RSP Architects memenangi Anugerah Reka Bentuk untuk Gaia di Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023

SINGAPURA, 15 September 2023 — RSP Architects Planners & Engineers (Pte) Ltd (RSP), sebuah kumpulan reka bentuk seni bina dan kejuruteraan pelbagai disiplin global dengan lebih daripada 65 tahun pengalaman membina bersama Singapura, dengan bangganya menerima Anugerah Reka Bentuk di Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023. Anugerah berprestij ini mengiktiraf kerja luar biasa mereka dalam kerjasama dengan Toyo Ito & Associates, Architects, untuk Bangunan Akademik Selatan Universiti Teknologi Nanyang (NTU). Lebih dikenali sebagai Gaia, infrastruktur enam tingkat itu adalah sebuah mahakarya Kayu Terkejur (MET) seluas kira-kira 220 meter.

Gaia memenangi Anugerah Reka Bentuk di Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023 (Gambar kredit: Madeni Jais)
Gaia memenangi Anugerah Reka Bentuk di Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023 (Gambar kredit: Madeni Jais)

Gaia – Bangunan kayu terbesar Asia

Dinamakan sempena Dewi Bumi Yunani, Gaia mewakili perkahwinan berani antara Toyo Ito & Associates, Architects dan RSP, yang menonjolkan kecemerlangan dalam reka bentuk persekitaran pendidikan dan kepakaran seni bina mampan. Pembinaan enam tingkat itu berfungsi sebagai hab pembelajaran, penyelidikan, dan inovasi – tempat di mana pelajar, fakulti, dan staf NTU berhubung dan bekerjasama.

Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023 mengiktiraf pencapaian arkitek tempatan dalam usaha mereka mencapai kecemerlangan dan inovasi dalam pembinaan, dan sumbangan mereka yang sangat berharga dalam memperluas perbualan tentang seni bina dalam dan di luar disiplin. Anugerah Reka Bentuk yang sangat diingini itu memberi pengiktirafan kepada RSP atas reka bentuk seni bina yang bijak, kejuruteraan canggih, dan komitmen yang tidak berbelah bagi terhadap kelestarian ketika membina Gaia.

“Projek ini melambangkan epitome inovasi kolaboratif, mendorong sempadan reka bentuk, kelestarian, dan teknik pembinaan. Kami sangat terhormat dan gembira kerana diiktiraf oleh Anugerah Reka Bentuk Seni Bina SIA 2023; ia menekankan komitmen kami yang tidak goyah untuk mendorong sempadan reka bentuk dan inovasi di RSP Singapura,” kata Encik. Seah Chee Kien, Pengarah Pengurusan Kanan RSP Singapura.