Teknologi boleh memecahkan halangan: Nagad’s Roksana

DHAKA, Bangladesh, 18 Sept. 2023 — Dalam satu persembahan teknologi yang luar biasa, Nagad, penyedia Perkhidmatan Kewangan Mudah Alih (MFS) terkemuka Bangladesh, memecahkan halangan dan mengubah landskap kewangan negara.

Sadaf Roksana, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Nagad Ltd., pembawa wang mudah alih yang paling pesat pertumbuhannya di dunia, baru-baru ini membuat kenyataan dalam webinar di mana para pemimpin perniagaan terkemuka negara dan pegawai kanan syarikat menghadiri.

Beliau berkata, “Dengan teknologi terkini sebagai terasnya, Nagad telah menjadi mercu kemudahan kewangan, keselesaan, dan pemerkasaan untuk berjuta-juta rakyat Bangladesh.”

“Kisah kejayaan syarikat kami menjadi lambang bagaimana teknologi dapat menjembatani jurang antara perkhidmatan kewangan tradisional dan penduduk yang tidak berbank atau kurang mendapat perkhidmatan perbankan di negara kami,” kata Sadaf, pemimpin berwawasan itu.

Di negara di mana akses kepada perkhidmatan perbankan tradisional terhad, Nagad muncul sebagai kuasa perubahan yang kuat untuk membawa orang yang tidak berbank ke dalam inklusi kewangan, katanya lagi.

“Inovasi kami dalam e-KYC dan sistem pemerolehan pelanggan berasaskan USSD (*167 #) telah memperoleh kami basis pelanggan yang besar dalam masa yang singkat,” kata Sadaf.

“Kami kini akan menubuhkan bank digital. Untuk itu, kami telah menyelesaikan semua persiapan yang diperlukan. Sebagai contoh, pasukan kami telah mewujudkan sistem penarafan kredit berasaskan AI untuk menilai kredit pelanggan,” katanya.

Dia menyeru semua yang bekerja dengan Nagad untuk lebih proaktif dalam melayani pelanggan dengan lebih baik lagi apabila bank digital dilancarkan.

Perlu dinyatakan, warisan Sadaf Roksana adalah pemerkasaan, kepimpinan, dan perubahan transformasi. Sebagai pemimpin wanita, beliau terus mengilhamkan semua orang untuk mencapai ketinggian baru, memecahkan halangan dan meninggalkan kesan mendalam pada masyarakat.

Dengan impak kekal pada lanskap korporat Bangladesh, tokoh ikonik ini memainkan peranan penting dalam mengambil pekerja wanita mahir dalam pelbagai jawatan, dari peringkat eksekutif hingga pengarah. Pada masa ini, bilangan pekerja wanita di Nagad Limited mencapai 40% daripada keseluruhan tenaga kerja.

Persekitaran kerja yang sihat yang wujud dalam syarikat ini juga menyebabkan pekerja wanita mengambil alih jawatan kepimpinan, berkat Sadaf yang tidak kenal penat dalam memberi mereka peluang yang sama untuk berfikir kreatif dan memberi pendapat tentang bagaimana membawa Nagad ke hadapan.

Mengenai Nagad Ltd (https://www.nagad.com.bd/)

Nagad Limited adalah salah satu operator MFS terkemuka di industri pembayaran Bangladesh dengan 80 juta pelanggan berdaftar dan purata transaksi harian sekitar USD 112 juta. Platform pembayaran digital, dikenali sebagai kerjasama awam-swasta yang berjaya antara Jabatan Pos Bangladesh dan sektor swasta, dirasmikan pada tahun 2019 oleh Perdana Menteri Sheikh Hasina republik rakyat Bangladesh.