Lawatan Sungai Kuning untuk Media Antarabangsa di Zhengzhou China Memupuk Pertukaran Antara Budaya

ZHENGZHOU, China, 19 September 2023 – Untuk meraikan budaya Sungai Kuning yang mendalam, menggalakkan pertukaran budaya antarabangsa, dan memperluaskan pengaruh tamadun Cina, Bulan Kebudayaan Sungai Kuning China (Zhengzhou) 2023 secara rasminya bermula pada 14 September di bandar Zhengzhou di tengah China, dengan pelancaran lawatan Sungai Kuning “Henan, Buai China” untuk media antarabangsa dan tempatan diadakan di Muzium Tapak Ibu Negara Shang di Zhengzhou.

Para wartawan media antarabangsa melawat Kuil Shaolin pada 15 September
Para wartawan media antarabangsa melawat Kuil Shaolin pada 15 September

Media dari Amerika Syarikat, Italy, New Zealand, Russia, Argentina, Hungary, Spain, Azerbaijan, dan lain-lain menyertai media Cina terkemuka dalam perjalanan penemuan untuk memahami Zhengzhou, Henan, dan China melalui lensa sejarah. Berikutan majlis pelancaran, kumpulan media mengadakan lawatan ke pameran “Ibu Kota Bo Yang Perkasa: Contoh Ibu Kota Diraja dan Arus Deru – Pameran Prasasti Batu dan Calitan dalam Koleksi Museum Lu Xun” di muzium itu.

Zhengzhou adalah bandar tanda tanah budaya Sungai Kuning. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Zhengzhou komited untuk membina jenama “Henan, Buai China” dengan menganjurkan pelbagai aktiviti dalam Bulan Kebudayaan Sungai Kuning selama tiga tahun, yang membantu mempromosikan ikon budaya Zhengzhou, ‘Pusat Langit dan Bumi, Sumber Tamadun Cina, dan Bandar Kungfu’, secara menyeluruh,” kata Lv Tinglin, timbalan setiausaha Jawatankuasa CPC Zhengzhou.

Sungai Kuning, juga dikenali sebagai “Sungai Ibu” China, adalah sungai terbesar kedua di China dan salah satu sistem sungai terpanjang di dunia. Lawatan media “Henan, Buai China” selama tiga hari termasuk melawat Taman Arkeologi Nasional Dinasti Shang Zhengzhou, Taman Budaya Sungai Kuning Zhengzhou, Makam Diraja Dinasti Song Utara, Kuil Gua, Taman Budaya Rumah Du Fu, Muzium Sungai Kuning, Kuil Shaolin, dan banyak lagi untuk pengalaman komprehensif mempelajari tentang peradaban Sungai Kuning, sejarah Cina, dan budaya Cina dari zaman purba hingga kini.

Wilayah Henan adalah tempat kelahiran tamadabun Cina; perkembangan dan pertumbuhannya sangat berkaitan dan berevolusi dengan budaya Sungai Kuning. Zhengzhou, ibu kota Wilayah Henan dengan sejarah panjang dan budaya kaya, sedang berkembang pesat dengan semangat dan kekuatan penuh, mempamerkan potensi dan peluang yang besar.