MGI Perkenalkan Bab Baru dalam Pengurusan Makmal Pintar dengan Pembukaan Rasmi αLab di HKSTP

HONG KONG, 15 September 2023 – MGI, sebuah syarikat yang komited untuk membina alat dan teknologi teras untuk memimpin sains hayat, hari ini mengumumkan pembukaan rasmi αLab di Hong Kong Science & Technology Parks (“HKSTP”), pangkalan R&D dan salah satu inkubator terpenting di bandar ini. Mengintegrasikan R&D kecerdasan buatan, transformasi aplikasi dan platform inkubasi, makmal jenama baharu bertujuan untuk memberdayakan pembangunan industri sains hayat di Hong Kong dan seluruh dunia melalui kerjasama global yang diperkukuh.

Makmal pintar pertama dengan kecekapan operasi yang lebih baik

αLab, fasa pertama makmal MGI di HKSTP, menggabungkan makmal pintar, platform digital MGI yang mampu belajar sendiri, persepsi diri, membuat keputusan sendiri dan melaksanakan sendiri, untuk pengurusan makmal berkualiti tinggi dan pemantauan persekitaran dari sampel ke data.

Dilengkapi dengan sistem pengurusan maklumat, pemantauan persekitaran dan pemindahan robot individu, serta platform data ZTRON Pro MGI, makmal pintar menyampaikan pematuhan makmal, pemodularan, automasi, pemiawaian, infomatisasi, dan kecerdasan muktamad. Ini menandakan aplikasi pertama makmal pintar di Hong Kong, yang bertujuan untuk menangani masalah seperti ketidakcekapan dan keterlaluan kerumitan akibat pengoperasian manual. Lebih ramai juruteknik makmal akan dibebaskan dari buruh berulang dan membosankan dan sebaliknya dapat meluangkan lebih banyak masa dan tenaga untuk kerja yang lebih bernilai.

Ditubuhkan pada 2016, MGI menyediakan peralatan dan pakej sistem digital masa nyata, panorama, kitaran hayat untuk perubatan presisi dan penjagaan kesihatan, pertanian dan industri-industri lain yang berkaitan. Syarikat ini menawarkan pelbagai platform buatan sendiri termasuk sistem penyediaan sampel MGISP-100, MGISP-960 dan MGISP-Smart 8, merangkumi pengekstrakan sampel dan penyediaan perpustakaan throughput tinggi, sederhana dan rendah.

Di samping itu, MGI adalah salah satu daripada beberapa syarikat di dunia yang mampu membangunkan dan menghasilkan penjujuk gen klinikal throughput rendah, sederhana dan tinggi secara bebas dari GB hingga TB. αLab baharu menempatkan pelbagai DNBSEQ-E25, DNBSEQ-G99, DNBSEQ-G400 dan penjujuk DNBSEQ-T7*, merangkumi portfolio produk dari throughput penjujukan rendah hingga ultra tinggi di seluruh senario aplikasi.

“Pembukaan αLab akan merangsang pembangunan ekosistem sains hayat, bukan sahaja di Hong Kong, tetapi di seluruh dunia,” kata Duncan Yu, Presiden MGI. “Dalam masa terdekat, fasa kedua makmal MGI di HKSTP, Makmal DCS, akan memberdayakan dan memajukan tiga bidang dalam sains perintis – iaitu genomik populasi, omik sel tunggal dan omik spatiotemporal – dengan alat dan teknologi terkini MGI, melepaskan kemungkinan tak terhingga untuk industri sains hayat.”

Inisiatif Makmal DCS adalah program MGI yang pertama menargetkan makmal antarabangsa dengan fokus pada sains perintis yang bertujuan untuk memudahkan makmal multi-omik skala besar terkemuka dan menggalakkan pembangunan sains hayat. Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, sumber awal akan digunakan untuk menyokong 10 makmal DCS di seluruh dunia. Makmal DCS di HKSTP akan memperkenalkan platform sel tunggal DNBelab C-TaiM 4 MGI untuk penjanaan titisan, makmal sel tunggal DNBeLab C4 pocket, penjujuk throughput ultra tinggi DNBSEQ-T20×2* dan produk lain untuk memajukan lagi penyelidikan saintifik.

“Kami gembira kerana MGI, sebuah syarikat cemerlang dalam bidang penjujukan gen, menyertai kami sebagai sebahagian daripada HKSTP,” kata Dr Grace Lau, Ketua Institut Penyelidikan Penterjemahan, Perbadanan Taman Sains dan Teknologi Hong Kong. “αLab baharu menggabungkan pelbagai teknologi – termasuk analitik data, pembelajaran mesin, AI dan lain-lain – ke dalam penyelidikan penjujukan terkemuka, mendorong kemajuan dalam perubatan presisi dan membawa lebih banyak peluang untuk pembangunan sains hayat.”

Makmal MGI pertama yang mengintegrasikan AI dan bio-kecerdasan

αLab baharu juga akan menjadi rumah kepada makmal AI pertama MGI di Hong Kong yang berfungsi sebagai pusat penyelidikan dan pembangunan syarikat yang memberi tumpuan kepada teknologi AI terkini dan aplikasi industri. R&D AI, analisis data dan pembangunan model pembelajaran mesin akan digunakan untuk meningkatkan penggunaan AI dalam pelbagai produk dan perkhidmatan MGI. Ia termasuk modul pemprosesan dan analisis data, modul pembelajaran mesin, modul pemprosesan bahasa semula jadi, modul penglihatan komputer dan lain-lain.

Pada masa yang sama, makmal AI dijangka akan meningkatkan kecerdasan produk, seperti automasi, pemiawaian dan analisis ramalan. Ia akan mencabar model perniagaan tradisional dan meningkatkan kecekapan keseluruhan industri dengan mempercepatkan pembuatan keputusan berasaskan data. Melalui analisis data dan pengenalan corak, makmal AI akan membantu menangani masalah lama dalam industri.

MGI terus mendedikasikan usaha dalam penyelidikan dan pembangunan AI: pada bulan Julai tahun ini, pasukan R&D MGI melancarkan algoritma yang disebut “EvoPlay” dalam Nature Machine Intelligence, jurnal dalam talian sahaja yang diterbitkan oleh Nature. Algoritma itu menggunakan kaedah main sendiri untuk mengubah suai jujukan protein. Dengan menggabungkan simulator ramalan fungsi atau struktur yang berbeza, ia melatih ejen pintar dengan cara yang sama seperti ejen pemanduan autonomi untuk melengkapkan evolusi protein dengan peningkatan fungsi yang ditentukan. Kejuruteraan, reka bentuk dan pengubahsuaian protein adalah asas penjujuk gen, dan algoritma ini memainkan peranan penting dalam menggalakkan reka bentuk protein yang cekap.

Komitmen untuk berkhidmat kepada dunia

Sebagai syarikat teknologi sains hayat global, MGI mempunyai kehadiran perniagaan di lebih 90 buah negara dan rantau di enam benua, melayani jumlah kumulatif lebih 2,400 pengguna di seluruh dunia setakat Jun 2023. Di samping itu, MGI telah menubuhkan pangkalan penyelidikan saintifik dan pengeluaran, pusat latihan dan khidmat selepas jualan di pelbagai negara dan rantau di seluruh dunia.

Penubuhan αLab akan membolehkan MGI terus memanfaatkan keupayaan dan kekuatan dalam pembangunan dan pembuatan alat sains hayat dan teknologi kelas atas. Pada masa depan, MGI akan terus membangunkan pemahaman yang lebih mendalam tentang keperluan dan kesakitan rakan kongsi hiliran dan hiliran, sambil memberi keutamaan kepada inovasi teknologi dan kerjasama global, untuk menyediakan platform yang lebih maju dan lebih pintar untuk industri.

*Hanya Untuk Penggunaan Penyelidikan. Tidak boleh digunakan dalam prosedur diagnostik (kecuali seperti yang dinyatakan secara khusus).

Mengenai MGI

MGI Tech Co. Ltd. (atau anak syarikatnya, secara kolektif dirujuk sebagai MGI), beribu pejabat di Shenzhen, komited untuk membina alat teras dan teknologi untuk memimpin sains hayat melalui inovasi pintar. Berdasarkan teknologi hak miliknya, MGI memberi tumpuan kepada penyelidikan & pembangunan, pengeluaran dan penjualan instrumen penjujukan, reagen, dan produk berkaitan untuk menyokong penyelidikan sains hayat, pertanian, perubatan presisi dan penjagaan kesihatan. MGI adalah pengeluar terkemuka penjujuk gen klinikal throughput tinggi**, dan platform multi-omiksnya termasuk penjujukan genetik**, pengimejan perubatan, dan automasi makmal. Misi MGI adalah untuk membangunkan dan mempromosikan alat sains hayat termaju untuk penjagaan kesihatan masa depan. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web MGI di https://en.mgi-tech.com/news/303/ atau hubungi kami di Twitter, LinkedIn atau YouTube.