PEMIMPIN PELANCONGAN GLOBAL DAN PAKAR SEKTOR BERSAMA DI ARAB SAUDI UNTUK MERAIKAN HARI PELANCONGAN DUNIA 2023

  • Tema “Pelancongan dan Pelaburan Hijau” tahun ini bertujuan untuk menggalakkan saling memahami, merangsang kelestarian ekonomi dan memupuk kemakmuran sosial dalam sektor ini
  • Dengan pemulihan sektor pasca-pandemik paling cepat di dunia di kalangan negara-negara G20, penganjuran Arab Saudi Hari Pelancongan Dunia mencerminkan hasratnya untuk meletakkan pelancongan dan kelestarian di hati transformasi Visi 2030.
  • Sektor Global Pelancongan Sedia Mencapai $9.5 Trillion pada 2023

RIYADH, Arab Saudi, 18 Sept. 2023 — Pemimpin seluruh sektor pelancongan global bersatu di Riyadh untuk merayakan Hari Pelancongan Dunia PBB (WTD) tahun ini, yang akan diraikan pada 27-28 September. Melalui pelbagai acara berkesan, menteri global, pemimpin industri dan pakar akan menyerlahkan kuasa pelancongan dan meneroka laluan untuk kerjasama bagi menggalakkan pertumbuhan sektor, dengan meletakkan orang, planet dan kemakmuran di barisan hadapan majlis.

GLOBAL TOURISM LEADERS UNITE IN RIYADH TO CELEBRATE WORLD TOURISM DAY 2023

GLOBAL TOURISM LEADERS UNITE IN RIYADH TO CELEBRATE WORLD TOURISM DAY 2023

Di bawah tema “Pelancongan dan Pelaburan Hijau”, WTD 2023 akan meneliti peranan pelaburan dalam manusia dan planet untuk menjamin penghidupan dan menggalakkan saling memahami, sambil meneroka peluang untuk memperluas jangkauan kesan ekonomi dan sosial industri kepada lebih ramai orang di seluruh dunia, melindungi kemakmuran untuk semua.

Sektor pelancongan global dijangka mencapai sumbangan KDNK sebanyak $9.5 trilion pada 2023, menurut WTTC. Ini selari dengan ramalan UNWTO bahawa pelancongan kekal berada di landasan yang baik untuk mencapai 80% hingga 95% tahap pra-pandemik tahun ini dan dijangka melebihi tahap 2019 pada 2024. Sebagai salah satu pemacu ekonomi global terbesar, sektor ini bertanggungjawab untuk peluang perniagaan dan pekerjaan yang banyak, sambil juga memainkan peranan penting dalam menjembatani budaya, menghubungkan orang dan meningkatkan saling memahami. Mencerminkan potensi sektor sebagai pemacu perubahan yang penting, tiga tema akan memandu prosiding acara: saling memahami, kelestarian ekonomi, dan kemakmuran sosial.

Yang Mulia Ahmed Al-Khateeb, Menteri Pelancongan Arab Saudi, berkata:

Kita mempunyai peluang bersejarah untuk memeta carta baharu bagi sektor pelancongan global, berpusat pada pembangunan mampan, penciptaan pekerjaan, dan ketahanan ekonomi. Pelancongan – sebagai pemangkin perubahan – menggalakkan saling memahami, membina jambatan dan melindungi warisan budaya dan pemuliharaan alam sekitar, menyumbang kepada dunia yang lebih harmoni.

Hari Pelancongan Dunia 2023 adalah platform penting bagi dunia untuk meraikan kejayaan sektor dan meneroka penyelesaian kepada cabarannya. Arab Saudi merasa terhormat dapat menganjurkan majlis terhormat ini dan kami menantikan untuk mengalu-alukan pemimpin pelancongan dari sektor awam dan swasta ke Riyadh. “

Selain itu, Encik Zurab Pololikashvili, Setiausaha Agung UNWTO, menambah:

“Pada Hari Pelancongan Dunia kali ini, kami memberi tumpuan kepada keperluan penting untuk melabur dalam membina sektor yang lebih mampan untuk manusia, planet dan kemakmuran. Hari ini juga menjelaskan mengapa UNWTO menekankan keperluan untuk melabur dalam pendidikan dan inovasi yang lebih besar sebagai asas untuk pertumbuhan dan transformasi jangka panjang. Sambutan rasmi tahun ini di Arab Saudi mencerminkan bagaimana pelancongan diterima untuk mendiversifikasi ekonomi dan menjana peluang untuk semua.”

Dengan menganjurkan acara ini empat tahun selepas pertama kali dibuka kepada pelancong global pada 2019, Arab Saudi menunjukkan komitmennya sebagai penganjur sektor pelancongan yang berdedikasi yang bertujuan untuk mempamerkan kemajuannya dalam menghubungkan rakyat Arab Saudi ke dunia, membina jambatan antara budaya, memupuk bakat keramah-tamahan dan mewujudkan peluang pelaburan untuk komuniti antarabangsa.

Menandakan perhimpunan terbesar pemimpin pelancongan global dalam sejarah 43 tahun Hari Pelancongan Dunia, diukur oleh bilangan menteri yang hadir, WTD 2023 akan menampilkan siri sesi yang menarik, perbincangan panel, dan bengkel yang diketuai oleh pakar sektor dan pemimpin kerajaan yang ternama. Peserta acara juga akan menghadiri jamuan makan malam di tapak Warisan UNESCO Diriyah di Riyadh untuk meraikan Hari Pelancongan Dunia dan kepentingan globalnya.

Skala acara yang dihoskan di Riyadh menunjukkan kepentingan yang dilekatkan oleh kerajaan Arab Saudi kepada pembangunan sektor pelancongan global, dan menyusul pemilihan Kerajaan untuk memegang jawatan Pengerusi Organisasi Pelancongan Dunia PBB (UNWTO) pada 2023.

Acara di Riyadh untuk UNWTO WTD 2023 pada 27 dan 28 September menunjukkan pertumbuhan ibu kota sebagai hab untuk acara perniagaan utama dan menjanjikan untuk menjadi tonggak penting dalam kalendar pelancongan global, menawarkan wawasan berharga dan perbincangan yang menginspirasi tentang peranan pelancongan untuk menjembatani budaya dan menggalakkan saling memahami.

Mengenai Kementerian Pelancongan

Kementerian Pelancongan Arab Saudi ditubuhkan pada 2020, berikutan pembukaan Arab Saudi kepada pelancong antarabangsa pada 2019. Kementerian memimpin Visi Kerajaan untuk membawa pelancongan Arab Saudi ke barisan hadapan. Usahanya selari dengan matlamat ambisius Kerajaan, bertujuan untuk mewujudkan 1 juta pekerjaan untuk warganya, membolehkan pertumbuhan dipercepatkan dan mampan dengan dasar, pelaburan, dan pembangunan bakat masa depan yang dipandu oleh data, menerima 100 juta lawatan pelancongan menjelang 2030, dan memperkuat sumbangan sektor kepada KDNK daripada 3% kepada 10%. Dengan berbuat demikian, Kementerian Pelancongan mengeluarkan lesen dan pengelasan untuk aktiviti pelancongan dan mewujudkan serta meluluskan peraturan visa pelancong.

Mengenai UNWTO

Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO) adalah agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menggalakkan pelancongan sebagai kenderaan untuk pembangunan sama rata, inklusif dan mampan. Bekerja dengan Negara Anggotanya, organisasi antarabangsa dan sektor swasta, UNWTO menggalakkan perjalanan yang selamat dan lancar untuk semua. UNWTO juga berusaha untuk menjadikan pelancongan sebagai asas kepercayaan dan kerjasama antarabangsa dan tonggak utama pertumbuhan dan peluang. Sebagai sebahagian daripada sistem PBB yang lebih luas, UNWTO berada di barisan hadapan usaha global untuk mencapai Agenda 2030 untuk Pembangunan Mampan, termasuk melalui keupayaannya untuk mewujudkan pekerjaan yang layak, menggalakkan kesaksamaan dan memelihara warisan semula jadi dan budaya.

https://www.unwto.org/world-tourism-day-2023