SURUHANJAYA DIRAJA UNTUK ALULA AKAN MENYERLAHKAN KEJAYAAN DALAM MEMULIHARA PERSEKITARAN GURUN KEPADA AUDIENS GLOBAL DI PERSIDANGAN PERSATUAN PEMULIHARAAN EKOLOGI DI DARWIN, AUSTRALIA

  • RCU akan mempamerkan projek penghijauan semula dan pemulihan liarnya yang ambisius sebagai Penaja Utama Persidangan Dunia Pemulihan Ekologi ke-10, berkhidmat untuk mengukuhkan kepelbagaian biologi global
  • RCU telah berjaya mengintegrasikan lebih 100,000 anak benih ke habitat liar dengan kadar kelangsungan hidup 90 peratus, dengan rancangan untuk memperkenalkan 400,000 lagi menjelang 2024

ALULA, Arab Saudi, 19 Sept. 2023 — Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU) akan mempamerkan projek pemulihan alam sekitar yang luas di Persidangan Dunia ke-10 Persatuan Pemulihan Ekologi (SER2023) yang akan datang di Darwin, Australia. Penyertaan RCU sebagai Penaja Utama acara ini akan menguatkan usaha transformatifnya di AlUla, menyerlahkan peranannya yang semakin menonjol dalam pemeliharaan mampan lanskap alam semula jadi dan budaya serta penghidupan semula ekosistem gurun yang kering dan merosot.

 

AlUla Oasis - Palm Trees

AlUla Oasis – Palm Trees

 

Kepentingan acara tahun ini menggariskan legasi Persidangan Dunia SER; berkhidmat sebagai titik pertemuan untuk pakar dan sarjana, acara SER menyediakan saluran penting untuk pertukaran pengetahuan tentang tren terkini dalam sains, amalan dan dasar pemulihan. Dengan Persidangan Dunia ke-10 menandakan perhimpunan tatap muka pertamanya sejak 2019, sumbangan RCU terhadap pemulihan komprehensif AlUla akan menjadi sorotan utama acara, yang akan diadakan dari 26 hingga 30 September 2023.

Sebagai pemegang amanah AlUla, sebuah kawasan dengan jejak ekologi yang unik, RCU memimpin pembangunan yang bertanggungjawab dan mampan pada saat yang menentukan bagi kepelbagaian biologi global. Ia telah menubuhkan lebih 11,000 km persegi kawasan dilindungi, berjumlah lebih 50% tanah di Daerah AlUla, dan melancarkan operasi tapak semaian yang mengutamakan flora asli, seperti peregrina dan akasia. Menjelang 2035, RCU merancang untuk menyampaikan pemulihan ekologi sekurang-kurangnya 65,000 hektar.

Di dalam Rizab Alam Sharaan AlUla, yang meliputi kawasan seluas 1,200 km persegi, tapak pemulihan perintis 100 hektar telah menjadi tanda aras strategi pemulihan ekologi RCU. Dengan mengambil pendekatan yang memanfaatkan regenerasi semula jadi, RCU telah berjaya mengintegrasikan lebih 100,000 anak benih asli ke habitat liar dengan kadar kelangsungan hidup luar biasa 90%, suatu pencapaian yang luar biasa dalam iklim yang begitu keras. Ketika merancang untuk memperkenalkan 400,000 anak benih lagi menjelang 2024, RCU terus memacu usahanya untuk memperluaskan kawasan hijau, menerajui perbualan tentang amalan terbaik dalam pemulihan ekologi.

“Usaha pemulihan di lanskap gurun AlUla adalah contoh cemerlang bagaimana tindakan yang bertekad dapat membawa perubahan konkrit,” kata Dr Stephen Browne, Naib Presiden Hidupan Liar dan Warisan Alam di RCU. “Pencapaian RCU, seperti memperkenalkan kembali spesies haiwan asli ke habitat semula jadi mereka dan menghidupkan semula flora asli, menawarkan dunia mesej harapan, ketahanan, dan kerjasama. Penajaan dan penyertaan kami di SER2023 bukan sahaja untuk menyerlahkan pencapaian kami; ia adalah tentang menetapkan penanda aras antarabangsa untuk orang lain ikuti.”

Melampaui impak ekologinya yang nyata, kerja RCU menekankan naratif yang lebih luas yang menghubungkan alam dan budaya. Kajian RCU baru-baru ini mendapati spesies flora asli berkembang di ‘pulau-pulau pemuliharaan’ di Tapak Warisan Dunia UNESCO di Hegra, melukiskan gambaran hidup tentang ketahanan alam. RCU membayangkan AlUla sebagai pelan induk untuk perlindungan dan penghidupan semula ekosistem gurun yang kering.

Penglibatan masyarakat yang berakar umbi juga asas kepada matlamat pemulihan ekologi RCU, dengan 154 Penjaga dari komuniti AlUla telah dilatih dan dikerahkan untuk bekerja di seluruh rangkaian rizab alam AlUla. Dengan menyerahkan penjagaan tanah kepada mereka yang menghargainya dan menghubungkan kebijaksanaan tempatan dengan amalan moden, RCU membantu membentuk amalan terbaik antarabangsa untuk pengurusan kawasan dilindungi.

Menyelaraskan usaha di darat dengan ambisi global, RCU telah memperkukuhkan kerjanya melalui perkongsian strategik. Perkongsian dengan entiti seperti Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN) menekankan komitmennya terhadap kerjasama. Ini menyerlahkan prominensi RCU yang semakin meningkat dalam bidang pemulihan ekologi dan menyampaikan mesej yang jelas kepada dunia: pemulihan adalah misi kolektif, dan setiap inisiatif penting untuk menyelamatkan alam sekitar kita.

SER2023 akan membolehkan RCU menyampaikan agenda menyeluruhnya untuk memposisikan AlUla sebagai model perintis untuk pemulihan ekologi. Dengan pencapaian yang merangkumi penciptaan kawasan dilindungi yang luas hingga pemeliharaan terperinci ekosistem gurun yang kering, RCU berdiri bukan hanya sebagai peserta, tetapi sebagai pemimpin yang menetapkan standard emas untuk pengurusan alam sekitar mampan di seluruh dunia.

Nota untuk editor:

Ia sentiasa AlUla / bukan Al-Ula

Mengenai Suruhanjaya Diraja untuk AlUla

Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU) ditubuhkan melalui dekri diraja pada Julai 2017 untuk memelihara dan membangunkan AlUla, sebuah kawasan yang mempunyai kepentingan alam semula jadi dan budaya yang luar biasa di barat laut Arab Saudi. Pelan jangka panjang RCU menggariskan pendekatan yang bertanggungjawab, mampan dan sensitif terhadap pembangunan bandar dan ekonomi yang memelihara warisan alam semula jadi dan sejarah kawasan itu sambil menjadikan AlUla sebagai lokasi yang diingini untuk didiami, bekerja dan dikunjungi. Ini merangkumi pelbagai inisiatif dalam bidang arkeologi, pelancongan, budaya, pendidikan dan seni, mencerminkan komitmen untuk memenuhi keutamaan diversifikasi ekonomi, pemerkasaan komuniti tempatan dan pemeliharaan warisan Kerajaan Arab Saudi Visi 2030 program.

 

Ecological Restoration in Sharaan Nature Reserve

Ecological Restoration in Sharaan Nature Reserve

 

RCU Plant Nursery in AlUla

RCU Plant Nursery in AlUla

 

Sharaan Nature Reserve

Sharaan Nature Reserve