Kempen Promosi “Rasa Berharga Liaoning” di Luar Negara Berjaya Besar di Korea Selatan

SHENYANG, China, 18 September 2023 – Antara 11 dan 13 September, kempen promosi luar negara “Rasa Sedap Liaoning”, yang dianjurkan bersama oleh Pejabat Maklumat Kerajaan Rakyat Wilayah Liaoning dan Pusat Berita & Maklumat Agensi Berita Xinhua, berakhir dengan jayanya di Korea Selatan. Shao Yuying, Timbalan Pengarah Jabatan Publisiti Jawatankuasa Provinsi Liaoning CPC, Pengarah Pejabat Maklumat Kerajaan Rakyat Liaoning, Setiausaha Kumpulan Parti dan Presiden Persekutuan Sastera dan Seni Liaoning, KIM YOUNGWOO, bekas Menteri Kedutaan Republik Korea di China, Sun Wei, Presiden Bilik Perdagangan China di Korea, Wang Xiude, Presiden Bilik Perdagangan Cina Korea & Industri dan tetamu terkemuka Cina dan Korea Selatan yang lain menghadiri acara itu.

Precious Flavors of Liaoning
Precious Flavors of Liaoning

Pada tahun 2021, kempen pertukaran budaya gastronomi rakyat Timur Laut Asia yang dianjurkan di bawah jenama “Rasa Sedap Liaoning”, dianjurkan di lima bandar Shenyang, Dandong, Panjin, Zhuanghe dan Dalian Wilayah Liaoning. Pada tahun 2022, program “Rasa Sedap Liaoning” mendarat di Jepun dan menimbulkan gelora untuk budaya kuliner Liaoning di Tokyo. Tahun ini, kempen “Rasa Sedap Liaoning” berlangsung di Korea Selatan, di mana gastronomi ditonjolkan sebagai fokus dalam pelbagai aktiviti tematik seperti “Rasa Makanan dan Berteman di Universiti Dong Seoul”, “Pertukaran Kemahiran Kuliner Liaoning” dan “Dialog antara Barbeku Liaoning dan Barbeku Korea”. Tetamu dari pelbagai bahagian masyarakat Cina dan Korea Selatan terlibat dalam perbincangan dan pertukaran tentang makanan, pelancongan dan budaya dengan acara itu berfungsi sebagai jambatan persahabatan untuk kedua-dua belah pihak, sambil meningkatkan imej budaya luar negara dan pengaruh antarabangsa Wilayah Liaoning.

Di Zon Pameran Bahan-bahan Unik Liaoning, pelbagai produk berkualiti tinggi & keistimewaan dari seluruh wilayah dipamerkan, termasuk lebih daripada 40 item terkenal seperti sayur masin Yuyuan, beras Nongfeng, cordyceps militaris Hongqiao, minuman beri hitam Lingxiushan Liaoyang, dan lain-lain. Acara ini memudahkan pendedahan makanan dan minuman Liaoning di luar negara dan berfungsi sebagai platform yang menggalakkan perkembangan industri F&B Liaoning.

Pautan Lampiran Imej:
Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442227

Keterangan: Rasa Sedap Liaoning