PSC Consulting Memperkukuh Kepimpinan APAC dengan Pelantikan Asia Baru

Dr Amir Hashim dilantik sebagai Pengurus Besar Baharu PSC untuk Asia

SINGAPURA, 14 Sept. 2023 – Dr Amir Hashim telah dilantik sebagai Pengurus Besar Baharu untuk Asia bagi perunding industri elektrik global yang pakar, PSC Asia, yang berpusat di Singapura.

Memandangkan rantau APAC maju ke arah sifar bersih, pelantikan Dr Amir akan meningkatkan keupayaan serantau PSC dan selanjutnya komitmen untuk memimpin Asia melalui peralihan tenaga di seluruh pasarannya yang pelbagai. PSC sentiasa digerakkan oleh visi untuk memberi kuasa kepada individu untuk mengubah industri tenaga dan gembira untuk mengumumkan pelantikan Dr Hashim.

Mengulas pelantikan itu, Ashley Grohn, Pengarah Urusan Asia Pasifik di PSC Consulting, berkata: “Pengalaman Amir yang mendalam dalam arena tenaga di kedua-dua Asia dan Eropah meletakkannya dalam kedudukan sempurna untuk membantu menasihati pelanggan APAC yang semakin berkembang kami tentang keperluan penting untuk beralih kepada sumber tenaga yang lebih hijau sambil mengekalkan lampu menyala. Dia sedar betul tentang pelbagai isu yang dihadapi oleh sektor elektrik rantau ini, ditambah dengan tekanan antarabangsa untuk memenuhi matlamat ESG dan selaras dengan sasaran sifar bersih global.”

Kerjaya Dr Hashim dalam sektor elektrik merangkumi kedua-dua bidang akademik dan industri. Beliau bekerja bertahun-tahun dengan pembekal utiliti kebangsaan Malaysia, TNB, di mana beliau terlibat dalam penjanaan, penghantaran dan pengagihan elektrik voltan tinggi, dan runcit untuk keseluruhan pasaran Malaysia. Sebelum menyertai PSC Consulting, beliau berkhidmat sebagai perunding prinsipal untuk syarikat teknologi Jerman Maschinenfabrik Reinhausen di rantau APAC.

GM yang baru dilantik berkata: “Saya teruja menyertai pasukan di PSC, yang bersedia, sanggup dan mampu membantu penyedia elektrik APAC dengan peralihan rumit kepada sumber tenaga yang lebih mampan. Memandangkan Asia berusaha untuk mengurangkan keamatan karbon dalam penjanaan kuasa, memenuhi piawaian ESG, dan mewujudkan kredit karbon, saya menantikan untuk membantu mereka dalam peralihan ini.

“Pemacu sosial dan politik menuju sifar bersih di Asia berbeza dengan ketara daripada di Eropah dan Amerika Syarikat. Kerajaan dan utiliti di rantau ini memerlukan tahap selesa untuk maju dengan pantas. Dengan sokongan daripada pasukan PSC, syarikat-syarikat boleh mendapatkan jaminan dan keyakinan untuk dengan cepat memenuhi sasaran peralihan tenaga mereka,” katanya mengakhiri.

Mengenai PSC