Projek Pembesaran Pelabuhan Longbang Jingxi Diluluskan Untuk Permulaan Operasi

JINGXI, China, 18 September 2023 – Pada 6 September, projek pengembangan Pelabuhan Longbang, yang terletak di Jingxi, Baise, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, telah diluluskan oleh pasukan tugas pemeriksaan dan penerimaan yang terdiri daripada ahli dari pihak berkuasa termasuk Pentadbiran Umum Kastam Republik Rakyat China. Pelabuhan Longbang akan dibuka bukan sahaja kepada personel, kargo dan kenderaan China dan Vietnam, tetapi akan diperluas untuk merangkumi negara pihak ketiga yang lain, justeru meningkatkan fungsi dan kapasiti pelabuhan darat secara ketara.

Buah passion Vietnam tiba di Zon Perdagangan Sempadan Pelabuhan Longbang
Buah passion Vietnam tiba di Zon Perdagangan Sempadan Pelabuhan Longbang

Projek pengembangan Pelabuhan Longbang terutamanya termasuk pengubahsuaian dan pengembangan pemeriksaan penumpang, naik taraf dan pengubahsuaian saluran pengangkutan kargo Naxi, dan lain-lain. Saluran pemeriksaan penumpang menerima bangunan pemeriksaan penumpang gred II kebangsaan yang benar-benar baru, lima tingkat, sementara pengubahsuaian saluran pengangkutan kargo Naxi melibatkan jumlah keseluruhan 230,000 meter persegi kawasan pembinaan, termasuk zon komersial untuk warga berdekatan sempadan, zon perdagangan umum, zon berikat, zon perdagangan rentas sempadan e-dagang, dan lain-lain, menurut Jabatan Perhubungan Awam Jingxi.

Pelabuhan Longbang adalah salah satu daripada tiga pelabuhan sempadan utama Guangxi, salah satu laluan darat yang paling mudah menghubungkan Semenanjung Indo-China ke bahagian tengah dan barat China, dan hab logistik antarabangsa koridor darat-laut baru. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, import dan eksport kargo yang keluar masuk Pelabuhan Longbang telah meningkat dengan stabil setiap tahun. Pada separuh pertama tahun 2023, Pelabuhan memudahkan pergerakan hampir 6,000 kenderaan/kali, merekodkan sekitar 14.14 bilion yuan dalam perdagangan luar, mencapai 1.13 bilion yuan dalam import timbal balik dagangan, dan merealisasikan 740 juta yuan dalam pemprosesan di tapak produk import.

Pautan Lampiran Imej:

Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442254 

Keterangan: Buah passion Vietnam tiba di Zon Perdagangan Sempadan Pelabuhan Longbang