Synopsys Sasarkan untuk Majukan Pembangunan Semikonduktor di Vietnam

MoU Antara Pihak Berkuasa Industri Teknologi Maklumat dan Komunikasi Vietnam dan Synopsys Menyokong Pembangunan Industri Semikonduktor

SUNNYVALE, Calif., 19 Sept. 2023 — Synopsys, Inc. (Nasdaq: SNPS) hari ini mengumumkan kerjasama dengan Pihak Berkuasa Industri TIK Vietnam (AICTI), di bawah Kementerian Maklumat dan Komunikasi (MIC), untuk memajukan pembangunan semikonduktor di Vietnam. Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, Synopsys juga akan menyokong rancangan AICTI untuk menubuhkan sebuah institut penyelidikan semikonduktor Vietnam.

Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh, bersama delegasi pemimpin Vietnam mengambil bahagian dalam majlis menandatangani di ibu pejabat Synopsys di Sunnyvale, Calif. bagi perjanjian antara Pihak Berkuasa Industri Teknologi Maklumat dan Komunikasi Vietnam dan Synopsys untuk menyokong pembangunan industri semikonduktor negara itu.

Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh, bersama delegasi pemimpin Vietnam mengambil bahagian dalam majlis menandatangani di ibu pejabat Synopsys di Sunnyvale, Calif. bagi perjanjian antara Pihak Berkuasa Industri Teknologi Maklumat dan Komunikasi Vietnam dan Synopsys untuk menyokong pembangunan industri semikonduktor negara itu.

AICTI sedang membina rancangan strategik untuk pembangunan semikonduktor di Hanoi, Vietnam, yang merangkumi teknologi prototaip dan emulasi termaju Synopsys untuk mengoptimumkan reka bentuk bersama perisian dan perkakasan SoC. Kerjasama ini bertujuan untuk mewujudkan pusat fabrikasi dan emulasi berprestasi tinggi R&D, memupuk permulaan reka bentuk IC termaju, dan memudahkan keupayaan pengeluaran fabrikasi R&D di Vietnam.

“Synopsys dikenali dengan perisian reka bentuk semikonduktor, IP, dan penyelesaian keselamatan perisian yang terkemuka di industri,” kata Dr. Nguyen Thien Nghia, Pengarah AICTI, MIC. “Kerjasama untuk AICTI, MIC di Vietnam boleh memanfaatkan teknologi reka bentuk kelas dunia syarikat dengan memupuk perekabentuk cip masa depan kami dengan trend industri terkini. Kerjasama ini juga boleh membantu memudahkan pembangunan kepimpinan semikonduktor Vietnam dalam rantau ini.”

“AICTI di bawah MIC adalah pihak berkuasa untuk menggalakkan pertumbuhan industri ICT, dan menyokong Vietnam menyertai rantaian bekalan semikonduktor di seluruh dunia,” kata Dr. Robert Li, Naib Presiden Jualan Synopsys Taiwan dan Asia Selatan. “Kami gembira dapat menyokong MIC kerana ia membangunkan rancangan strategik untuk menubuhkan sebuah institut penyelidikan semikonduktor Vietnam yang menampilkan teknologi termaju Synopsys. “

Synopsys komited untuk membantu industri semikonduktor Vietnam memupuk tenaga kerja reka bentuk IC dan keupayaan fabrikasi R&D. Tuan Li menambah, “Pembangunan industri semikonduktor yang berjaya memerlukan kerjasama pasukan. Synopsys akan bekerjasama rapat dengan AICTI, MIC untuk membantu memperkukuhkan kepimpinan semikonduktor Vietnam di rantau ini.”

Majlis menandatangani disaksikan oleh Yang Amat Mulia Pham Minh Chinh, Perdana Menteri Vietnam; Yang Amat Mulia Nguyen Manh Hung, Menteri Kementerian Maklumat dan Komunikasi; dan pemimpin Vietnam lain dalam delegasi Vietnam semasa lawatan ke ibu pejabat Synopsys di Sunnyvale, Calif. Semasa majlis tersebut, Dr. Robert Li, Naib Presiden Jualan Synopsys Taiwan dan Asia Selatan, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada 18 September 2023 dengan Dr. Nguyen Thien Nghia, Pengarah AICTI, MIC. Encik Joachim Kunkel, Pengurus Besar Kumpulan Penyelesaian Synopsys, Kakitangan Korporat, dan eksekutif Synopsys lain juga mengambil bahagian dalam majlis itu.

Mengenai Synopsys
Synopsys Inc. (Nasdaq: SNPS) adalah rakan Silicon to SoftwareTM untuk syarikat inovatif yang membangunkan produk elektronik dan aplikasi perisian yang kita bergantung setiap hari. Sebagai syarikat S&P 500, Synopsys mempunyai sejarah panjang sebagai pemimpin global dalam pembuatan reka bentuk elektronik automatik (EDA) dan IP semikonduktor dan menawarkan portfolio yang paling luas alat ujian keselamatan aplikasi dan perkhidmatan. Sama ada anda seorang pereka bentuk sistem-atas-cip (SoC) yang mencipta semikonduktor termaju, atau seorang pembangun perisian yang menulis kod yang lebih selamat dan berkualiti tinggi, Synopsys mempunyai penyelesaian yang diperlukan untuk menyampaikan produk inovatif. Ketahui lebih lanjut di www.synopsys.com.

Kontak Editorial:
Cara Walker
Synopsys, Inc.
(650) 584-5000
cara@synopsys.com
corp-pr@synopsys.com

Synopsys

Synopsys