Perikatan Kesihatan Buah Pinggang Baharu Meningkatkan Penyakit Buah Pinggang Kronik dalam Agenda Kesihatan Global

WASHINGTON, 20 September 2023 — Tujuh belas pertubuhan pembela hak pesakit dari Amerika Utara dan Selatan, Eropah, Asia dan Timur Tengah telah membentuk Global Patient Alliance for Kidney Health. Perikatan ini bertujuan untuk meningkatkan suara pesakit dan menyokong dasar-dasar yang meningkatkan akses ke saringan dan rawatan awal penyakit buah pinggang kronik, atau CKD.

Jawatankuasa pengarah Perikatan termasuk wakil dari:

  • Federaci√≥n Nacional de Asociaciones
  • The Kidney Foundation of Canada
  • Kidney Health Australia
  • American Kidney Fund
  • National Kidney Foundation
  • Kidney Care UK
  • NEF Project
  • Kidney Tec

CKD adalah salah satu krisis kesihatan awam yang paling diabaikan pada masa kini.

Secara global, CKD menjejaskan hampir 840 juta orang. Sekitar 90% pesakit CKD tidak menyedari status mereka. Ini boleh membawa akibat buruk: CKD tidak boleh disembuhkan, dan apabila tidak dikawal, ia boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang, memerlukan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Chris Forbes, ahli jawatankuasa pengarah dan CEO Kidney Health Australia, berkata: “Penyakit buah pinggang kronik sedang menelan ekonomi Australia sebanyak $9.9 bilion setahun dalam kerugian produktiviti dan perbelanjaan penjagaan kesihatan untuk menyediakan dialisis dan pemindahan buah pinggang.” “Apabila organ-organ ini berhenti berfungsi,” katanya, “ia merosakkan.”

Kos CKD kepada manusia, kerajaan dan alam sekitar adalah tinggi.

Kesan negatif CKD meluas. Rawatan untuk pesakit kegagalan buah pinggang mengenakan kos besar kepada sistem penjagaan kesihatan dan sangat memudaratkan alam sekitar. Banyak negara menghabiskan 2-3% daripada bajet penjagaan kesihatan tahunan mereka dan secara kolektif menggunakan kira-kira 265 bilion liter air untuk menyediakan terapi dialisis dan pemindahan buah pinggang setiap tahun.

Pendekatan individu terhadap penyakit buah pinggang kronik tidak mencukupi.

Walaupun pengubahsuaian gaya hidup dan ubat-ubatan boleh memperlahankan perkembangan CKD, tanpa penekanan yang lebih besar pada saringan dan rawatan awal, Perikatan berkata, lebih ramai orang akan terjejas.

Marisol Robles, yang negara asalnya Mexico mempunyai kadar kematian pramatang keenam tertinggi di dunia akibat CKD, berkata: “Penting untuk mendidik orang yang berisiko tentang bagaimana menjaga kesihatan buah pinggang mereka tetapi di negara yang sangat terbeban, kerajaan mempunyai kewajipan untuk melaksanakan dasar yang mencerminkan amalan terbaik antarabangsa.”

Mengenai Global Patient Alliance for Kidney Health

Mengumpulkan pembela dari seluruh dunia, Global Patient Alliance for Kidney Health membayangkan sistem penjagaan kesihatan yang merawat penyakit buah pinggang kronik sebagai keutamaan kesihatan awam dengan memastikan pesakit berisiko boleh mengakses saringan dan rawatan awal yang komprehensif. Global Alliance for Patient Access berperanan sebagai sekretariat untuk Perikatan. Lawati globalkidneyalliance.org untuk maklumat lanjut.

Sokongan Tajaan

AstraZeneca telah menyediakan tajaan kewangan kepada Global Alliance for Patient Access sebagai sekretariat kepada Global Patient Alliance for Kidney Health.

Logo – https://www.pressmalaysia.com/wp-content/uploads/2023/09/c7c7ed99-global_patient_alliance_for_kidney_health_logo.jpg