PROJEK UNDANG-UNDANG MENGIKTIRAF KEMENANGAN DALAM SAMAN TERHADAP KOLEJ SEKUNDER BRIGHTON DI MELBOURNE

Mahkamah Persekutuan Australia Memutuskan Menyebelahi Bekas Pelajar Yahudi yang Mendakwa Kolej Melakukan Beberapa Pelanggaran Akta Diskriminasi Perkauman 1975

MELBOURNE, Australia, 16 Sept. 2023 — The Lawfare Project (LP) mengumumkan kemenangan besar dengan keputusan Mahkamah Persekutuan Australia memihak kepada kelima-lima pelajar Yahudi menentang Brighton Secondary College di Melbourne di Negeri Victoria, Australia. LP menyediakan sokongan kewangan untuk tuntutan mahkamah dan telah bekerjasama dengan para pelajar dan peguam tempatan mereka untuk mencapai kemenangan ini.

Para pelajar mendakwa bahawa mereka telah menjadi mangsa sejumlah besar pelanggaran Akta Diskriminasi Perkauman Australia 1975 antara 2013 dan 2020. Semua kecuali seorang pelajar, yang meninggalkan negara atas sebab peribadi, terpaksa meninggalkan sekolah kerana bimbang akan keselamatan mereka.

Diwakili oleh Richard Hutchings dari Cornwalls dan Adam Butt, peguambela, para pelajar menunjukkan dalam tuntutan mereka bahawa pihak sekolah mempunyai sistem pendidikan dan disiplin yang gagal berkenaan isu dan kebimbangan Yahudi. Ini mengakibatkan budaya antisemitisme yang dinormalisasikan, di mana tindakan rasis pelajar dan pihak berkuasa sekolah sama sekali tidak dihukum.

“Penghakiman dalam jumlah pampasan hampir sedikit lebih daripada $400,000 AUD adalah kemenangan yang jelas buat kedaulatan undang-undang tetapi juga untuk para pelajar berani ini yang bangkit menentang antisemitisme,” kata Brooke Goldstein, pengasas dan Pengarah Eksekutif The Lawfare Project. “Walaupun Kerajaan Negeri Victoria terus menunjukkan penentangan dalam mempertikaikan setiap aspek tuntutan ini, Mahkamah Persekutuan dapat menegakkan keadilan terhadap serangan benci yang ditujukan kepada para pelajar ini.”

Dalam penghakimannya, Ketua Hakim Mortimer mendapati bahawa di sekolah itu, terdapat “paras swastika grafiti yang luar biasa tinggi” dan bahawa aduan kerap dibuat mengenai swastika, buli dan gangguan antisemitik yang tidak ditangani dengan sewajarnya. Mahkamah juga mendapati bahawa:

  • Pengetua melanggar seksyen 9 Akta Diskriminasi Perkauman dengan ‘gagal mengambil langkah-langkah yang wajar dan munasabah untuk menghalang dan mengubah kelakuan buli dan gangguan pelajar antisemitik, dan untuk menghalang grafiti swastika, termasuk dengan mengenakan hukuman disiplin yang sesuai tetapi juga dengan pendekatan yang lebih sistemik seperti kempen di seluruh sekolah’
  • Terdapat ‘toleransi yang tidak dapat dijelaskan dan luar biasa terhadap grafiti antisemitik dan kesediaan untuk mengabaikan, merendahkan dan mengambil kurang serius aduan yang dibuat oleh pelajar Yahudi dan keluarga mereka.’

LP secara terbuka menyokong tuntutan itu pada November 2022 ketika kes-kes antisemitisme terus meningkat di seluruh dunia.

MENGENAI THE LAWFARE PROJECT:

The Lawfare Project (LP) adalah organisasi terkemuka dunia yang didedikasikan untuk melindungi hak awam dan kemanusiaan orang Yahudi di seluruh dunia melalui tindakan undang-undang.

###