MGI Bekerjasama dengan Pusat Kanser Nasional Singapura untuk Menjalani Profil Genomik Komprehensif Kanser Prevalen Asia

SINGAPURA, 15 September 2023 — MGI Tech Singapore Pte, Ltd. (“MGI”), sebuah syarikat yang komited untuk membina alat dan teknologi teras untuk memimpin sains hayat, baru-baru ini memasuki perkongsian penyelidikan dengan Pusat Kanser Kebangsaan Singapura (“NCCS”) untuk memudahkan pemprofilan genomik komprehensif, multi-dimensi kanser yang berleluasa di Asia menggunakan teknologi teras DNBSEQTM MGI. Kerjasama ini adalah salah satu contoh banyak usaha MGI dalam memberdayakan perubatan peribadi dan onkologi presisi dengan platform genetik inovatifnya.

“Kami gembira dapat bekerja dengan NCCS untuk menyingkap komposisi genomik molekular yang unik bagi kanser yang berleluasa di Asia dengan menyediakan penjujuk DNBSEQ-G400 kami,” kata Dr. Roy Tan, Pengurus Besar MGI Asia Pasifik. “Implikasi perkongsian ini sangat besar. Pada masa lalu, onkologi presisi telah berkembang secara tidak sekata di luar Amerika Syarikat dan Eropah Barat. Kolam data genomik yang luas di mana perubatan presisinya bergantung adalah jarang di luar populasi Barat. Dengan memahami dengan lebih baik jenis kanser yang kurang diwakili untuk populasi yang berbeza, kami berharap dapat memberdayakan pencegahan, diagnosis dan rawatan yang lebih tepat untuk meningkatkan hasil dan kualiti hidup dalam komuniti Asia dengan menyediakan alat teras sains hayat MGI.”

Di bawah perkongsian ini, penjujuk DNBSEQ-G400 MGI telah ditubuhkan di Hab Penemuan Kanser (CDH) NCCS untuk menjalankan sampel RNA-seq. Penjujuk bangku yang serba boleh itu dibina dengan sistem Sel Aliran dwi fungsi yang boleh menyokong pelbagai mod penjujukan yang berbeza dengan fleksibel. Berkat sistem optik dan bioperubatan yang dioptimumkan, operasi manual untuk penjujukan genom seluruhnya dipendekkan ke kurang daripada 30 minit dari sampel ke laporan. Dengan perisian analisis data terbenam, ia boleh menyelesaikan penjujukan PE150 pada kapasiti penuh dalam 37 jam, memberi pengguna aliran kerja hujung ke hujung yang sangat cekap dan ringkas untuk penjujukan genomik.

Bergantung pada teknologi DNBSEQ, lanskap genomik somatik kanser Asia yang berleluasa akan diprofilkan, seperti kepala dan leher, ovari, payu dara, perut, kolon, hati, saluran hempedu, serviks, paru-paru, prostat, esofagus dan tumor filodes, serta angiosarkoma Asia, limfoma, kanser jarang, tumor fibroepithelial, dan beberapa sel tumor garis. Di samping itu, DNBSEQ akan dimasukkan sebagai sebahagian daripada katalog asai molekular Pusat Penemuan Kanser untuk membolehkan penyelidik kanser di Singapura.

“Menggabungkan kepakaran CDH dalam diagnostik dan penyelidikan multi-omik molekular dengan teknologi penjujukan berkelajuan tinggi terkini MGI, kerjasama ini tidak hanya akan menerangi mekanik dan potensi perkembangan kanser yang berleluasa di Asia, tetapi juga memaklumkan cara yang lebih baik untuk mencegah, mendiagnosis dan merawat kanser-kanser ini,” kata Dr. Jason Chan, Pengarah Hab Penemuan Kanser NCCS. “Pada masa hadapan, kami akan terus bekerja dengan MGI dan memanfaatkan teknologi terkini mereka untuk memajukan penyelidikan kami tentang terapeutik kanser yang menyumbang kepada pencegahan, diagnostik, dan hasil rawatan yang lebih baik.”

Awal tahun ini, NCCS telah menerbitkan sebuah artikel penyelidikan pada Nature tentang lanskap imun topologi angiosarkoma kepala dan leher Asia menggunakan teknologi DNBSEQ MGI. Para penyelidik berjaya menggunakan DNBSEQ untuk menjalankan WGS pada sampel FFPE. Secara khusus, kesemua 50 perpustakaan disekuens, berdasarkan bacaan berpasangan 100 bp, pada penjujuk DNBSEQ-T7 MGI yang sangat pantas dan sangat tepat. Dengan mengenal pasti lanskap genomik, transkriptomik dan imun angiosarkoma dari populasi Asia, pesakit dengan angiosarkoma mungkin menikmati strategi rawatan yang lebih tepat dan lebih tepat.

Di luar perkongsian ini, NCCS juga berniat untuk menyertai Inisiatif Makmal DCS, program pertama MGI yang bertujuan untuk memudahkan makmal multi-omik terkemuka berskala besar dengan produk MGI. Di bawah inisiatif ini, MGI akan menawarkan produk penjujukan DNA, Sel omik dan Ruang omik (disebut makmal DCS) yang digabungkan dengan teknologi DNBSEQ untuk pelbagai aplikasi kepada NCCS, yang akan membantu mendorong penyelidikan onkologi penting yang menyumbang kepada pencegahan, diagnostik, dan hasil rawatan yang lebih baik.

Dengan kadar penduaan yang rendah dan kadar penggunaan data yang tinggi, DNBSEQ MGI telah menunjukkan nilai yang besar dalam penjujukan kedalaman tinggi dan analisis sampel onkologi kepekatan rendah atau yang kompleks tinggi, seperti darah tepi dan DNA tumor beredar. Pada masa lalu, platform berasaskan DNBSEQ telah membolehkan klinis dan penyelidik untuk melakukan diagnosis klinikal dan penyelidikan, secara tepat dan berkesan memberi tahu perubatan kanser presisi untuk setiap pesakit berdasarkan komposisi genetik spesifik tumor mereka. Di samping itu, kos efektifnya dijangka menghapuskan lagi satu halangan dalam menjadikan onkologi presisi sebagai pilihan yang semakin boleh diakses untuk pesakit dan petugas perubatan.

Mengenai MGI

MGI Tech Singapore Pte, Ltd. adalah anak syarikat milik penuh MGI Tech Co., Ltd., sebuah syarikat beribu pejabat di Shenzhen yang komited untuk membina alat dan teknologi teras untuk memimpin sains hayat melalui inovasi pintar. Berdasarkan teknologi proprietari, MGI memberi tumpuan kepada penyelidikan & pembangunan, pengeluaran, dan penjualan alat penjujukan, reagen, dan produk berkaitan untuk menyokong penyelidikan sains hayat, pertanian, perubatan presisi dan penjagaan kesihatan. Setakat 30 Jun 2023, MGI mempunyai lebih daripada 2,800 pekerja, dan 35.2% daripadanya adalah kakitangan R&D. Ditubuhkan pada 2016, MGI beroperasi di lebih 90 negara dan rantau, melayani lebih daripada 2,400 pelanggan. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web MGI website atau hubungi di Twitter, LinkedIn atau YouTube.

*Produk disediakan hanya untuk Penggunaan Penyelidikan. Bukan untuk digunakan dalam prosedur diagnostik (kecuali seperti yang dinyatakan secara khusus)