NETA Auto Hadir China-ASEAN Expo, Sasar Liputan Pasaran ASEAN Penuh

NANNING, China, 19 Sept. 2023 — Pada 17 September, Expo China-ASEAN ke-20 bermula di Guangxi, China. Hampir 1,700 syarikat dari lebih 40 negara mengambil bahagian dalam acara ini, memajukan integrasi ekonomi China-ASEAN dengan produk inovatif dan teknologi baharu. Kehadiran yang menonjol di ekspo itu ialah NETA Auto, yang mempamerkan barisan kenderaan bintangnya. Zhang Yong, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif NETA Auto, menghadiri forum utama acara ini.

Zhang Yong, co-founder and CEO of NETA Auto, attends China-ASEAN Expo
Zhang Yong, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif NETA Auto, menghadiri Expo China-ASEAN

Booth pameran NETA Auto menarik tetamu terkemuka, termasuk Sonexay Siphandone, Perdana Menteri Laos, Aung Zeya, Timbalan Menteri Kementerian Sains dan Teknologi Myanmar, dan beberapa pegawai politik dan wakil syarikat lain dari negara-negara ASEAN. Mereka sangat mengiktiraf pembangunan global NETA Auto.

NETA Auto akan membina kehadiran yang kukuh di seluruh pasaran ASEAN dalam tempoh satu hingga dua tahun akan datang, menjadikan kenderaan elektrik pintar (EV) berkualiti tinggi lebih mudah diakses oleh penduduk tempatan. Terkenal dengan ciri pintar dan kualiti produk teratas, NETA Auto telah muncul sebagai jenama EV pintar Cina yang popular di pasaran global. Dengan basis pengguna melebihi 330,000 di seluruh dunia, syarikat ini secara aktif mengejar strategi globalisasinya.

Menyambut pelawat dengan barisan produk bintang semua

Potensi kejayaan bersama di pasaran ASEAN telah menjadi pendorong utama populariti NETA Auto sebagai jenama auto tenaga baharu di rantau ini. NETA V, yang diposisikan sebagai kenderaan pintar trendi yang dilahirkan untuk golongan muda, kerap menduduki tangga teratas pendaftaran kenderaan elektrik tulen di Thailand. Model ini mencerminkan nilai jenama NETA Auto, “Tech For All”, dengan sistem sokongan pemandu pintar Tahap 2 yang kaya dengan ciri-ciri, skrin kawalan tengah pintar 14.6 inci, dan pemproses 8 teras berprestasi tinggi. Keseluruhan barisan produk NETA Auto yang dipamerkan di ekspo menarik perhatian peserta dari negara-negara ASEAN dan luar.

Sasarkan liputan penuh di ASEAN sebagai sebahagian daripada strategi global berasaskan penyetempatan

Pada tahun 2022, NETA Auto membuat penampilan sulungnya di Thailand, salah satu negara pembuatan kereta terbesar di ASEAN, menandakan permulaan pengembangan antarabangsanya. Hari ini, NETA Auto telah muncul sebagai pemain penting dalam industri automotif Thailand. Dari Januari hingga Ogos tahun ini, NETA V menduduki tempat kedua dalam carta pendaftaran untuk kenderaan elektrik tulen (EV) di Thailand, dengan pangsa pasaran hampir 20%. Setakat September, NETA Auto telah mencapai jumlah jualan kumulatif melebihi 10,000 unit di Thailand.

NETA Auto bukan sahaja telah membuat kemajuan yang signifikan di Thailand tetapi juga mempercepatkan usaha pengembangannya di pasaran ASEAN yang lain. Di Indonesia, syarikat itu telah menubuhkan anak syarikat dan memasuki pasaran Indonesia. Di Malaysia, NETA Auto telah bermitra dengan kolaborator tempatan untuk dengan cepat membina kehadiran. NETA Auto memberi keutamaan yang besar kepada pasaran ASEAN. Ia merancang untuk menghantar lebih 100,000 kenderaan setiap tahun dalam tempoh kira-kira tiga tahun, mengukuhkan kedudukannya sebagai pendorong pembangunan tenaga baharu di ASEAN dan menyumbang kepada penciptaan kualiti hidup yang lebih baik di rantau ini.

Di Expo China-ASEAN ke-20, NETA Auto terus memperluas kehadiran globalnya, menjalin perkongsian strategik pelbagai peringkat dan komprehensif dalam industri automotif dengan ASEAN dan banyak negara di seluruh dunia. Langkah ini mempercepatkan transformasinya daripada NETA China kepada NETA dunia, menjadikan kenderaan elektrik pintar berkualiti tinggi boleh diakses secara global.