Penyelidik SMU berkongsi syarikat pemfermentasian presisi terkemuka Eropah dalam kajian tiga negara mengenai penerimaan pengguna terhadap telur yang dihasilkan makmal

BERLIN dan SINGAPURA, 19 Sept. 2023 — Formo, syarikat pemfermentasian presisi terkemuka Eropah, telah berkerjasama dengan Singapore Management University (SMU) untuk mengkaji permintaan pengguna untuk kelas produk baru – produk telur pemfermentasian presisi.

Kajian ‘Not getting laid: consumer acceptance of precision fermentation made egg’ yang diterbitkan dalam Frontiers, jurnal semakan rakan dan platform sains terbuka, telah dijalankan oleh penyelidik Formo Bio GmbH Oscar Zollman Thomas, dan Profesor Pengurusan Komunikasi SMU Mark Chong, Profesor Psikologi Angela Leung, rakan penyelidik Tricia Marjorie Fernandez dan pelajar PhD Psikologi Shu Tian Ng.

Mereka meninjau 3,006 orang dari tiga benua di Jerman, AS dan Singapura untuk menilai permintaan pengguna, peramal demografi dan faktor pendorong di sebalik penerimaan produk telur yang dibuat tanpa ayam, sebaliknya menggunakan protein yang dihasilkan oleh mikrob direka bentuk bio.

Debut produk telur pemfermentasian presisi menandakan perluasan aplikasi platform pengeluaran protein syarikat, menunjukkan ambisi dan keupayaan syarikat untuk menangani kekangan etika di luar tenusu. Anggaran 60% ayam dunia berada di ladang kilang, oleh itu dorongan Eropah & Singapura, 19 September 2023 (Selasa) – untuk mewujudkan pengganti yang boleh diterima adalah kritikal, dengan permintaan semakin meningkat daripada kedua-dua pengguna dan pengilang makanan perindustrian untuk alternatif beretika dan berfungsi. 

Penemuan penyelidikan Formo menunjukkan bahawa produk telur yang difermentasi makmal berkemungkinan besar akan mendapat pasaran yang bersemangat, dengan peratusan yang besar (51% hingga 61%) daripada peserta menyatakan kesediaan untuk mencuba produk tersebut. Menariknya, mereka yang mengambil telur organik dan telur berasaskan tumbuhan memaparkan kesediaan tertinggi untuk menerima kelas produk baru ini.

Walaupun menggunakan teknologi terobosan untuk menyesuaikan program mikrob, penapaian protein Formo dengan preseden penggunaan di EU bermakna produk sedemikian akan dapat segera melakukan debut di pasaran, dengan bahan dianggap tidak baharu di bawah peraturan EU. Pengguna Eropah akan dapat membeli telur pemfermentasian presisi yang difermentasi makmal pada tahun ini.

Alasan untuk mengambil produk sedemikian berbeza di tiga negara tersebut. Di Jerman, peserta menyebut kebajikan haiwan sebagai faktor utama yang mempengaruhi minat mereka. Di Singapura dan AS, pendorong utama adalah aspek kesihatan, serta rasa ingin tahu.

“Penyelidikan ini menunjukkan selera untuk produk pemfermentasian presisi, seperti telur yang difermentasi makmal, dan bahawa pengguna bersedia untuk mengiktiraf kelemahan pengeluaran telur perindustrian dan mengambil alternatif,” kata Oscar Zollman Thomas, penulis utama kajian tersebut.

“Pertanian sel mempunyai potensi untuk merevolusikan cara kita menghasilkan dan menggunakan protein, menangani kebimbangan alam sekitar dan etika yang dikaitkan dengan pertanian haiwan tradisional,” kata Prof Mark Chong, penyelidik utama SMU dalam projek ini. “Melihat tarikan di benua menunjukkan keupayaan pertanian sel untuk mewujudkan peralihan sistem makanan global, bukan setempat,” tambahnya.

– Tamat –

Mengenai Formo – www.formo.bio
Mengenai Singapore Management University – www.smu.edu.sg

Apakah telur yang difermentasi makmal?
Telur yang difermentasi makmal adalah produk telur dengan rasa dan fungsi yang sama seperti telur konvensional, tetapi dicipta tanpa ayam. Produk tersebut mempunyai bentuk telur yang dikacau, dengan komponen protein penting yang dihasilkan oleh mikrob, melalui pemfermentasian presisi, di kemudahan besar seperti kilang bir. Pemfermentasian presisi adalah proses memanfaatkan hos mikrob untuk menghasilkan bahan tertentu seperti lemak atau protein. Ini dilakukan melalui pengaturan semula DNA mikroorganisma dan kemudian memfermentasikan mereka dalam kemudahan gaya kilang bir yang besar. Pemfermentasian presisi membolehkan pengeluaran produk yang secara fungsional identik dengan yang dihasilkan oleh haiwan, atau protein sama sekali baru.