Recurrent Energy Tutup Pembiayaan Projek $120 Juta dan Ekuiti Cukai $80 Juta untuk Projek MISO Selatan 134 MW

GUELPH, ON, 19 September 2023Recurrent Energy, sebuah pembangun dan pemilik aset solar dan penyimpanan tenaga global, hari ini mengumumkan bahawa syarikat itu telah menutup pembiayaan projek untuk projek Liberty Solar 134 MW (100 MWac). Projek ini sedang dalam pembinaan di Liberty County, Texas, kira-kira 50 batu timur laut Houston, dan dijangka akan beroperasi pada 2024.

Rabobank bertindak sebagai Penyelaras Utama Pengatur dan Penyusun Bersama Utama. Nord LB dan U.S. Bank bertindak sebagai Penyusun Bersama Utama. Rabobank, Nord LB dan U.S. Bank akan menyediakan hutang pembinaan, kemudahan surat kredit dan kemudahan tempoh, berjumlah $120 juta. U.S. Bancorp Impact Finance, anak syarikat U.S. Bank, akan menyediakan ekuiti cukai berjumlah $80 juta.

Paul de Waard, Pengarah Eksekutif, Rabobank, berkata, “Kami berbesar hati kerana berjaya menutup pembiayaan projek lain dengan pembangun terkemuka industri seperti Recurrent Energy dan menyokong pertumbuhan berterusan mereka di seluruh AS dan di seluruh dunia. Recurrent Energy telah menjadi pelanggan Rabobank yang sangat bernilai selama hampir satu dekad dan projek Liberty adalah contoh sempurna perkongsian dan sokongan kami terhadap matlamat boleh diperbaharui syarikat, yang sejajar dengan komitmen Rabobank terhadap peralihan tenaga global.”

Eric Barr, Naib Presiden Pembangunan Perniagaan Kewangan Alam Sekitar U.S. Bancorp Impact Finance, berkata, “Kami sangat gembira dapat memperdalam hubungan jangka panjang kami dengan Recurrent sambil memperluaskan infrastruktur tenaga bersih di negara bagi Texas. Perkongsian Recurrent sangat penting dalam usaha kami untuk mewujudkan masa depan yang lebih mampan untuk komuniti di seluruh negara.”

Sebelum ini, Recurrent Energy mengumumkan bahawa syarikat itu telah menjamin perjanjian pembelian kuasa untuk 100% kapasiti pengeluaran projek melalui perjanjian pembelian kuasa maya teragregat. Liberty Solar akan memperluaskan kapasiti tenaga solar di Kawasan Sistem Pengoperasian Bebas Midcontinent (MISO), yang merangkumi sebahagian besar Liberty County di mana Liberty Solar terletak. Tenaga solar kini hanya menyumbang 1% campuran sumber di MISO.

Ismael Guerrero, CEO Recurrent Energy, berkata, “Liberty Solar adalah pembiayaan projek kedua yang Recurrent Energy tutup di Amerika Utara musim panas ini, menunjukkan pelaksanaan strategi kami untuk mengekalkan pemilikan projek yang lebih besar di pasaran terpilih. Selain itu, Liberty Solar adalah projek yang kukuh di MISO, pasaran solar yang semakin berkembang. Kami menghargai hubungan jangka panjang kami dengan Rabobank, Nord LB dan U.S. Bancorp Impact Finance dan kami bersyukur dapat mencapai tonggak ini bersama-sama pada projek lain.”

CohnReznick Capital dan Latham & Watkins menasihati Recurrent Energy dalam transaksi ini. Milbank LLP mewakili pemberi pinjaman. Foley & Lardner mewakili U.S. Bancorp Impact Finance.

Mengenai Recurrent Energy

Recurrent Energy adalah salah satu platform pembangunan, pemilikan dan pengendalian projek tenaga solar dan penyimpanan tenaga berskala utiliti terbesar dan paling berkepelbagaian secara geografi di dunia. Dengan pasukan pakar tenaga dalaman bertaraf industri terkemuka, Recurrent Energy adalah anak syarikat milik penuh Canadian Solar Inc. dan berfungsi sebagai perniagaan pembangunan dan perkhidmatan kuasa global Canadian Solar. Butiran lanjut tersedia di www.recurrentenergy.com.

Mengenai U.S. Bancorp Impact Finance

U.S. Bancorp Impact Finance, anak syarikat U.S. Bank, adalah pemimpin industri dalam menyediakan penyelesaian kewangan yang membantu mewujudkan impak positif untuk komuniti dan alam sekitar. Selama 35 tahun, pelaburan kredit cukai dan sindikasi, pinjaman dan penyelesaian kewangan lain telah membantu mewujudkan perumahan mampu milik, merancakkan aktiviti ekonomi di komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan, memulihkan bangunan bersejarah, membangunkan sumber tenaga boleh diperbaharui, dan memperkukuh institusi pembangunan kewangan komuniti (CDFI) di seluruh negara. Setakat 30 Jun 2023, syarikat ini mempunyai pelaburan ekuiti kredit cukai $43.3 bilion; komitmen pinjaman semasa $5.5 bilion untuk perumahan mampu milik, projek alam sekitar dan tenaga boleh diperbaharui, institusi pembangunan kewangan komuniti (CDFI) dan pengantara pembangunan komuniti lain; dan telah mengumpul $16.2 bilion ekuiti cukai persekutuan untuk menyokong projek sosial dan alam sekitar di komuniti di seluruh negara. Ketahui lebih lanjut di usbank.com/impactfinance.

Mengenai Canadian Solar Inc.

Canadian Solar ditubuhkan pada 2001 di Kanada dan merupakan salah satu syarikat teknologi dan tenaga boleh diperbaharui terbesar di dunia. Ia adalah pengeluar utama modul fotovolta solar, penyedia penyelesaian tenaga solar dan penyimpanan bateri, dan pembangun projek tenaga solar dan penyimpanan bateri berskala utiliti dengan laluan geografi yang pelbagai dalam pelbagai peringkat pembangunan. Dalam tempoh 22 tahun, Canadian Solar telah berjaya menyampaikan lebih 102 GW modul fotovolta solar berkualiti premium kepada pelanggan di seluruh dunia. Begitu juga, sejak memasuki perniagaan pembangunan projek pada 2010, Canadian Solar telah membangunkan, membina dan menyambungkan lebih 9 GWp projek tenaga solar dan lebih 3 GWh projek penyimpanan bateri di seluruh dunia. Pada masa ini, Syarikat mempunyai kira-kira 700 MWp projek tenaga solar dalam operasi, 8 GWp projek dalam pembinaan atau dalam backlog (peringkat akhir), dan tambahan 17 GWp projek dalam peringkat lanjutan dan awal laluan. Di samping itu, Syarikat mempunyai jumlah laluan pembangunan projek penyimpanan bateri 52 GWh, termasuk kira-kira 2 GWh dalam pembinaan atau dalam backlog, dan tambahan 50 GWh pada peringkat pembangunan lanjutan dan awal. Canadian Solar adalah salah satu syarikat paling boleh dipercayai dalam industri solar dan tenaga boleh diperbaharui, telah disenaraikan secara awam di NASDAQ sejak 2006. Untuk maklumat tambahan mengenai Syarikat, ikuti Canadian Solar di LinkedIn atau lawati www.canadiansolar.com.

Pelabuhan Selamat/Kenyataan Prospektif

Kenyataan tertentu dalam siaran akhbar ini adalah kenyataan prospektif yang melibatkan sejumlah risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material. Kenyataan ini dibuat di bawah peruntukan “Pelabuhan Selamat” Akta Reformasi Litigasi Sekuriti Swasta AS 1995. Dalam beberapa kes, anda boleh mengenal pasti kenyataan prospektif dengan istilah seperti “percaya,” “jangka,” “menjangkakan,” “berhasrat,” “anggaran,” negatif istilah ini, atau terminologi yang setanding. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza termasuk keadaan perniagaan, peraturan dan ekonomi umum serta keadaan pasaran dan industri tenaga solar dan penyimpanan bateri; ketegangan dan konflik geopolitik, termasuk jalan buntu, sekatan dan kawalan eksport; ketidaktentuan, kelewatan dan gangguan berkaitan pandemik COVID-19; gangguan rantaian bekalan; sokongan kerajaan untuk penggunaan tenaga solar; bekalan silikon tulen tinggi yang tersedia pada masa depan; permintaan untuk produk pengguna akhir dan peringkat inventori produk tersebut dalam rantaian bekalan; perubahan dalam permintaan dari pelanggan penting; perubahan dalam permintaan dari pasaran utama, seperti Jepun, AS, China, Brazil dan India; perubahan dalam kos produk dan operasi yang kompetitif; kemampuan untuk terus menghasilkan produk dengan kualiti dan kuantiti yang mencukupi dan pada jadual yang diperlukan; dan keupayaan untuk memperoleh kewangan yang mencukupi pada terma yang boleh diterima untuk menyokong pertumbuhan terancang syarikat; serta faktor lain yang dibincangkan dalam dokumen yang Canadian Solar telah failkan atau akan failkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS dari semasa ke semasa. Semua maklumat prospektif di sini adalah berdasarkan maklumat yang ada pada Canadian Solar pada tarikh siaran akhbar ini, dan Canadian Solar tidak mengambil tanggungjawab untuk memperbaharui kenyataan prospektif, sama ada disebabkan oleh maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya, kecuali diperlukan oleh undang-undang sekuriti yang berkenaan.