Samunnati bekerjasama dengan syarikat teknologi kewangan berasaskan Singapura finbots.ai untuk mengubah pengurusan risiko kredit menggunakan AI

Penyelesaian pemodelan kredit finbots.ai, creditX, akan membolehkan Samunnati membina kad skor risiko kredit berkualiti tinggi dengan lebih cepat, mempercepatkan pertumbuhan perniagaan pinjaman Agri & SME dan memacu inklusi kewangan.

SINGAPURA, 14 Sept. 2023 — Samunnati, perusahaan agri terbesar India, hari ini mengumumkan menandatangani perjanjian dengan Singapura berpusat FinTech B2B SaaS finbotsAI, untuk mengubah pengurusan risiko kredit menggunakan AI.

Dengan ini, Samunnati menjadi Perusahaan Agri pertama di India untuk menggabungkan solusi AI canggih ke dalam pilar utama perniagaannya, menyokong misinya untuk mendorong inklusi kewangan yang lebih besar bagi petani kecil dan perusahaan agri. Melalui perkongsian ini, Samunnati telah menjadi klien pertama finbotsAI yang disokong oleh Accel di India.

Dengan creditX, platform pemodelan kredit bertenaga AI finbots.ai, Samunnati akan dapat mengembangkan model kredit kustom akurasi tinggi atas permintaan, memungkinkan mereka untuk meningkatkan bisnis pembiayaan rantai pasokan agri dan MSME mereka dengan risiko yang berkurang. Samunnati juga akan dapat memproses permohonan baru secara instan, menghasilkan efisiensi dan kelincahan operasi yang lebih besar.

Samunnati membuat keputusan untuk menandatangani dengan finbotsAI setelah evaluasi yang menyeluruh melalui Bukti Konsep menggunakan data historis. Dengan creditX, finbots.ai dapat mengurangi waktu pengembangan model dari 3 bulan menjadi 4 hari dengan peningkatan akurasi prediktif yang signifikan, menunjukkan potensi peningkatan pendapatan dan efisiensi operasi.

Mengulas mengenai perkongsian ini, Anil Kumar SG, CEO dan Co-Founder, Samunnati, berkata, “Kami percaya bahawa inovasi adalah kunci untuk menyelesaikan paradoks akses kepada pembiayaan dan membuka potensi agri India. Perkongsian dengan finbotsAI sejajar dengan visi kami untuk memanfaatkan teknologi untuk melayani pelanggan kami dengan lebih baik dan menyumbang kepada pertumbuhan Agri India.”

Sanjay Uppal, Pengasas & CEO, finbots.ai berkomentar, “Kami berbangga dapat membuat langkah pertama kami ke pasaran yang menarik seperti India dengan pemimpin industri seperti Samunnati. Kami telah melihat kejayaan yang luar biasa dalam membolehkan pemberi pinjaman di Asia Tenggara dan Afrika untuk meminjamkan dengan selamat kepada segmen baru dan mempercepat inklusi kewangan dan yakin platform AI transformatif kami, creditX, akan memberi kesan serupa di India. Kami melihat creditX menjadi pilihan utama para pemberi pinjaman secara global, dan perjanjian ini menguatkan keinginan untuk solusi teknologi mutakhir yang menyelesaikan cabaran warisan. “

Dengan perjanjian ini, basis pelanggan finbots.ai yang berkembang pesat merentasi 10 negara di pasaran APAC dan MEA sementara Samunnati memperkuat pengurusan risiko kreditnya menggunakan platform AI kelas dunia.