Pakaian Pintar yang Menyelamatkan Nyawa Pemadam Kebakaran Hutan – Rekaan Pelajar Kejuruteraan Chula yang Memenangi Anugerah Antarabangsa

BANGKOK, 13 Sept. 2023Pelajar Fakulti Kejuruteraan, Universiti Chulalongkorn telah dianugerahkan Anugerah MGA sebagai pengiktirafan reka bentuk inovatif mereka untuk Sut Pintar tahan api yang menggunakan teknologi IoT untuk sambungan dan pengaktifan dalam talian untuk menyimpan data oleh itu mengurangkan risiko dan meningkatkan keselamatan untuk ahli bomba semasa bekerja dalam masa nyata.


Beberapa tahun kebelakangan ini, banyak negara di dunia, termasuk Thailand telah berhadapan dengan bahaya kebakaran hutan yang semakin meruncing dan berlaku lebih kerap daripada sebelum ini.Kebakaran ini telah menyebabkan kerosakan meluas kepada alam sekitar serta kesan buruk kepada kehidupan dan kesihatan manusia serta haiwan.

Kawalan kebakaran hutan yang cepat adalah sangat penting – walaupun bahaya ini melibatkan risiko paling tinggi. Walaupun pemadaman kebakaran udara digunakan secara meluas untuk memerangi kebakaran liar, kita masih perlu bergantung kepada profesional dan sukarelawan yang perlu mengambil risiko nyawa mereka daripada haba melampau dan bahan toksik seperti karbon monoksida, nitrogen oksida, sebatian organik meruap, dan debu PM 2.5.

Inilah masalah yang membawa kumpulan pelajar tahun keempat Fakulti Kejuruteraan, Universiti Chulalongkorn, atau pasukan TAF untuk membangunkan inovasi Sut Pintar secara bersama sebagai sebahagian daripada pertandingan antarabangsa yang dikenali sebagai “Pembangunan Prototaip Pantas (RPD) Cabaran – program multi GNSS Asia“. Acara itu menyaksikan pengumpulan sebanyak 40 pasukan pelajar dari universiti di seluruh Asia dan di sinilah inovasi Sut Pintar pelajar Kejuruteraan CU memenangi Anugerah MGA.

Nithi Achalanan, salah seorang ahli pasukan TAF memberitahu kami bahawa “Sut Pintar telah dibangunkan berdasarkan usaha memadam kebakaran hutan di utara Thailand serta krisis serupa di banyak negara di seluruh dunia yang dalam banyak kes menyebabkan kehilangan nyawa atau kecederaan tragis responden kecemasan. Adalah diharapkan bahawa inovasi ini akan dapat mengurangkan risiko dan kerugian yang terlibat dan memainkan peranan penting dalam usaha memerangi kebakaran hutan pada masa depan.”

Pasukan TAF terdiri daripada 5 pelajar muda dan dinamik Fakulti Kejuruteraan Universiti Chulalongkorn. Selain Nithi, terdapat juga Narudom Mee-Im (Kejuruteraan Elektrik), Nichanant Chunsaereechai (Kejuruteraan Alam Sekitar), Natapong Intarasuk, dan Anuthida Ritthiphan (Kejuruteraan Ukur), yang semuanya akan menghadiri majlis konvokesyen tahun ini pada bulan Oktober.

Inovasi Teknologi Tinggi Sut Pintar

Memadam kebakaran hutan melibatkan risiko dan bahaya yang sangat tinggi yang telah meragut nyawa atau menyebabkan kecederaan responden kecemasan yang disebabkan oleh kekurangan komunikasi yang mencukupi antara pasukan pemadam kebakaran, gangguan dalam isyarat bekerja, peralatan perlindungan yang tidak cekap, dan sistem pengurusan yang rosak.

“Pasukan dapat memahami keadaan sebenar di Daerah Chiang Dao, Wilayah Chiang Mai. Melalui temu bual dengan sukarelawan pemadam kebakaran, kami mengenal pasti beberapa halangan serius dari segi pengurusan dan keselamatan, dan akhirnya, Sut Pintar direka bentuk sebagai respons kepada masalah tersebut.” jelas Nithi.

Reka bentuk inovasi Sut Pintar adalah adaptasi teknologi IoT (Internet of Things), rangkaian peranti yang disambungkan, dan teknologi yang memudahkan komunikasi antara peranti dan antara peranti ke sistem Awan dengan menggunakan cip komputer dan telekomunikasi jalur lebar tinggi. Pasukan memilih papan Sony Spresense (papan komputer yang digunakan untuk IoT) dan banyak sensor untuk kesambungan dalam talian, dan menyesuaikannya pada sut pemadam kebakaran asal.

Nithi menjelaskan kecekapan Sut Pintar, “Kami menggunakan peralatan yang bergantung pada teknologi moden yang mudah dipasang dan sangat berpatutan. Yang paling penting, Sut Pintar dilengkapi dengan sistem data serta peta interaktif yang menunjukkan maklumat hampir masa nyata. Ini memberi kami data spatial yang boleh mengukur pelbagai parameter seperti PM 2.5, karbon monoksida, karbon dioksida, kelembapan, dan suhu yang boleh digunakan untuk pengurusan spatial yang tepat.”

Amaran Masa Nyata: Ciri Utama Sut Pintar

Amaran masa nyata membantu memastikan keselamatan ahli bomba semasa melaksanakan tugas memadamkan kebakaran.

“Apa yang memberi kami mata terbanyak daripada hakim ialah keupayaan pengukuran haba,” kata Narudom, pelajar Kejuruteraan Elektrik bagi pihak pasukannya. “Sut Pintar boleh memberi amaran serta-merta dalam kes di mana suhu meningkat melebihi tahap normal. Dalam kes di mana suhu meningkat ke tahap yang berbahaya, sensor akan memberi amaran dengan serta-merta untuk mengelakkan orang daripada mengalami strok haba. Perkara yang sama juga berlaku untuk pengesanan karbon monoksida kerana ia adalah gas beracun yang terhasil daripada pembakaran dan menghidu atau mendedahkan badan kepada wasap pada tahap melebihi had boleh menyebabkan kematian serta-merta. Amaran membolehkan pemakai sut tersebut mengelakkan wasap sebelum mereka mengalami kehilangan atau kematian.”

Dengan ciri-ciri yang dilampirkan pada Sut Pintar, seseorang boleh mengesan lokasi ahli bomba, membolehkan pusat kawalan berkomunikasi dengan mereka secara masa nyata dan membantu menangani masalah yang mungkin berlaku dengan serta-merta, sebagai contoh, angin bertukar arah, supaya pemindahan boleh dilakukan atau arahan boleh diberikan untuk mengelakkan arah tertentu dengan lebih cekap.

Narudom memberi kami lebih banyak maklumat mengenai sistem amaran Sut Pintar dengan mengatakan bahawa “pusat kawalan boleh memantau situasi dan data yang dikumpul oleh sensor julat jauh dan dihantar melalui LoRa (sambungan tanpa wayar untuk IoT) yang juga merangkumi kedudukan ahli bomba dan titik panas (titik di mana satelit mengesan tahap haba yang tidak biasa tinggi berbanding tahap normal pada permukaan bumi), gambar satelit yang digunakan untuk mengukur bumi dan iklimnya yang sering digunakan untuk mengikuti kebakaran hutan seperti MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) atau VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite). Ini memungkinkan amaran dihantar kepada ahli bomba dan dalam kes di mana keadaan memburuk maka mesej EWS (Early warning system) juga boleh dihantar.”

Kerjasama untuk pelancaran inovasi dunia nyata yang lebih banyak

Kami berbangga kerana inovasi Sut Pintar baru-baru ini memenangi anugerah antarabangsa. Namun, ini hanyalah permulaan. Sebagai ahli pasukan TAF, para pelajar akan bercabang ke bidang minat dan kepakaran masing-masing. Mereka sangat berharap bahawa prototaip yang mereka cipta dapat membawa kepada inovasi yang boleh digunakan dalam situasi kebakaran hutan sebenar yang kini menimpa kita untuk memastikan keselamatan dan memelihara nyawa responden kecemasan kita.

Narudom mengakhiri dengan pemikiran ini, “Sut Pintar yang kami kembangkan masih berada pada peringkat prototaip. Sebagai pelajar, kami hanya boleh menggunakan jenis teknologi dan peralatan yang murah. Pada masa depan, jika inovasi ini dapat dibangunkan untuk penggunaan sebenar, kami mungkin perlu mengemas kini peralatan dan teknologi dengan meningkatkan fungsi yang menjadikannya lebih cekap.”

Pasukan TAF mengalu-alukan syarikat dan agensi yang ingin membangunkan lanjut “Sut Pintar” untuk menghasilkannya untuk kegunaan sebenar untuk melibatkan diri dalam perbincangan dan pertukaran akademik atau kerjasama untuk membangunkan inovasi kerana adalah penting untuk membangunkan inovasi untuk menangani masalah kebakaran hutan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Mereka yang berminat boleh menghubungi ahli pasukan secara langsung