Ribuan Pencari Kerja Hadiri Pameran Kerjaya dan Latihan Terbesar Malaysia

KUALA LUMPUR, Malaysia, 13 Sept. 2023 — Lebih daripada 30,000 pencari kerja dan profesional hadir di Pameran Kerjaya dan Latihan Malaysia (MCTF) 2023, yang berlangsung pada 9-10 September, meneruskan perjalanannya sebagai pameran kerjaya terbesar negara sejak dua dekad yang lalu.

The Malaysia Career and Training Fair officiated by YB Hannah Yeoh, Minister of Youth and Sports, Datuk William Ng, Managing Director of AIC Exhibitions and Vic Sithasanan, Managing Director, JobStreet Malaysia
Pameran Kerjaya dan Latihan Malaysia dirasmikan oleh YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan, Datuk William Ng, Pengarah Urusan AIC Exhibitions dan Vic Sithasanan, Pengarah Urusan, JobStreet Malaysia

Dianjurkan bersama oleh AIC Exhibitions Sdn Bhd anak syarikat Business Media International dan JobStreet Malaysia, platform pekerjaan terkemuka oleh SEEK, acara dua hari itu dirasmikan oleh Tetamu Kehormat YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan Malaysia sebagai bukti komitmen berterusan kerajaan untuk membantu bakat muda negara dalam mengejar kerjaya dan peluang pembangunan yang memberangsangkan.

Dengan lebih daripada 130 pameran dan majikan dari syarikat terkemuka, dan lebih daripada 10,000 pekerjaan yang ditawarkan, MCTF 2023 berjaya menghubungkan calon, perekrut dan majikan melalui sesi bertemu dan bersua serta rangkaian, serta peluang temu duga serta-merta.

Berucap di MCTF 2023, YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan berkata, “Ketika kerajaan berusaha untuk menghidupkan dan menggiatkan semula ekonomi kita melalui dasar seperti rangka kerja Ekonomi Madani, inisiatif seperti pameran kerjaya – yang memberdayakan belia kita untuk mempelbagaikan dan meningkatkan kemahiran mereka – adalah sebahagian penting daripada gambaran keseluruhan. Belia kita mesti mengamalkan budaya pembelajaran sepanjang hayat, dan majikan juga mesti mewujudkan persekitaran yang menyokong dan membolehkan minda sedemikian dalam tenaga kerja mereka.”

“Kami gembira sekali lagi bekerjasama dengan JobStreet Malaysia untuk membina edisi yang berjaya Malaysia Career and Training Fair 2023. Rakyat Malaysia dari semua peringkat usia dan peringkat kerjaya yang berbeza hadir pada hujung minggu ini, dan kami berharap mereka dapat memanfaatkan sesi rangkaian dan peluang yang disediakan. Acara ini bukan sahaja merupakan platform hebat untuk pencari kerja dan profesional untuk meneroka laluan kerjaya baru tetapi juga membuktikan komitmen Malaysia untuk memupuk tenaga kerja yang mahir dan dinamik.” kata Datuk William Ng, Pengarah Urusan AIC Exhibitions.

“Walaupun terdapat kebimbangan tentang kelembapan ekonomi, pasaran buruh Malaysia kekal sangat aktif, seperti yang kami lihat dengan peningkatan jumlah iklan pekerjaan yang dipaparkan di JobStreet, serta permohonan kerja yang lebih banyak berbanding tahun lalu. Kajian kami juga mendapati hampir 50% pencari kerja Malaysia lebih suka bertemu majikan dan perekrut secara bersemuka dan terlibat dalam perbualan bersemuka, menjadikannya sebahagian penting dalam perjalanan perekrutan. Sebagai platform pekerjaan dan rakan kerjaya terkemuka di rantau ini, matlamat kami sentiasa adalah untuk menjembatani jurang antara pencari kerja dan majikan. Kami berbesar hati bekerjasama dengan AIC Exhibitions untuk terus memacu kejayaan MCTF, mewujudkan saluran yang membolehkan interaksi yang lebih berkesan yang boleh membentuk kerjaya,” kata Vic Sithasanan, Pengarah Urusan, JobStreet Malaysia.

MCTF 2023 juga menyaksikan pengenalan rasmi seekMAX, platform kandungan pembelajaran dalam aplikasi terbesar negara, direka untuk memberdayakan profesional untuk meningkatkan kemahiran dan memajukan kerjaya mereka. Rakyat Malaysia kini boleh mengakses lebih 1,100 video edutainmen percuma dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia melalui aplikasi mudah alih JobStreet.

Platform itu dilancarkan oleh Chook Yuh Yng, Ketua Pegawai Pertumbuhan, Kerjaya dan Platform Sambungan, Asia, SEEK.

“Dalam kaji selidik JobStreet baru-baru ini, 62% pengguna kami berkata mereka termotivasi untuk terus belajar bagi meningkatkan diri mereka atau kerjaya semasa mereka. Inilah sebabnya kami teruja melancarkan seekMAX di Malaysia, menawarkan platform percuma dan mudah diakses di mana mereka boleh meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka. Kandungan yang kami tawarkan dalam saiz yang sesuai untuk orang Malaysia yang sibuk dan kami berharap untuk terus menyediakan kandungan berkualiti sebagai rakan kerjaya yang komited untuk rakyat Malaysia,” katanya.

MCTF 2023 juga disokong oleh rakan rasmi termasuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), Pusat Penempatan HRD Corp (HPC), dan mynext oleh TalentCorp Malaysia.

MENGENAI MCTF
Pameran Kerjaya & Latihan Malaysia (MCTF) adalah inisiatif membina negara oleh AIC Exhibitions selama lebih dua dekad. MCTF berperanan sebagai jenama tempatan yang menjembatani majikan dan pencari kerja. Ia telah berkembang menjadi salah satu pameran kerjaya yang paling popular dalam kalangan siswazah baru dan pencari kerja, membolehkan lebih 200 pameran dari pelbagai kategori seperti majikan, penyedia latihan, universiti dan kolej untuk mempamerkan jenama mereka dan berhubung dengan calon berpotensi.

Mengenai Business Media International
Business Media International adalah anak syarikat Audience Analytics Limited (1AZ.SG), pemimpin serantau dalam mempromosikan pertumbuhan syarikat-syarikat di Asia melalui jenama dan inisiatif berasaskan data. Kami memiliki jenama media terkenal seperti Majalah PKS, HR Asia, Capital Asia, Energy Asia, Logistics Asia, TruthTV dan CXP Asia serta jenama penilaian impak perniagaan seperti SME100, HR Asia Syarikat Terbaik Untuk Bekerja di Asia, Anugerah Golden Bull dan Anugerah Pengalaman Pelanggan Terbaik CXP Asia. Kami menganjurkan pelbagai pameran dan mempunyai perisian proprietari sebagai perkhidmatan – Model Penilaian Penglibatan Total – dalam portfolio kami.

Media Contacts
AIC Exhibitions

Contact Person: Adrian Cheng
Phone Number: +6012-269 2701
Email: adrian@businessmedia.asia