ReThink HK 2023 Bermula dengan Nota Tinggi, Memperkukuh Komitmen Industri kepada Kelestarian

#OnlyWayForward

HONG KONG, 14 September 2023 – Diadakan dari 14 hingga 15 September 2023 di Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong (HKCEC), edisi keempat ReThink HK berjaya mengumpulkan para profesional industri untuk menerima matlamat kelestarian dalam persidangan dan pameran penyelesaian yang menakjubkan. Merentasi tiga dewan di aras 1 HKCEC, ReThink HK mengumpulkan lebih daripada 500 pembentang untuk menawarkan lebih daripada 160 sesi persidangan, menandakan edisi terbesarnya sejak 2020. Acara ini disertai oleh lebih daripada 3500 peserta, mewujudkan hubungan, pembelajaran dan peluang yang besar sepanjang dua hari itu.


Pada majlis pembukaan, para pegawai kerajaan, pemimpin perniagaan, pengamal kelestarian dan penyelidik berkumpul untuk berkongsi visi untuk pertumbuhan masa depan Hong Kong. “Peralihan kepada neutral karbon memerlukan sumber kewangan yang besar. Kerajaan telah memperuntukkan 6 bilion USD sepanjang dekad lalu untuk infrastruktur dan inisiatif mampan. 30 bilion USD lagi akan diperuntukkan untuk langkah-langkah mitigasi dan adaptasi, termasuk penjimatan tenaga, tenaga boleh diperbaharui, pengangkutan hijau dan sebagainya. Kerajaan bertujuan untuk memacu ekonomi hijau, mewujudkan peluang baru, dan meneroka penyelesaian inovatif seperti ekonomi hidrogen dan teknologi karbon rendah. Mencapai neutral karbon memerlukan penyertaan daripada semua sektor.” kata Encik Tse Chin-wan, BBS, JP, Setiausaha Persekitaran dan Ekologi.

“Dalam dunia yang berhadapan dengan cabaran alam sekitar, sosial dan ekonomi, konsep kelestarian muncul sebagai cahaya petunjuk ke arah masa depan yang makmur dan berdaya tahan. Tahun ini, kami gembira dapat mempersembahkan pameran yang lebih pelbagai disokong oleh tujuh teater persidangan baru yang dikurasi khas, barisan sokongan korporat yang lebih kukuh yang akan membantu menggalakkan lebih banyak kolaborasi antara sektor, swasta dan awam untuk merealisasikan potensi sebenar mempercepatkan peralihan mampan demi manfaat bandar, perniagaan, generasi masa depan dan planet secara keseluruhan kita yang menakjubkan.” kata Encik Chris Brown, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ReThink HK 2023

Sorotan Menarik oleh Pengekspo Baharu

Tahun ini, acara ini menerima lebih daripada 200 pengekspo, dengan lebih separuh menyertai buat pertama kali. Melalui persembahan pelbagai produk dan penyelesaian baru yang diperkenalkan, para pengekspo baharu ini membekalkan para peserta dengan alat perintis untuk menjadikan idea kelestarian ke dalam tindakan. Antara sorotan termasuklah trak EV Volvo Swire Motors yang membuat penampilan sulung di Hong Kong; trak berat elektrik pertama di bandar ini yang dipersembahkan oleh Windrose, teknologi cas EV yang sangat terkenal oleh Schneider Electric, dan loji trigenerasi bahan api bio 100% pertama di Hong Kong – penyelesaian tenaga hidrogen dan biofuel yang dibawa oleh Kolar Husky.

Untuk memberi gambaran mengenai amalan kelestarian di negara dan komuniti yang berbeza, ReThink HK bekerjasama dengan organisasi terkemuka untuk menyediakan pameran khusus, seperti Pawagam Eropah, Pawagam BEC, Pawagam Start-up, Pawagam NGO, Pawagam FSES (Persatuan Perusahaan Sosial Fullness), serta Pawagam Kanada dan Pawagam Inovasi HKSTP yang baru menyertai. Meraih pengetahuan dan kepakaran global, para peserta dapat menentukan amalan kelestarian terbaik yang disesuaikan dengan konteks unik masing-masing.

Bersatu untuk Merealisasikan Matlamat Bersama

Sebagai penganjur bersama eksklusif kami, Majlis Persekitaran Perniagaan (BEC) sekali lagi memperkayakan pengalaman lawatan peserta kami dengan mempersembahkan Pawagam BEC dan Teater Peralihan Bulat BEC, yang menarik sejumlah besar pengamal kelestarian dari sektor perniagaan untuk meneroka penyelesaian bersih sifar. Kami juga dengan sukacitanya mengumumkan bahawa BEC akan terus berganding bahu dengan ReThink HK pada tahun 2024 untuk membentangkan sudut baru mengenai kelestarian dalam dunia perniagaan.

“Ini adalah tahun ketiga kami bekerjasama dengan ReThink HK, dan kami gembira melihat acara ini membuat kemajuan setiap tahun dengan tema dan peserta yang lebih pelbagai. Melalui perkongsian eksklusif ini, kami dapat mengumpulkan syarikat ahli untuk berkongsi amalan terbaik dan mengilhamkan perubahan dalam model perniagaan dan strategi operasi. Kami akan mempertingkatkan usaha untuk meningkatkan kesedaran industri dan penyelidikan ke dalam lingkungan topik yang lebih luas dalam edisi akan datang.” kata Encik. Simon Ng, Ketua Pegawai Eksekutif BEC.

Di samping komitmen rakan kongsi eksklusif kami, ReThink HK 2023 juga mendapat sokongan daripada 20+ penaja utama dan khas, masing-masing memainkan peranan utama dalam sektor masing-masing seperti perbankan, tenaga, hartanah, pengangkutan, dan teknologi. Untuk menyebut beberapa, Acceture, Kumpulan Chinachem, DBS, Henderson Land, HKSTP, HSBC, JLL, MTR, RESET Carbon, Schneider Electric, UOB dan banyak lagi. Rangkaian kerjasama yang luas ini menunjukkan peranan penting kami untuk memotivasikan pihak berkepentingan merentas sektor untuk menerima matlamat kelestarian yang sama.

Persidangan Pendidikan Menawarkan Wawasan Luar Biasa

Persidangan 2 hari mengumpulkan 500+ pembentang ternama untuk memberi amalan industri terbaik, penyelesaian progresif dan perspektif unik di 7 teater kurasi, membawa para peserta dalam perjalanan membuka mata menuju kelestarian. Dari teknologi, rantaian bekalan, kewangan, bangunan hingga budaya tempat kerja, persidangan membincangkan isu-isu paling mendesak merentasi pelbagai sektor, memenuhi keperluan strategik semua pihak berkepentingan yang hadir.

Edisi 2023 bersyukur telah menerima sokongan 95 rakan acara yang dihormati, termasuk persatuan industri, konsulat jeneral, suruhanjaya perdagangan, dewan perdagangan, institut pemikir, badan amal dan media, yang menyumbang melalui pelbagai cara untuk mewujudkan acara ini.

Membentuk Dunia Esok Hari Ini

ReThink HK lebih daripada sekadar pameran penyelesaian; ia adalah hab yang hidup di mana idea dipertukarkan, hubungan dibina, dan cita-cita dilaksanakan. Membina ke atas kejayaan sebelumnya, edisi seterusnya ReThink HK, kembali dari 12 – 13 September 2024 di Dewan 1 Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong, akan mencapai ketinggian baru dengan pengekspo, penyelesaian pembelahan dan topik persidangan yang lebih mendalam. Mengumpulkan pemimpin perniagaan, pengamal kelestarian dan pemikir terkemuka dari seluruh dunia, ReThink HK akan terus memacu perubahan sebenar untuk mewujudkan masa depan yang lebih baik, lebih hijau dan lebih mampan.

Mengenai ReThink HK

ReThink HK adalah acara tahunan unik yang membantu organisasi menyelaraskan amalan perniagaan mampan di setiap peringkat rantaian nilai mereka, mempamerkan inovasi dan penyelesaian yang mempercepatkan transformasi mampan. ReThink menyatukan ekosistem agar semua pihak berkepentingan dan komuniti dapat menyumbang kepada dan menantikan bandar yang bijak iklim dan adil, untuk semua orang. Semua yuran delegasi menyumbang kepada pembiayaan projek impak tempatan dengan badan amal Hong Kong.

Untuk maklumat acara yang lebih lanjut, sila layari laman web ReThink HK: https://rethink-event.com/.