Kisah di sebalik sneaker LUKA 2 LAKE BLED: 7+7 fakta menarik tentang Slovenia dan Lake Bled

LJUBLJANA, Slovenia, 16 Sept. 2023Hari ini, pelancaran kasut sneaker LUKA 2 LAKE BLED, dan kejohanan bola keranjang 3×3 yang mendebarkan telah berlangsung di Bled, menumpukan perhatian kepada Slovenia sebagai destinasi yang menarik dan patut dikunjungi. Terokai 7+7 fakta menarik.

1. Dengan empat negara jiran – Austria, Hungary, Croatia, dan Italy dan empat wilayah Eropah yang berbeza – dunia Alpine, Dataran Pannonian, Karst, dan Mediterranean, Slovenia boleh dengan mudah dipanggil “Eropah dalam sebiji kacang“.

Ketahui lebih lanjut

2. Dengan lebih 60% tanahnya diliputi hutan dan banyak kawasan dilindungi, negara ini memberi tumpuan yang kuat kepada kelestarian, sebahagian daripada identiti Slovenia.

Ketahui lebih lanjut

3. Dari wain tertua di dunia hingga tembok bawah tanah terbesar di EropahSlovenia dipenuhi dengan tempat menarik yang patut dikunjungi.

Ketahui lebih lanjut

4. Slovenia adalah destinasi untuk tetamu yang ingin tahu dan teliti. Pengalaman butik buatan tangan yang teliti di Slovenia dikenali dengan label Slovenia Unique Experiences.

Ketahui lebih lanjut

5. Slovenia adalah syurga aktiviti luar dengan jiwa sukan dan rumah kepada banyak atlet terkenal dunia, termasuk Luka Dončić, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Janja Garnbret.

Ketahui lebih lanjut

6. Masakan Slovenia adalah perpaduan lazat rasa tradisional, bahan-bahan tempatan, dan teknik memasak inovatif. Apa yang lebih menarik, terdapat beberapa wilayah wain yang sangat baik yang semakin mendapat pengiktirafan antarabangsa.

Ketahui lebih lanjut 

7. Ljubljana, ibu kota yang menawan dan bandar kelahiran Luka Dončić, dihiasi dengan seni bina yang indah, seni jalanan yang penuh warna, dan kafe yang meriah.

Ketahui lebih lanjut

7 fakta menarik tentang Tasik Bled

1. Tasik Bled adalah tasik glasier yang indah dengan air biru jernih di Banjaran Alp Julian di barat laut Slovenia.

2. Pulau Bled dan gereja ziarah adalah antara tarikan utama Tasik itu. Loceng doa di dalam gereja itu menjanjikan nasib baik.

3. Terletak di tebing berbatu, Istana Bled memerintah sebagai kubu yang kukuh, menyediakan pemandangan mengagumkan Tasik berkilauan dan persekitaran indahnya.

4. Arnold Rikli, seorang naturopati Swiss abad ke-19, mengubah kawasan itu menjadi destinasi kesihatan terkenal. Hari ini, legasinya hidup terus.

5. Kek krim Bled yang ikonik adalah pastri puff rangup yang lazat terdiri daripada lapisan krim vanila lembut dan kastard meleleh.

6. Bled menawarkan pelbagai aktiviti luar. Lembah Vintgar mesti dikunjungi.

7. Bot kayu pletna adalah ciri ikonik Tasik Bled. Ia didayung oleh seorang pembanting sahaja.

Video – https://www.youtube.com/watch?v=da_3idxWwb