Kyrgyzstan, Ukraine, dan Uzbekistan Kemas Kini Garis Panduan Kebangsaan untuk Rawatan TB Rintang Dadah bagi Memajukan Pelaksanaan Kebangsaan Rejimen Tiga Ubat, Enam Bulan

Keputusan interim penyelidikan operasi di negara-negara LIFT-TB menyokong keputusan untuk melancarkan rawatan yang dipertingkatkan

PRETORIA, Afrika Selatan, 19 Sept. 2023Kyrgyzstan, Ukraine dan Uzbekistan – peserta dalam projek LIFT-TB – telah mengemas kini Garis Panduan Klinikal Tuberkulosis (TB) Kebangsaan mereka untuk mengesahkan regimen semua oral, enam bulan BPaL/M (bedaquiline + pretomanid + linezolid ± Moxifloxacin) sebagai piawaian kebangsaan untuk merawat kebanyakan pesakit dengan tuberkulosis rintang dadah (DR-TB).

Keputusan untuk pelancaran cepat regimen semua oral enam bulan untuk kes DR-TB sebahagian besarnya didorong oleh prestasi regimen BPaL dalam penyelidikan operasi yang dijalankan di negara-negara yang mengambil bahagian dalam projek LIFT-TB (Leveraging Innovation for Faster Treatment of Tuberculosis), di samping kemas kini Disember 2022 kepada garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk merawat DR-TB yang mengesyorkan penggunaan regimen BPaL dan BPaLM.

Dilancarkan pada 2020, LIFT-TB adalah program yang bertujuan untuk meluaskan penggunaan dan penambahan skala ubat-ubatan TB inovatif. Ia beroperasi di Indonesia, Myanmar, Filipina, Vietnam, Kyrgyzstan, Ukraine dan Uzbekistan. Sebagai sebahagian daripada LIFT-TB, Kyrgyzstan, Ukraine dan Uzbekistan masing-masing telah menyiapkan penyelidikan operasi regimen BPaL. Keputusan interim bagi kadar kejayaan rawatan untuk DR-TB yang dirawat dengan BPaL dalam kerja ini berjulat dari 86% hingga 97%, selaras dengan kadar kejayaan yang diperhatikan dalam ujian klinikal dan negara-negara lain di mana penyelidikan operasi telah dijalankan.

Selanjutnya, Program Tuberkulosis Kebangsaan Ukraine dan TB Alliance menandatangani memorandum persefahaman (MOU) yang akan berfungsi sebagai rangka kerja untuk kerjasama mengenai pelaksanaan rawatan TB inovatif pada masa depan.

“Kami sangat gembira melihat kesan besar yang dihasilkan oleh regimen baru yang lebih pendek untuk tuberkulosis rintang dadah di Ukraine,” kata Dr. Iana Terleieva, Ketua Jabatan Pencegahan dan Kawalan TB Pusat Kesihatan Awam, Ukraine. “Regimen ini terbukti berkesan, lebih mudah untuk diambil oleh orang ramai dan diberikan oleh doktor, dan kami melihat peningkatan kadar kesembuhan – walaupun semasa masa perang di Ukraine. Kami mahu memastikan semua rakyat Ukraine mempunyai akses kepada rawatan DR-TB paling pendek dan berkesan yang ada, dan MOU ini akan membantu kami melakukannya bukan sahaja hari ini tetapi dengan rawatan baru yang akan datang.”

“Kami gembira melihat kemajuan yang signifikan menuju penggunaan kebangsaan di negara-negara LIFT-TB,” kata Sandeep Juneja, Naib Presiden Kanan Akses Pasaran di TB Alliance. “Kemajuan dalam terapi TB hanya merealisasikan manfaatnya apabila sampai kepada mereka di seluruh dunia yang memerlukannya. Di TB Alliance, kami komited untuk memastikan itu berlaku, dan LIFT-TB membantu negara-negara dengan beban DR-TB yang tinggi membuat regimen baru ini tersedia secara meluas dengan cepat.”

Semua negara yang mengambil bahagian dalam LIFT-TB telah menyiapkan penyelidikan operasi tentang BPaL dan membuat kemajuan menuju pelaksanaan kebangsaan. Mereka juga semua telah berkomitmen untuk meningkatkan penggunaan rawatan untuk tuberkulosis rintang dadah.

“Kami gembira menjadi antara pemimpin dalam memastikan bahawa rawatan baru yang lebih mesra pesakit untuk DR-TB sampai kepada mereka yang memerlukannya. Pengemaskinian garis panduan rawatan kebangsaan Kyrgyzstan untuk memasukkan regimen baru ini mencerminkan komitmen kami untuk bergerak dengan cepat untuk menjadikan terapi baru ini tersedia secara meluas di seluruh negara,” kata Profesor Kadyrov Abdulat Samatovich, pengurus Program Tuberkulosis Kebangsaan, Kyrgyzstan.

“Pengalaman awal kami merawat DR-TB dengan regimen enam bulan sangat menggalakkan. Kami bersemangat untuk menjadikan rawatan DR-TB paling selamat dan berkesan tersedia di seluruh Uzbekistan, dan kami sedang giat bekerja untuk memastikan penambahan skala ini berlaku dengan cepat,” kata Nargiza Parpieva, PhD, profesor, Pengarah pusat perubatan saintifik amali kesihatan paru-paru dan kusta khusus republik, Ketua Program Tuberkulosis Kebangsaan, Republik Uzbekistan.

LIFT-TB disokong oleh TB Alliance dan Republik Korea, melalui Global Disease Eradication Fund (GDEF), yang dikendalikan dan diuruskan oleh Kementerian Luar Negeri Korea Selatan dan dikendalikan oleh Agensi Kerjasama Antarabangsa Korea (KOICA). Rakan kongsi tambahan termasuk Pusat Penyelidikan Tuberkulosis Antarabangsa (ITRC), yang terletak di Korea, dan Yayasan Tuberkulosis KNCV.

“Sangat mengembirakan melihat negara-negara peserta LIFT-TB muncul sebagai pemimpin dalam meningkatkan akses ke rawatan DR-TB yang baru. Adalah penting bahawa rawatan terkini dan terbaik tersedia untuk semua mereka dengan DR-TB, dan cara negara-negara ini maju menuju sasaran itu perlu menjadi contoh bagi yang lain di rantau ini dan di luar, “kata Seo hee Chang, Pengarah Pasukan Pembiayaan Pemusnahan Penyakit Global, KOICA

Ketahui lebih lanjut tentang LIFT-TB

Mengenai TB Alliance
TB Alliance adalah organisasi bukan untung yang berdedikasi untuk mencari regimen ubat yang lebih cepat bertindak dan mampu dibayar untuk memerangi TB. Melalui sains inovatif dan dengan rakan kongsi di seluruh dunia, kami bertujuan untuk memastikan akses yang saksama ke penawar TB yang lebih cepat dan lebih baik yang akan memajukan kesihatan dan kemakmuran global. TB Alliance beroperasi dengan sokongan daripada Jabatan Luar Negeri dan Perdagangan Australia, Yayasan Bill & Melinda Gates, Yayasan Fibrosis Sistik, Perkongsian Ujian Klinikal Negara Membangun & Maju Eropah, Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Jerman melalui KfW, Dana Teknologi Inovatif Kesihatan Global, Dana Kesihatan Indonesia, Inisiatif Perubatan Inovatif, Bantuan Ireland, Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, Jabatan Pembangunan Antarabangsa United Kingdom, dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. Untuk maklumat lanjut, sila layari: www.tballiance.org.

Mengenai GDEF
Dana Pemusnahan Penyakit Global Kerajaan Republik Korea adalah berdasarkan sistem cukai solidariti tiket penerbangan yang mengenakan derma KRW 1,000 kepada penumpang yang berlepas dari lapangan terbang di Korea dengan tujuan mencegah dan mengawal penyakit berjangkit di negara membangun