Memacu Bharat AatmaNirbhar Esok: Jindal Hunting Energy Services Ltd. (JHESL) Perkenalkan Kemudahan Terkini di India

NASHIK, India, 19 September 2023 — Selaras dengan visi Kerajaan India untuk AatmaNirbhar Bharat, Jindal Hunting Energy Services Limited, usaha sama antara gergasi global Jindal SAW Ltd. & Hunting Energy Services Ltd. dengan bangganya mengumumkan pembukaan kemudahan mereka yang terletak bersebelahan dengan kemudahan tiub tanpa sambungan Jindal SAW Ltd. di Nashik, Maharashtra, hari ini.

L-R: Mr. Daniel Tan- Managing Director Hunting Energy Services Pte. Ltd (Asia Pacific), Mr. Jim Johnson- CEO Hunting PLC, Mr. PR Jindal- Chairman Jindal SAW Ltd. and Mr. Neeraj Kumar- Group CEO & Whole -Time Director , Jindal SAW Ltd.

L-R: Mr. Daniel Tan- Managing Director Hunting Energy Services Pte. Ltd (Asia Pacific), Mr. Jim Johnson- CEO Hunting PLC, Mr. PR Jindal- Chairman Jindal SAW Ltd. and Mr. Neeraj Kumar- Group CEO & Whole -Time Director , Jindal SAW Ltd.

Kemudahan baru dilancarkan yang dibayangkan sebagai ‘Pusat Kecemerlangan’ berdiri sebagai kemudahan sulung dan pada masa ini satu-satunya kemudahan yang mampu menghasilkan dan membekalkan paip, tiub, dan sambungan premium ke pasaran OCTG dalam sektor minyak & gas India. Setakat ini, semua produk ini terpaksa diimport dari negara lain, membebankan situasi pertukaran asing di India. Kemudahan ini akan mempunyai potensi eksport yang besar dengan itu memperoleh pertukaran asing yang berharga untuk negara ini. 

Memuji pasukan atas pencapaian hebat ini Mr. P.R. Jindal, Pengerusi Jindal SAW Ltd. menyatakan kegembiraan dan kepuasan hatinya bahawa dengan inisiatif ini kumpulan ini akan dapat menyertai inisiatif AatmaNirbhar Kerajaan India.

Keluwesan kemudahan ini meliputi pemintalan sambungan premium Hunting, dari 2-3/8″ hingga 20″, dan menyediakan Penyambung Welded O.D. Besar, merentangi dari 20″ hingga 36″. Julat komprehensif ini merangkumi pelbagai gred dalam besi & keluli, serta aloi keluli & gred nilai tambah eksotik.

Mr. Jim Johnson, CEO, Hunting PLC berkata, “Ini satu batu loncatan yang hebat, pertama dengan perkongsian strategik kami dengan Jindal SAW Ltd pada Ogos 2019 hingga realisasi visi yang dibangunkan sejak empat tahun lalu, kemajuan yang hebat telah dicapai. Hari ini, kedua-dua Jindal SAW dan Hunting membuat sejarah, dengan pembukaan operasi pembuatan sambungan premium OCTG & aksesori sepenuhnya JV, menyokong inisiatif ‘Buat di India‘ Kerajaan.”

Kemudahan ini dijangka mencapai kapasiti pemintalan tahunan sebanyak 70,000 tan metrik OCTG. Ia akan disokong sepenuhnya oleh rantaian bekalan tanpa sambungan, menarik bahan mentah dan input dari Jindal SAW di seluruh negara.

Mr. Daniel Tan, MD, Hunting Asia Pacific Segment menambah, “Kedua-dua JSAW dan Hunting telah menempuh jalan yang jauh, bermula dari berkongsi idea dalam mewujudkan Perikatan Strategik dan akhirnya ke Hab Pembuatan JV sepenuhnya untuk OCTG premium & aksesori, dibina dari tanah hijau.”