam

SHENZHEN, China, 13 September 2023 — Pendidikan adalah satu projek yang memerlukan penyelenggaraan jangka panjang dan sistematik. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan dan pertubuhan antarabangsa telah meningkatkan usaha mereka untuk menggalakkan kesaksamaan pendidikan. Hasilnya, industri pendidikan telah menerima perhatian yang semakin meningkat. Agenda Pendidikan 2030 yang dirumus oleh UNESCO dengan matlamat mencapai kesaksamaan pendidikan global dan pendidikan inklusif adalah satu contoh yang jelas.

Platform pendidikan kebajikan awam AI AI Button telah wujud. AI-Button adalah platform alat yang dicipta oleh pelajar sekolah menengah. Ia menggunakan cara teknologi untuk menyokong pendidikan kebajikan awam berdasarkan model AI besar dengan fungsi bersepadu pembelajaran, kebajikan dan sosial.

Di platform AI Button, pelajar hanya perlu memasukkan bahan yang perlu disemak, dan pembantu pembelajaran peribadi AI akan memberi nasihat dan bimbingan pembelajaran disesuaikan berdasarkan keperluan pelajar, membantu mereka belajar dan menyemak dengan cekap. Sama ada untuk mengukuhkan pengetahuan yang dipelajari sebelum ini atau menyemak sebelum peperiksaan, AI-Button boleh memberikan bahan dan cadangan yang tepat kepada pelajar. Ia adalah mentor pintar dalam talian yang boleh didapati pada bila-bila masa. Pada masa ini, platform ini menyokong kedua-dua bahasa Cina dan Inggeris.

Di samping itu, AI Button menggalakkan pelajar untuk menyertai aktiviti kebajikan. Ia mengintegrasikan fungsi pendidikan, sosial dan kebajikan untuk mencapai pelbagai matlamat agar pelajar memulakan, menyertai projek dan menerima manfaat.

Pelajar boleh merekodkan pelbagai projek kebajikan di platform, termasuk aktiviti yang berkaitan dengan perlindungan alam sekitar, sokongan pengajaran, pengurangan kemiskinan, dan lain-lain. Dengan menyertai aktiviti kebajikan ini, pelajar boleh memperoleh mata platform. Minat mereka untuk menyertai kebajikan awam boleh dirangsang selanjutnya. Pelajar boleh membangunkan kualiti termasuk semangat kerja berpasukan dan rasa tanggungjawab semasa penyertaan mereka dalam aktiviti kebajikan. Mereka juga akan mengalami pesona teknologi AI, hasilnya, meningkatkan minat mereka dalam pembelajaran dan pencapaian akademik.

Sejak pelancaran AI-Button, ramai pelajar telah menyertai projek dalam talian dan mengalami kemudahan bantuan pembelajaran AI. Para pelajar percaya bahawa AI-Button telah membuat mereka berasa lebih bersemangat untuk belajar dan menyertai projek kebajikan. Mereka juga mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang bagaimana teknologi boleh membuat pembelajaran lebih mudah dan dunia menjadi tempat yang lebih baik. Melalui AI-Button, mereka bukan sahaja memperoleh pengetahuan, tetapi juga kawan-kawan dengan pemikiran yang sama. Bersama-sama, mereka menyertai aktiviti kebajikan, dan menyumbang usaha mereka kepada masyarakat.

Menurut wartawan, pengasas AI Button, Qiu Yumo, hanyalah seorang pelajar sekolah menengah tingkatan 8 berusia 13 tahun yang baru sahaja memasuki tingkatan 8. Dia mula mempelajari pengaturcaraan pada usia 6 tahun dan menulis permainan pada usia 7 tahun, menarik ramai pengguna berbayar; pada akhir tahun 2022, Qiu Yumo mencuba menggunakan model generatif besar buat kali pertama, dan mengalami peluang positif yang dibawa oleh generasi AI baru yang boleh mengubah dunia; pada awal tahun 2023, dia mula memprogram dengan bantuan AI. Sebagai pencinta haiwan, dia dengan cepat membangunkan pedometer haiwan peliharaan menggunakan bahasa pengaturcaraan Flutter/Part yang belum pernah dipelajarinya sebelum ini. Dia juga memenangi anugerah untuk ini dalam pameran sains sekolah.

Hubungannya dengan kebajikan awam adalah lebih awal. Ketika Qiu Yumo berusia 4 tahun, tadika menganjurkan jualan amal pada Hari Kanak-Kanak Antarabangsa. Sebagai kanak-kanak, dia menderma pendapatannya kepada rumah anak yatim dengan menubuhkan gerai jalanan untuk menjual jus yang diperah segar. Buat pertama kali, dia menyedari makna sebenar “Tiada seorang pun boleh melakukan segalanya, tetapi setiap orang boleh melakukan sesuatu.” (kata-kata kebajikan awam yang terkenal).

Pada hari jadi ke-13nya, Qiu Yumo memotong rambut panjangnya yang disimpannya selama 3 tahun dan mendermakannya kepada kanak-kanak yang menghidap kanser. Dia tidak pernah berhenti menyertai dan menyokong pelbagai aktiviti kebajikan awam. Pada usia 10 tahun, dia mendengar dari keluarganya bahawa Tencent akan meningkatkan sumbangan individu melalui derma padanan pada Hari Kebajikan Awam 99. Oleh itu, dia mula menjual lumpur kristal buatannya melalui kedai mikro dalam talian beberapa hari sebelum Hari Kebajikan Awam 99 setiap tahun, kemudian menggunakan pendapatan jualan amal untuk menyokong projek kebajikan yang memerlukan pada Hari Kebajikan Awam 99 melalui Platform Kebajikan Awam Tencent. Aktiviti jualan sedemikian telah berlangsung selama 4 tahun sehingga September 2023.

Populariti AI Button yang ditulisnya secara rawak mengilhamkannya untuk merancang projek kebajikan awam 99 pada tahun ini. Dia memutuskan untuk menggunakan AI-Button untuk mempengaruhi lebih ramai pelajar dan meningkatkan sokongannya kepada projek kebajikan.

Tetapi usaha yang perlu dilakukan dalam “membuat alat kecil untuk diri sendiri” dan “memplatformkan alat untuk lebih ramai pengguna” berbeza ratusan kali ganda. Qiu Yumo mula membina pasukan dengan pelajar dari sekolahnya dan sekolah lain untuk menyertai projek AI-Button. Sesetengah pelajar bertanggungjawab untuk menguji, mengoptimumkan, dan mengenal pasti kecacatan, sesetengah bertanggungjawab untuk promosi, dan sesetengah membantu dengan perhubungan dan kerjasama. Semua orang bekerjasama secara aktif dan mengambil bahagian dalam mesyuarat mingguan untuk memastikan kemajuan yang dicapai setiap minggu selaras. Selepas beberapa bulan pembangunan iteratif dan pengoptimuman produk, AI-Button akhirnya menjadi projek yang agak matang hari ini dan membuka pendaftaran kepada pengguna.

Qiu Yumo menyatakan bahawa AI-Button bertujuan untuk mengintegrasikan teknologi, kebajikan dan pendidikan secara rapat, mewujudkan persekitaran pembelajaran saling menguntungkan untuk pelajar. Dengan bantuan AI-Button, pelajar dapat memanfaatkan sumber teknologi dengan lebih baik untuk meningkatkan kecekapan pembelajaran mereka, menyertai aktiviti kebajikan secara aktif, dan memupuk rasa tanggungjawab sosial dan semangat kerja berpasukan. Pada masa yang sama, dia juga berharap agar melalui sambungan platform itu, lebih ramai pelajar dapat memahami kuasa teknologi, meningkatkan semangat sukarela mereka, dan memperoleh kaedah pembelajaran yang lebih cekap.

Pakar pendidikan memberi komen bahawa AI-Button merancang untuk menyediakan persekitaran pembelajaran dan pertumbuhan berkualiti tinggi kepada lebih ramai pelajar, terutamanya mereka di kawasan dengan sumber pendidikan yang jarang, untuk membantu mereka mendapatkan guru pintar dalam talian mudah alih. Sebagai percubaan dan inovasi yang bermanfaat untuk menggalakkan pembangunan kesaksamaan pendidikan, AI-Button membolehkan kita menyaksikan percikan kreatif yang dihasilkan oleh pertembungan antara teknologi dan pendidikan.