Persidangan Arkeologi Dunia AlUla yang pertama mengumpulkan lebih 300 wakil dari 39 buah negara untuk perbincangan meluas tentang peranan arkeologi dalam masyarakat

  • Arkeologi adalah kanta yang membolehkan kita membesarkan masa lalu kita, menangkap pantulan masa kini kita, dan mengintip masa depan kita
  • Penglibatan masyarakat boleh membantu penyelidik memahami warisan tapak
  • Perwakilan meneroka tema utama ke arah pencapaian perubahan bermakna untuk masyarakat

AlUla, Arab Saudi, 15 Sept. 2023 — Delegasi pada hari pembukaan Sidang Arkeologi Dunia AlUla yang pertama mendengar bahawa arkeologi mempunyai kuasa yang besar untuk membentuk identiti budaya dan pengalaman manusia bersama – sementara ahli arkeologi juga harus berusaha mendapatkan saling keterhubungan yang lebih besar dan mengelakkan bias budaya.

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Dianjurkan oleh Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU), sidang ini telah menarik lebih daripada 300 perwakilan dari 39 buah negara ke AlUla di barat laut Arab Saudi selama dua hari untuk perbincangan yang luas tentang peranan arkeologi dalam menjaga warisan ke arah pelaksanaan perubahan bermakna untuk masyarakat.

“Ahli arkeologi harus memikirkan identiti mereka sendiri serta tapak yang mereka gali atau kaji,” kata Dr. Khaled Melliti, seorang sejarawan dan penyelidik dengan Pusat Penyelidikan Saintifik Kebangsaan Perancis (CNRS), semasa perbincangan panel.

“Setiap [era] arkeologi adalah arkeologi kontemporari,” sambung Prof. Emanuelle Papi, pengarah Sekolah Arkeologi Itali di Athens, di mana orang melihat masa lalu “dengan mata zaman mereka sendiri.”

Sebagai contoh, beliau menyatakan, pernah ada masa di Itali apabila kegemilangan zaman Empayar Rom menjadi asas kepada identiti kebangsaan. Tetapi dalam menggali reruntuhan Rom, katanya, ahli arkeologi pada masa itu akan menghancurkan relik dari zaman Pertengahan, Byzantine dan Zaman Pembaharuan.

Begitu juga, Dr. Melliti menyatakan bahawa sejak Tunisia kembali ke pemerintahan rakyat selepas kebangkitan 2010-11, persepsi tentang warisan arkeologi negara itu telah berubah sewajarnya. Selepas kebangkitan itu, katanya, “Kami telah menemui kewujudan sebuah republik di bawah tanah Tunisia.”

Komen mereka mencerminkan hasrat sidang ini untuk menjana perbincangan baru yang melampaui minda pakar dan mengikuti laluan yang menghubungkan arkeologi dengan komuniti yang lebih luas.

Malah, keterlibatan yang lebih besar dengan masyarakat tempatan disebut sebagai salah satu cara bagi ahli arkeologi untuk mengelakkan mengenakan pandangan dunia mereka sendiri ke atas warisan.

Sebagai contoh Lucy Semaan, ketua arkeologi maritim Lebanon dari Yayasan Honor Frost, berkata bahawa ketika meneroka tapak bawah air, dia akan bercakap dengan nelayan tempatan untuk mengetahui di mana mereka menangkap ikan dan nama yang mereka gunakan untuk pelbagai zon akuatik. Ini boleh membuktikan berguna dalam memberikan wawasan yang menghubungkan masa lalu dengan masa kini, katanya.

Dan Prof. Robert Hoyland, profesor Sejarah Timur Tengah Akhir Antik dan Awal Islam di Universiti New York, menceritakan kisah ekspedisi kerja pertamanya sebagai seorang ahli arkeologi, di Syria. Pada satu ketika dia pergi ke sebuah kedai dan memberitahu pemilik kedai itu bahawa dia sedang menggali sebuah bandar Rom. “Tidak,” dia membetulkan dia, “Anda menggali sebuah bandar Arab dari zaman Rom.”

Sebelum ini pada hari tersebut, Amr AlMadani, CEO RCU, mengalu-alukan para perwakilan ke AlUla. Beralih antara bahasa Arab dan bahasa Inggeris, beliau menyatakan bahawa kepatuhan RCU kepada prinsip-prinsip pelancongan mampan memberi manfaat kepada tapak warisan budaya.

“Projek kami bukan tentang memanfaatkan warisan untuk menarik pengunjung. Ia adalah tentang memanfaatkan pengunjung untuk mengekalkan warisan,” katanya.

Sidang ini diteruskan esok dengan tumpuan pada ketahanan dan aksesibiliti, melengkapi tumpuan hari pertama pada identiti dan lanskap reruntuhan.

Pada hari Rabu tetamu sidang ini menghadiri jamuan makan malam di luar di antara kebun kurma di oasis purba Daimumah. Pengembara dan penulis Levison Wood menyatakan dalam ucapannya bahawa sidang ini adalah perjalanan eksplorasi dan meneruskan tradisi penjelajah dan perintis lain di rantau ini, dari Ibnu Batutah kepada Gertrude Bell dan Lawrence of Arabia.

Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Kedudukan AlUla sebagai hab arkeologi terus berkembang apabila RCU menganjurkan Sidang Arkeologi Dunia AlUla yang sulung berlangsung dari 13-15 Sept. 2023.

Sidang ini adalah platform untuk memajukan arkeologi dan pengurusan warisan budaya dalam antara muka mereka dengan disiplin lain. Perhimpunan pemimpin dari akademia, kerajaan, organisasi bukan kerajaan, industri, dan generasi muda yang mewakili ahli arkeologi akan datang ini bukan sahaja akan memperkayakan komuniti arkeologi dan membantu melindungi sejarah yang dikongsi tetapi juga membuka refleksi yang lebih besar tentang apa dan bagaimana arkeologi, dan secara umum warisan budaya, boleh menyumbang kepada perubahan transformasi dalam masyarakat.

Untuk keterangan lanjut mengenai sidang ini, sila layari https://www.worldarchaeologysummit.com

Maklumat hubungan

Untuk pertanyaan media, sila hubungi publicrelations@rcu.gov.sa

Mengenai Suruhanjaya Diraja untuk AlUla

Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU) ditubuhkan melalui dekri diraja pada Julai 2017 untuk memelihara dan membangunkan AlUla, wilayah yang mempunyai kepentingan semulajadi dan budaya yang luar biasa di barat laut Arab Saudi. Rancangan jangka panjang RCU menggariskan pendekatan yang bertanggungjawab, mampan, dan sensitif terhadap pembangunan bandar dan ekonomi yang memelihara warisan semulajadi dan sejarah kawasan itu sambil menjadikan AlUla sebagai lokasi yang diingini untuk didiami, bekerja, dan dilawati. Ini merangkumi pelbagai inisiatif merentas bidang arkeologi, pelancongan, budaya, pendidikan, dan seni, mencerminkan komitmen untuk memenuhi keutamaan kepelbagaian ekonomi, pemerkasaan komuniti tempatan, dan pemeliharaan warisan program Wawasan 2030 Kerajaan Arab Saudi.

Hubungi: Jinith Joy, Jinith.Joy@hkstrategies.com; +971 50 721 9369

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

 

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

 

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla

Foto dari Hari 1 Sidang Arkeologi Dunia AlUla