Memperluas pasaran AS, EVE menetapkan sasaran peringkat global

LAS VEGAS, 15 September 2023 – Dari 11 hingga 14 September, salah satu pameran antarabangsa terbesar dan paling berpengaruh di Amerika Utara dan salah satu yang paling berjaya dalam industri ini, RE+2023, Pameran Tenaga Solar Antarabangsa AS (selepas ini dirujuk sebagai “RE + 2023”), telah diadakan di Las Vegas, AS, di persiaran Las Vegas yang berprestij. Pembekal bateri penyimpanan tenaga global terkemuka EVE mempamerkan keupayaan teknologi unik dan pencapaian terkini dalam bidang penyimpanan tenaga di acara itu dengan mendedahkan sistem penyimpanan tenaga standard 5MWh “Mr. Giant”, yang dikuasakan oleh sel “Mr. Big” LF560K bersaiz super, menunjukkan keupayaan luar biasanya.

Pameran RE+2023 adalah platform industri tenaga solar dengan pengaruh di seluruh Amerika Syarikat, dan ia telah menjadi batas hadapan bagi syarikat-syarikat dari seluruh dunia untuk menerokai pasaran Amerika Utara. Oleh itu, banyak perusahaan antarabangsa telah melakukan perjalanan panjang untuk menyertai acara ini.


Di bawah inisiatif “Emisi Bersih Sifar” Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, negara-negara di seluruh dunia mempercepatkan peralihan dan menaik taraf sistem tenaga mereka daripada bahan api fosil kepada sumber tenaga bersih, terutamanya angin dan solar, untuk membina jenis sistem kuasa baru. Untuk mengurangkan turun naik kuasa yang berlaku selepas pemasangan angin dan solar skala besar disepadukan ke dalam grid, penyimpanan tenaga skala besar sangat diperlukan. Sejak 2023, penurunan harga bahan yang berterusan telah membuka peluang untuk keuntungan dalam sektor penyimpanan tenaga. Di samping itu, pelaksanaan Akta IRA di Amerika Syarikat telah memberikan momentum jangka panjang dan berterusan untuk perkembangan industri penyimpanan tenaga di Amerika Utara.

Seawal Pameran Intersolar Eropah pada bulan Jun di Jerman, EVE sudah memperkenalkan sel penyimpanan tenaga LF560K, yang menawarkan kapasiti terbesar dalam industri. Pada pameran semasa, EVE bukan sahaja mengejar “besar” tetapi juga mendedahkan sistem penyimpanan tenaga standard 5MWh “Mr. Giant”, yang menampilkan sel “Mr. Big” LF560K generasi seterusnya. “Mr. Giant” menggunakan penyelesaian sel tersusun super besar “Mr. Big”, secara efektif menyeimbangkan keselamatan dan kos efektif, menjadikan sistem penyimpanan tenaga (ESS) lebih mudah, lebih selamat, dan lebih cekap secara ekonomi, dengan itu mendefinisikan semula konsep ESS.

CEO Penyimpanan Tenaga EVE, Steven Chen menyatakan: “Kami telah menaik taraf ‘Mr. Big’ – LF560K, membawa sel tenaga yang lebih besar dan berenergi tinggi kepada industri. Pada masa yang sama, kami telah membangunkan sistem penyimpanan tenaga standard 5MWh ‘Mr. Giant’, yang lebih mudah, lebih selamat dan lebih ekonomik. Matlamat kami adalah untuk meneroka sistem bersepadu penyimpanan tenaga pintar yang menggabungkan keselamatan dan kos efektif secara berkesan menangani tren era terawatt-jam (TWh) dan menyelesaikan kerumitan dalam menguruskan loji kuasa skala besar, isu-isu berkaitan kawalan haba, dan kebimbangan ekonomi.”

Difahamkan bahawa sistem penyimpanan tenaga standard 5MWh “Mr. Giant” EVE yang baru dilancarkan menggunakan sel pintar tersusun super besar, “Mr. Big,” memastikan prestasi tinggi, kebolehpercayaan sistem, dan keselamatan. Ia memudahkan operasi dan penyelenggaraan, menjadikannya lebih mudah digunakan. Selain itu, ia menggabungkan teknologi Non-Thermal Propagation (NTP) dari industri automotif, secara efektif mengasingkan penyebaran haba di dalam dan di luar pak bateri, meningkatkan kestabilan dan keselamatan sistem. Tambahan pula, dengan menggunakan reka bentuk yang sangat padat dan cekap, teknik pembuatan termaju, dan mengoptimumkan dimensi kelompok, ia dapat meningkatkan tenaga kotak tunggal sebanyak 45.6% dan tenaga isipadu sel tunggal sebanyak 12.1%. Ini menghasilkan pengurangan dua angka dalam kos sel dan sistem, secara efektif memenuhi permintaan ekonomi tinggi pasaran penyimpanan tenaga.

EVE telah menandatangani perjanjian strategik dengan Wärtsilä dan TAE secara berasingan, bertujuan untuk mendorong penyahkarbonan pasaran tenaga global. Kerjasama ini menyusul kemitraan mendalam EVE dengan pelanggan antarabangsa seperti Powin, ABS, dan GOODWE di pasaran penyimpanan tenaga global, menunjukkan sokongan pelanggan antarabangsa. Ini menandakan produk bateri penyimpanan tenaga EVE telah mendapat pengiktirafan daripada ramai rakan kongsi antarabangsa dan akan menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan global yang lebih kukuh. Pada masa depan, pengaruh produk bateri penyimpanan tenaga EVE akan terus berkembang, menyumbang kepada “tindakan sifar karbon” global.


Pada masa ini, industri penyimpanan tenaga global berada dalam fasa yang sangat makmur. Menurut pangkalan data InfoLink, jumlah penghantaran sel penyimpanan tenaga global mencapai 91.6 GWh pada separuh pertama 2023. Semasa pameran ini, EVE mempunyai keistimewaan khas untuk menjemput salah satu pembekal teknologi maklumat terbesar di dunia, IHS, untuk memberi syarahan utama mengenai “Gambaran Pasaran Penyimpanan Tenaga Kuasa Amerika Utara”. Pembentangan itu bertujuan untuk melibatkan rakan sekerja dan hadirin di tempat dalam perbincangan mengenai masa depan pasaran Amerika Utara dan untuk memanfaatkan peluang industri.

Menurut data yang boleh diakses secara umum dari InfoLink, pada enam bulan pertama 2023, EVE Lithium Energy menduduki tempat ketiga di dunia dari segi penghantaran sel penyimpanan tenaga. Sebagai pembekal bateri penyimpanan tenaga global terkemuka, EVE secara konsisten mengejar strategi pembangunan antarabangsa dan memiliki keupayaan untuk pembuatan, penghantaran, dan perkhidmatan global. Pada masa ini, EVE mempunyai 13 pangkalan pengeluaran, 7 syarikat jualan, dan pejabat di dalam dan luar negara, membolehkannya memenuhi permintaan pembangunan antarabangsa dengan berkesan. Baru-baru ini, EVE telah mengumumkan penubuhan kemudahan pembuatan di Malaysia dan Hungary, memperluaskan jejak globalnya. Majlis pecah tanah untuk kilang Malaysia berlangsung pada 11 Ogos, menandakan bahawa penyiapannya sudah hampir selesai. Ini menandakan permulaan usaha globalisasi mendalam EVE.