ST Pharm memulakan pembinaan Kemudahan Oligonukleotida Kelas Terkini Kedua

SEOUL, Korea Selatan, 19 September 2023 — ST Pharm berjaya menandakan majlis pecah tanahnya, menandakan langkah penting ke hadapan dalam mengembangkan kapasiti dan keupayaan pengilangan oligonukleotidanya.

Pengembangan semasa adalah respons kepada permintaan yang semakin meningkat untuk terapi oligonukleotida, termasuk ASO, siRNA, dan CRISPR, dan ia bukan sahaja untuk meningkatkan kapasiti daripada 6.4 mol kepada 14 mol, tetapi juga untuk meningkatkan keseluruhan keupayaan.

Untuk mempelbagaikan skop operasinya, kemudahan baharu ini akan direka bentuk untuk menampung skala pengeluaran yang berbeza. Pada mulanya, ia akan memperkenalkan tiga barisan pengeluaran baharu, dengan kapasiti 1.8 mol (skala besar), 400 mmol (skala sederhana) dan 100 mmol (skala kecil), dan kemudahan mempunyai fleksibiliti untuk menambah dua barisan lagi untuk pertumbuhan masa depan.

Dengan jumlah pelaburan sebanyak 110 juta USD, pembinaan kemudahan oligonukleotida baharu di Kampus Banwol ST Pharm yang dirancang siap pada tahun 2025 akan meliputi kira-kira 3,300 meter persegi (10,900m2), setinggi 60 meter merentasi 7 tingkat.

Kemudahan canggih akan memanfaatkan automasi dan digitalisasi untuk meringkaskan operasi dan memanfaatkan pengetahuan yang sudah tersedia untuk produktiviti, keteguhan, dan kelincahan yang dipertingkatkan yang menghasilkan pengurangan kos buruh dan kecekapan kos keseluruhan yang lebih baik.

Selanjutnya, ST Pharm komited untuk mengurangkan jejak karbonnya dan memajukan kelestarian. Kemudahan baharu akan melaksanakan kitar semula sisa, proses penjimatan air, dan memperkenalkan teknologi baharu yang memanjangkan jangka hayat penapis, dan teknologi cekap tenaga.

Research & Markets meramalkan pertumbuhan substansial dalam pasaran terapi oligonukleotida, dengan peningkatan yang diunjurkan daripada 7.70 bilion USD pada tahun 2021 kepada 16.36 bilion USD pada tahun 2030, mencerminkan CAGR yang kukuh sebanyak 11.8% (Sumber: Data Bridge 2022, Laporan Penyelidikan Pasaran Sintesis Oligonukleotida). Oligonukleotida pada mulanya digunakan untuk rawatan penyakit jarang berlaku, tetapi dengan perluasan aplikasi mereka ke penyakit kronik dan seterusnya mengalami permintaan global yang meningkat. Contoh ketara termasuk Inclisiran Novartis untuk rawatan kolesterol dan Pelacarsen untuk penyakit kardiovaskular.

Mengenai ST Pharm

ST Pharm adalah CDMO berorientasikan teknologi, mengkhusus dalam pembangunan, pengilangan, dan pengkomersialan oligonukleotida, mRNA, dan molekul kecil API. ST Pharm telah mengukuhkan dirinya sebagai pembekal oligonukleotida API global utama. Memanfaatkan pengetahuan mendalam dalam pembangunan dan pengilangan nukleotida dan oligonukleotida, ST Pharm memperluaskan skop perniagaannya ke CDMO mRNA, menggunakan teknologi platform mRNAnya sendiri. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ST Pharm, lawati www.stpharm.co.kr atau ikuti ST Pharm di LinkedIn