Pemenang biasiswa TOEFL Hong Kong diumumkan, menyokong pelajar cemerlang untuk memberi kembali kepada masyarakat melalui pendidikan

HONG KONG, 14 September 2023 — ETS mengumumkan pemenang “Biasiswa TOEFL® Hong Kong 2023” hari ini. Lapan pelajar cemerlang telah menunjukkan potensi dan komitmen mereka untuk menyumbang kepada masyarakat dengan pengetahuan mereka. Mereka akan memulakan pengembaraan pendidikan mereka di universiti-universiti di Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Eropah, dan Hong Kong.

“Biasiswa TOEFL® Hong Kong” ditubuhkan oleh ETS pada tahun 2023 untuk menyokong pelajar Hong Kong mencapai pembangunan yang lebih baik melalui pendidikan. Sejak dilancarkan pada 9 Mac, ETS telah menerima permohonan daripada banyak pemohon cemerlang dengan latar belakang yang pelbagai. Selepas penyaringan awal, 14 pemohon telah dijemput untuk temu duga panel. Panel penilai menilai latar belakang akademik dan potensi mereka untuk menyumbang kepada masyarakat. Lapan pemenang biasiswa telah dipilih, iaitu, Lee Tin Sum, Lo Sen Sze, Lam Cheuk Hang, Cai Xinni, Wong Ying, Jiang Xinjie, Peng Baiwen, dan Wang Wing Wun.

Pemenang “Biasiswa TOEFL® Hong Kong 2023” datang dari latar belakang dan disiplin yang pelbagai, dan berada pada peringkat pendidikan yang berbeza. Penerima anugerah telah memilih untuk mengikuti pengajian mereka di pelbagai destinasi, dan bidang pengajian mereka termasuk perniagaan muzik, geografi, terapi pertuturan, ekonomi, pengurusan, reka bentuk, dan pendidikan. Mereka bertujuan untuk menyumbang pengetahuan profesional dan kemahiran mereka untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan ketidaksamaan pendapatan, ekuiti pendidikan, pembangunan mampan, pembangunan industri muzik, dan terapi pertuturan. Ini adalah senarai lengkap pemenang “Biasiswa TOEFL® Hong Kong 2023”:

  • Lee Tin Sum: Sarjana Sastera dalam Global Entertainment and Music Business, Berklee College of Music, Amerika Syarikat (Valencia Campus, Sepanyol)
  • Lo Sen Sze: Sarjana Muda dalam Geografi, University College London, United Kingdom
  • Lam Cheuk Hang: Doktor Falsafah dalam Sains Komunikasi dan Gangguan, McGill University, Kanada
  • Cai Xinni: Sarjana Falsafah dalam Ekonomi, University of Oxford, United Kingdom
  • Wong Ying: Program Dwi Ijazah dalam Teknologi dan Pengurusan, Hong Kong University of Science and Technology, Hong Kong
  • Jiang Xinjie: Sarjana Interaksi Reka Bentuk, Carnegie Mellon University, Amerika Syarikat
  • Peng Baiwen: PhD dalam Pendidikan Perbandingan dan Pembangunan Antarabangsa, University of Minnesota, Amerika Syarikat
  • Wang Wing Wun: Sarjana Muda Pendidikan, University of Cambridge, United Kingdom

Miranda Wang, Pengarah Urusan ETS China, berkata: “Ini adalah tahun pertama ETS telah menganugerahkan Biasiswa TOEFL® Hong Kong. Kami merasa terhormat kerana telah mendapat kepercayaan dan pengiktirafan daripada para pemohon dan menerima banyak permohonan cemerlang. Semasa proses temu duga, para pemohon telah mengesankan panel temu duga dengan minat mereka terhadap bidang pengajian masing-masing dan aspirasi mereka untuk menyumbang kepada masyarakat dengan pengetahuan mereka. ETS beruntung dapat memberi sokongan kepada mereka ketika mereka memulakan perjalanan untuk mengejar impian mereka dan menyumbang kepada pembangunan masyarakat.”

Mengenai “Biasiswa TOEFL® Hong Kong,” Lo Sen Sze, yang akan belajar untuk ijazah sarjana muda dalam geografi di University College London, berkata: “Ujian TOEFL iBT® menyerupai kuliah universiti, dan proses persediaan ujian membantu saya memahami persekitaran bahasa dan kandungan akademik di peringkat universiti. Seksyen temu duga biasiswa melibatkan soalan mengenai kisah peribadi dan motivasi saya untuk belajar, yang membolehkan saya mempersembahkan diri dengan mudah.”

Pemenang lain, Lee Tin Sum, yang tamat belajar dari Sekolah Jurnalisme dan Komunikasi di Universiti Cina Hong Kong dengan Ijazah Sarjana dalam Media Kreatif, akan mengikuti Sarjana Sastera dalam Global Entertainment and Music Business di kampus Valencia, Sepanyol Berklee College of Music. Dengan minat yang mendalam dalam penciptaan muzik, dia telah terlibat dalam lebih 100 penerbitan muzik, termasuk konsert, penggambaran video muzik, dan rakaman lagu. Dia berharap dapat menubuhkan syarikatnya sendiri untuk membawa perubahan positif kepada industri muzik Hong Kong dan menggunakan kemahiran pemasaran yang diperoleh merentasi pasaran muzik Asia dan Amerika untuk mempromosikan muzik Sepanyol di Asia. Dia berkata, “Ujian TOEFL iBT® diiktiraf secara meluas di Eropah, United Kingdom, dan Amerika Syarikat, itulah sebabnya saya memilih untuk mengambilnya.”

Peng Baiwen, penerima biasiswa yang menamatkan ijazah sarjana di Universiti Hong Kong dan bekerja sebagai pembantu penyelidik projek selama lima tahun, menjalankan penyelidikan mengenai ekuiti pendidikan, sudah tiba di Amerika Syarikat untuk mengikuti Doktor Falsafah dalam Pendidikan Perbandingan dan Pembangunan Antarabangsa di Universiti Minnesota. Dia sangat percaya bahawa skor TOEFL iBT® yang cemerlang adalah pertimbangan penting untuk kemasukan ke universiti luar negara. Sebagai penutur bahasa Inggeris bukan penutur asli, dia menghabiskan dua bulan melatih komunikasi lisan, dengan matlamat untuk meningkatkan skor bahagian bertutur. Akhirnya, dia memenuhi syarat dan menerima biasiswa doktor falsafah dari universiti tersebut. Dia berkata, “Ujian TOEFL iBT® meliputi skop pengetahuan dan kemahiran yang luas, ia membantu saya mempersiapkan pengajian dan kehidupan saya yang akan datang di Amerika Syarikat.” Dia juga tidak sabar untuk menggunakan hadiah biasiswa HK$10,000 untuk menerbitkan sebuah buku tentang pengalaman pembelajaran dan kisah pendidikannya untuk memberi inspirasi kepada pelajar muda.

Belajar di luar negara sentiasa menjadi pilihan popular dalam kalangan pelajar Hong Kong, dengan United Kingdom, Australia, Amerika Syarikat, dan Kanada menjadi destinasi belajar luar negara paling diminati. Oleh kerana ujian TOEFL iBT® diiktiraf oleh 100% institusi di setiap negara ini, ramai calon Hong Kong memohon ke sekolah impian mereka dengan skor ujian TOEFL iBT®. Untuk lebih melayani calon ujian tempatan, ETS, pembangun ujian TOEFL iBT®, akan meningkatkan pelaburannya di Hong Kong, memperluaskan rangkaian kerjasama dengan universiti-universiti dan organisasi tempatan, dan bersama-sama membantu calon ujian merealisasikan impian pendidikan mereka.

Ujian TOEFL iBT® diterima oleh lebih daripada 12,000 universiti, organisasi dan institusi di lebih daripada 160 negara dan rantau di seluruh dunia, termasuk Australia, Kanada, Ireland, New Zealand, United Kingdom, Amerika Syarikat dan program bahasa Inggeris yang diajar di banyak negara di seluruh dunia.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Biasiswa TOEFL® Hong Kong, sila layari www.toefl.cn/hk-scholarship.

Mengenai ETS

Kami percaya pada kuasa pembelajaran yang boleh mengubah kehidupan. Selama 75 tahun yang lalu, kami didorong oleh visi apa yang mungkin dicapai apabila semua orang dapat memperbaiki kehidupan mereka melalui pendidikan. Itulah sebabnya kami tidak pernah berhenti bekerja untuk memastikan bahawa setiap individu mempunyai akses kepada peluang yang mereka perlukan untuk menunjukkan apa yang mereka tahu dan boleh lakukan. Kami membangunkan penilaian berdasarkan sains – termasuk ujian TOEFL®, GRE® dan TOEIC® – yang terbuka kepada semua orang di mana-mana, tanpa mengira latar belakang mereka. Kami menganalisis dan melaporkan tren dalam pendidikan dan kemahiran untuk mengenal pasti jurang yang perlu ditangani. Kami menyokong guru-guru dan institusi pendidikan untuk membantu pelajar berkembang. Dan kami bekerjasama dengan individu dan organisasi di seluruh dunia untuk membimbing pelajar ke arah kejayaan masa depan mereka. Semua ini dilakukan kerana kami tahu akses yang saksama dan peluang yang saksama untuk semua orang adalah asas untuk dunia yang lebih baik. Semua ini dilakukan kerana kami percaya.