Jar Bulan Putih Berglazur Korea Langka yang Bertarikh Zaman Dinasti Joseon Untuk Memimpin Lelongan Mingguan Asia September Tahunan Sotheby di New York

*Dijangka mencapai melebihi $3 juta*

Antara Seramik Korea paling penting untuk muncul di lelongan

Pameran awam dibuka pada 14 September, menjelang Lelongan Langsung Satu Lot pada 19 September

“Kami berbesar hati untuk menawarkan bulan korea putih bersalut ini yang luar biasa untuk memulakan siri Lelongan Minggu Asia Musim Luruh kami. Salah satu seramik Korea paling penting yang muncul di pasaran baru-baru ini, bulan kendi ini membangkitkan rasa anggun dan indah yang melampaui dan terus mengilhamkan, menakjubkan, dan menenteramkan mereka yang berdiri di hadapannya.”
Angela McAteer, Ketua Antarabangsa Karya Seni Cina, Amerika & Eropah

NEW YORK, 15 Sept. 2023 — Bulan ini, Sotheby’s berbesar hati untuk membentangkan koleksi seni Asia yang luar biasa dan pelbagai merentasi 4,000 tahun sejarah. Bersedia untuk memimpin minggu ini ialah sebuah bulan kendi Korea bersalut putih zaman Joseon (1392-1910) yang tiada taranya, dari akhir abad ke-17 hingga awal abad ke-18. Salah satu seramik Korea paling penting yang pernah muncul di lelongan, bulan kendi itu akan terdiri daripada satu lot lelongan tunggal – “”Semua Bersifat Sementara. Sebuah Bulan Kendi Korea Bersalut Putih Penting” – untuk mengetuai Minggu Asia Sotheby’s pada 19 September, dijangka mencapai melebihi $3 juta.

Rare White-Glazed Korean Moon Jar

Bulan Kendi Korea Bersalut Putih yang Jarang Ditemui

Luar biasa terpelihara dengan baik dan berukuran 44 cm tinggi, bejana memukau ini tergolong dalam kalangan bulan kendi terbesar yang diketahui dan setanding dengan Harta Negara terbaik yang ditetapkan di Korea atau contoh yang disimpan di muzium dan institusi di seluruh dunia. Ia contoh terbaik kerana diameter yang sama lebar dan bentuk sfera isipadu yang dihasilkan, kerana kebanyakan bulan kendi yang berkaitan mempamerkan siluet yang agak sempit dan lebih tinggi. Tanpa reka bentuk atau hiasan, bentuk yang luas dihidupkan oleh warna kaya dan tekstur berkilat salutan, selanjutnya menggambarkan kelangkaannya. Dalam sejarah seramik global, sangat jarang menemui bejana dengan proporsi yang begitu besar sama sekali tanpa hiasan.

Dikagumi secara universal kerana permukaan porselin putih berkilau, proporsi anggun yang menentang graviti, dan keanehan yang menawan, bulan kendi yang bernama evokatif (dalhangari) melambangkan keindahan semula jadi halus yang terkenal dalam seramik Korea. Benar-benar unik untuk Korea, bulan kendi dihasilkan untuk jangka masa yang singkat semasa dinasti Joseon untuk tujuan praktikal, mungkin untuk penyimpanan bijian atau cecair. Bentuk kendi yang mengelirukan sederhana, permukaan polos, dan material yang menarik perhatian menyebabkannya ditemui semula pada abad ke-20 oleh sejarawan seni dan artis.

Dari permulaan merendah dirinya sebagai bejana utilitarian, bulan kendi telah melampaui sempadan geografi dan budaya untuk menjadi salah satu karya seni ikonik dan berpengaruh pada zaman moden, sama penting dalam sejarah seramik Korea, perkembangan tembikar studio moden, dan sejarah seni global.

Dipegang secara persendirian oleh kolektor Jepun selama lebih dari empat dekad, bulan kendi itu akan dipamerkan kepada umum di New York menjelang jualan buat pertama kali dalam hampir 40 tahun sejak dipamerkan di Muzium Seramik Timur, Osaka.

Mengenai Sotheby’s

Ditubuhkan pada 1744, Sotheby’s adalah destinasi utama dunia untuk seni dan barangan mewah. Sotheby’s menggalakkan akses dan pemilikan seni dan objek mewah luar biasa melalui lelongan dan saluran beli-sekarang termasuk jualan persendirian, e-dagang dan runcit. Pasaran global kami yang dipercayai disokong oleh platform teknologi terkemuka industri dan rangkaian pakar merentasi 40 negara dan 70 kategori yang merangkumi Seni Kontemporari, Seni Moden dan Impresionis, Old Masters, Karya Seni Cina, Perhiasan, Jam Tangan, Wain dan Minuman Keras, dan Reka Bentuk, serta kereta dan harta tanah koleksi. Sotheby’s percaya akan kuasa transformasi seni dan budaya dan komited untuk menjadikan industri kami lebih inklusif, mampan dan kolaboratif.

Instagram | Facebook | Twitter | YouTube | LinkedIn | Pinterest | WeChat | Weibo | Youku

* Anggaran tidak termasuk premium pembeli atau premium overhead. Harga mencapai rekod di lelongan dan termasuk premium pembeli; semua anggaran tidak mengikat.