Modul 5G Fibocom FM160-NA Disahkan oleh Ketiga-tiga Operator Utama AS

Modul 5G Fibocom FM160-NA telah mencapai tonggak bersejarah industri dengan menerima semua tiga sijil operator utama AS. Modul ini telah diluluskan untuk menyampaikan perkhidmatan sambungan 5G optimum di semua rangkaian operator dengan keupayaan yang disahkan, mengukuhkan aplikasi jalur lebar mudah alih dengan pengalaman 5G yang terbaik dalam kelasnya.

SHENZHEN, China, 14 Sept. 2023 — Fibocom (Kod saham: 300638), penyedia penyelesaian wayarles IoT (Internet of Things) dan modul komunikasi wayarles global terkemuka, mengumumkan tonggak penting modul 5G FM160-NAnya dengan menyelesaikan menerima semua tiga sijil operator utama AS. FM160-NA terkemuka industri akan membantu pelanggan di pasaran Amerika Utara untuk mengurangkan masa ke pasaran, mempercepat komersialisasi 5G FWA.


Menyokong NR Carrier Aggregation (CA), FM160-NA mengoptimumkan pengalaman pengguna 5G dengan liputan yang diperluas, throughput yang dipertingkatkan, dan kapasiti yang meningkat. Dikuasakan oleh cip set moden Snapdragon® X62 Qualcomm, FM160-NA serasi ke belakang dengan piawaian rangkaian LTE-TDD dan LTE-FDD. Ia menyampaikan kadar muat turun maksimum 3.5Gbps dan kadar muat naik 900Mbps di bawah 5G, memberdayakan aplikasi IoT dengan kelajuan penghantaran data kilat. Dibungkus dalam faktor bentuk M.2 dengan saiz 30x52x2.3mm, modul ini serasi pin dengan modul Rilis 15 Fibocom FM150, yang membolehkan pelanggan memajukan terminal 5G tanpa kebimbangan pelaburan.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Statista, jumlah sambungan Fixed Wireless Access (FWA) 5G diramalkan mencapai 236 juta sambungan di seluruh dunia menjelang 2028. Pada tahun 2022, jumlah sambungan FWA 5G di dunia mencapai 19.23 juta. Permintaan naik taraf untuk throughput data yang lebih tinggi untuk kedua-dua penyedia perkhidmatan FWA 4G dan peringkat awal penyedia perkhidmatan FWA 5G terus meningkat. Peralatan Premis Pelanggan (CPE), sebagai titik akses untuk menyediakan perkhidmatan sambungan lancar dan boleh dipercayai untuk rumah, perusahaan, dan industri, adalah pemboleh utama dalam meningkatkan penerimaan FWA. Fibocom FM160-NA adalah penyelesaian wayarles yang ideal untuk pelanggan FWA untuk mempersempit jurang digital dengan memungkinkan kesambungan gigabit untuk peranti hujung seperti CPE, ODU, hotspot mudah alih, dongle USB, dan lain-lain.

FM160-NA menyediakan perkhidmatan pemetaan dan navigasi berprestasi tinggi untuk senario mobiliti dengan GNSS multi-konstelasi terbina dalam. Selain itu, ia juga menyokong fungsi yang banyak seperti audio digital, VoLTE dan VoNR, yang fleksibel untuk diperoleh melalui naik taraf perisian. Sementara itu, ia menyokong pelbagai sistem pengendalian (Linux/ Android/ Windows), pelbagai protokol rangkaian serta antara muka industri standard (USIM, USB 3.1, PCIe 4.0 dan I2S), membolehkan banyak fleksibiliti dan kemudahan integrasi untuk pelaksanaan pelanggan FWA.

Gene Santana, Naib Presiden Jabatan Pensijilan Operator Luar Negara, Fibocom, berkata, “Kami sangat gembira dapat memperoleh semua tiga sijil operator utama dengan kualiti kukuh FM160-NA, yang menandakan pencapaian yang luar biasa untuk FM160-NA di pasaran Amerika Utara. Pada masa hadapan, Fibocom yakin untuk menyampaikan penyelesaian 5G terbaik dalam kelasnya untuk pasaran jalur lebar mudah alih yang pelbagai dan bekerja rapat dengan operator untuk mempercepat monetisasi 5G.”

Mengenai Fibocom

Fibocom adalah penyedia modul dan penyelesaian komunikasi wayarles terkemuka global serta penyedia modul komunikasi wayarles pertama yang disenaraikan di pasaran saham A-shares China (kod saham: 300638). Fibocom menawarkan penyelesaian satu henti untuk pelanggan industri dengan mengintegrasikan modul komunikasi wayarles dan penyelesaian IoT. Dengan lebih dua dekad penglibatan dalam teknologi komunikasi M2M dan IoT serta kepakaran yang luas, kami mampu membawa perkhidmatan kesambungan yang boleh dipercayai, mudah, selamat dan pintar ke setiap industri, memperkayakan kehidupan pintar dengan pengalaman tanpa wayar yang sempurna. Portfolio produk Fibocom merangkumi modul selular (5G/4G/3G/2G/LPWA), modul gred automotif, modul AI, modul android pintar, modul GNSS dan perkhidmatan antena. Bersama-sama, kami bertujuan untuk memberdayakan transformasi digital merentasi industri seperti ACPC (Always Connected PC), jalur lebar mudah alih, runcit pintar, C-V2X, robotik, tenaga pintar, IIoT, bandar pintar, pertanian pintar, rumah pintar, teleperubatan, dan lain-lain.

Dapatkan berita terkini di www.fibocom.com, dan ikuti kami di LinkedIn/Twitter/Facebook/Youtube.

Media Contact: pr@fibocom.com