Kejayaan masakan Slovenia: Hiša Franko meraih tiga bintang Michelin, Milka meraih dua, dan 7 restoran lain bersinar dengan satu bintang masing-masing

LJUBLJANA, Slovenia, 19 Sept. 2023Masakan Slovenia sekali lagi mencapai kejayaan besar. Hari ini, panduan kulinari yang diakui di peringkat global, Michelin, telah mendedahkan penilaian dan pemilihan untuk Slovenia pada tahun 2023. Hiša Franko telah dianugerahi tiga bintang buat kali pertama. Selain itu, Milka dianugerahi dua bintang dan tujuh restoran telah mengekalkan penarafan satu bintang: Dam Restaurant, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič, Hiša Denk, COB, Strelec Restaurant, Hiša Linhart. Slovenia juga telah mengukuhkan kedudukannya sebagai destinasi Michelin terkemuka di dunia dari segi bilangan bintang hijau bagi setiap penduduk. 7 restoran telah menerima bintang hijau yang ditunggu-tunggu untuk gastronomi mampan. Secara keseluruhan, 59 restoran dan chef telah diketengahkan dalam Panduan Michelin Slovenia 2023.

Slovenian culinary triumph: Hiša Franko attains three Michelin stars, Milka garners two, and 7 more restaurants shine with one star each

Slovenian culinary triumph: Hiša Franko attains three Michelin stars, Milka garners two, and 7 more restaurants shine with one star each

Buat kali pertama, Slovenia mempunyai sebuah restoran dan chef dengan tiga bintang Michelin. Penghargaan berprestij ini diberikan kepada Hiša Franko dengan chef Ana Roš. Michelin memberikan tiga bintang kepada restoran yang menawarkan masakan luar biasa, menjadikannya layak untuk lawatan khas. Dengan menerima tiga bintang Michelin hari ini, Hiša Franko menjadi restoran ke-140 di dunia yang dianugerahi penghargaan tertinggi mereka, dan restoran pertama yang layak untuk lawatan khas di Slovenia.

Dua bintang Michelin yang melambangkan masakan cemerlang yang layak untuk dilawati diberikan kepada restoran Milka.

Selain itu, panduan Michelin telah memberikan satu bintang kepada 7 restoran Slovenia atas masakan berkualiti tinggi mereka, yang pastinya layak untuk singgah. Semua restoran dari tahun lepas telah berjaya mengekalkan bintang mereka: Dam Restaurant, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič, Hiša Denk, COB, Strelec Restaurant dan Hiša Linhart.

Dalam panduan 2023, 7 restoran dengan bangganya memaparkan bintang hijau Michelin, termasuk satu yang baru, iaitu Špacapanova hiša. Menunjukkan komitmen mereka terhadap kemampanan, bintang hijau hanya diberikan kepada restoran yang juga termasuk dalam salah satu kategori lain panduan Michelin.

Slovenia mempunyai bilangan bintang hijau tertinggi per penduduk di kalangan semua destinasi Michelin di dunia.

Selain itu, label Bib Gourmand, yang dikhaskan untuk restoran yang menawarkan pengalaman otentik berkualiti tinggi pada harga berpatutan, telah diberikan kepada 7 restoran, yang telah berjaya mengekalkan label sejak tahun lalu:

Terdapat 43 restoran Slovenia yang diketengahkan dalam senarai restoran yang disyorkan dalam Panduan Michelin Slovenia 2023. 5 restoran baru telah menyertai kategori berprestij ini.

Maklumat lanjut