Rumah Suntory Melancarkan Edisi Terhad Hibiki 21 Tahun dan Reka Bentuk Botol Hibiki Japanese Harmony untuk Memperingati Ulang Tahun Abad ke-100

Rumah perintis wiski Jepun mendedahkan dua keluaran edisi terhad yang baru dalam julat sambutan ulang tahun ke-100 enam bahagiannya.

NEW YORK, 18 Sept. 2023 — Pada 2023 menandakan tahun yang bersejarah bagi Rumah Suntory, Rumah pengasas wiski Jepun sangat gembira untuk mendedahkan keluaran ulang tahun ke-100 Hibiki 21 Tahun yang dinanti-nantikan dan reka bentuk botol edisi terhad Hibiki Japanese Harmony yang menghormati empat musim dan merupakan penghormatan kepada masa lalu, masa kini dan masa depan. Dua keluaran terhad itu menandakan keluaran wiski ulang tahun ke-100 terkini daripada sambutan ulang tahun ke-100 Rumah Suntory, untuk menghormati satu abad sejak pengasas Shinjiro Torii menubuhkan kilang wiski malt pertama di Jepun pada tahun 1923.

100th Anniversary Hibiki Japanese Harmony and Hibiki 21-Year-Old Limited-Edition Releases (PRNewsFoto/Beam Suntory)

Keluaran Edisi Terhad Ulang Tahun ke-100 Hibiki Japanese Harmony dan Hibiki 21 Tahun (PRNewsFoto/Beam Suntory)

Pada asalnya membuat penampilan sulungnya pada tahun 1989, Hibiki dianggap antara wiski paling berprestij di dunia dan telah menjadi salah satu wiski campuran Jepun yang paling dicari. Hibiki adalah campuran harmoni pelbagai wiski malt dan bijirin dari kilang penyulingan Suntory Yamazaki, Hakushu dan Chita. Edisi terhad Hibiki 21 Tahun adalah perkahwinan halus wiski malt dan bijirin yang dicampur dengan teliti untuk mewujudkan orkestra rasa dan aroma. Untuk edisi ulang tahun ke-100 istimewa ini, oak Mizunara yang jarang ditemui diletakkan di barisan hadapan, mempengaruhi campuran dengan mendalam sambil masih mengekalkan watak dan intipati Hibiki.

“Untuk edisi terhad Hibiki 21 Tahun, pasukan kami menerima cabaran untuk menghasilkan campuran baru bagi meraikan ulang tahun ke-100 kami,” kata Ketua Pencampur Suntory Shinji Fukuyo. “Dengan ketepatan yang teliti, kami berjaya menguasai ciri-ciri mencabar namun memberi ganjaran oak Mizunara Jepun untuk menonjolkan profil rasa unik yang dikenali untuk wiski Hibiki kami. Wiski istimewa ini menunjukkan dedikasi berterusan kami terhadap kemahiran di Rumah Suntory.”

Reka bentuk label ulang tahun ke-100 pada botol Hibiki 21 Tahun dengan artistiknya memaparkan peralihan warna beransur-ansur yang membangkitkan matahari terbit di Jepun, simbol kehidupan, vitaliti dan aliran masa yang berterusan. Dalam budaya Jepun, matahari memegang makna mendalam, kerana ia membimbing alam sekitar dan memberi tenaga penting. Ia berdiri sebagai peringatan untuk menghargai kehidupan dan menerima perubahan yang datang dengan setiap detik yang berlalu.

Keemasan lembut warnanya, wiski luar biasa ini mewakili semangat “Wa,” atau kesatuan, dengan aroma yang menarik. Ia menawarkan nota halus dan elegan kumquat dan melati dengan dupa Jepun. Rasa adalah manis dan berbunga secara halus digabungkan dengan kayu cendana dan gaharu rempah. Hasilnya ialah penamat panjang dan dalam dengan nada kayu Mizunara berempah. Hibiki 21 Tahun dibotolkan pada 43 peratus ABV. Ia boleh didapati secara global di pasaran terpilih.

Reka bentuk botol edisi ulang tahun ke-100 Hibiki Japanese Harmony Rumah Suntory membawa seni kraf “Monozukuri” menjadi hidup – ia adalah pencarian tanpa henti untuk kualiti, kebijaksanaan, dan ekspresiviti yang sama yang telah mengilhami reka bentuk setiap edisi terhad ulang tahun rumah itu. Pembungkusan edisi ulang tahun ke-100 Hibiki Japanese Harmony menampilkan motif salji, bulan dan bunga yang mewakili perubahan musim di Jepun. ‘Kakehashi’ (jambatan) yang digambarkan pada botol menghubungkan Jepun dan dunia ke masa lalu, masa kini dan masa depan. Air yang mengalir di bawahnya adalah tulen dan jernih, melambangkan pembersihan kesukaran dan malapetaka. ‘Kakehashi’ melambangkan hubungan emosi orang Jepun dengan pergantungan musim negara mereka yang unik dan signifikannya dalam kehidupan seharian, memupuk penghargaan masa yang sangat berkesan dan mengilhamkan Hibiki.

Keemasan warnanya, wiski ini yang cerah dan halus menampilkan nota mawar, lychee, sedikit rosemary, kematangan kayu dan kayu cendana pada hidungnya. Pada rasa, ia menawarkan aroma kemanisan seperti madu, kulit oren kristal dan coklat putih. Penamatnya adalah halus dan lembut dengan sedikit Mizunara. Hibiki Japanese Harmony dibotolkan pada 43 peratus ABV. Ia boleh didapati secara global di pasaran terpilih.

Awal tahun ini, Rumah itu mengumumkan edisi ulang tahun ke-100 Yamazaki 18 Tahun Mizunara dan Hakushu 18 Tahun Peated Malt. Label ulang tahun ke-100 edisi terhad Yamazaki 12 Tahun dan Hakushu 12 Tahun juga dikeluarkan untuk ulang tahun ke-100. Kesemua empat boleh didapati di pasaran terpilih di seluruh dunia.

Rumah Suntory menjemput peminat untuk menyertai program keahlian global baharu mereka, yang menawarkan faedah eksklusif seperti akses awal ke keluaran baharu, jemputan keutamaan untuk pengalaman pengguna*, berita kilang penyulingan, wawasan budaya dan banyak lagi. Untuk mendaftar dan ketahui lebih lanjut mengenai Rumah Suntory, sila layari talian kami di sini.

Untuk maklumat lanjut mengenai wiski edisi terhad baharu, sila layari talian kami di sini untuk Hibiki 21 Tahun dan di sini untuk Hibiki Japanese Harmony.

*Bilangan jemputan terhad di bandar-bandar utama.

Mengenai Rumah Suntory
Sejak 1923, Suntory telah terkenal sebagai perintis Wiski Jepun untuk Rumah Master Blender-nya dan untuk Seni Pencampuran mereka. Pengasas Shinjiro Torii membina kilang wiski malt pertama di Jepun di Yamazaki, dan warisan Suntory diteruskan oleh anak Torii dan Master Blender Suntory kedua, Keizo Saji, yang terus menubuhkan kilang penyulingan termasuk Kilang Penyulingan Hakushu. Ketika generasi master blender Suntory meneruskan, Wiski Suntory kekal komited kepada warisan dan inovasi. Rumah Suntory telah dinamakan sebagai Penyuling Tahunan empat kali di International Spirits Challenge di London, UK (2010, 2012, 2013, 2014). Wiski Suntory adalah halus, berperisa dan kompleks. Portfolio termasuk Yamazaki, Hakushu, Chita, Kakubin, Hibiki, Suntory Whisky Toki dan Ao. Portfolio Rumah Suntory juga menawarkan Roku Japanese Gin dan Haku Japanese Vodka. Dicipta dari bahan-bahan Jepun oleh tukang mahir di Rumah Suntory, Roku Gin dan Haku Vodka mewakili alam semula jadi dan semangat Jepun. Tahun ini, Wiski Suntory merayakan satu abad inovasi wiski – satu batu loncatan besar bukan sahaja untuk sejarah jenama, tetapi untuk budaya semangat Jepun secara keseluruhan. Untuk menandakan ulang tahun ini, Rumah Suntory akan melancarkan kempen ulang tahun ke-100nya sepanjang 2023.

Mengenai Beam Suntory
Sebagai pemimpin dunia dalam semangat premium, Beam Suntory mengilhamkan kecemerlangan kehidupan dengan menyampaikan pengalaman pengguna yang hebat melalui portfolio jenama kelas dunia. Dikenali dengan krafmansip wiski premium, termasuk bourbon Jim Beam®, Maker’s Mark®, Basil Hayden® dan Knob Creek®; wiski Jepun Yamazaki, Hakushu, Hibiki dan Suntory Whisky Toki; Scotch Single Malt Auchentoshan® dan Bowmore®; Canadian Whisky Canadian Club®; tequila Hornitos® dan Sauza®; vodka EFFEN®, Haku® dan Pinnacle®; liqueur Midori® dan Chambord®; dan wain dan wain berbuih Mumm Napa. Beam Suntory mempunyai sejarah melebihi 225 tahun membina jenama berkualiti tinggi, termasuk jenama ikonik yang telah wujud selama berabad-abad. Dengan wawasan untuk Mencipta Masa Depan yang Lebih Baik, Beam Suntory berdedikasi untuk menghormati dan menjaga alam sekitar serta menyokong komuniti di mana kami hidup dan beroperasi. Syarikat beribupejabat di Chicago, Illinois, Beam Suntory adalah subsidiari Suntory Holdings Limited dari Jepun.