IoT dan Teknologi Mudah Alih NTN Mendorong Pasaran Perkhidmatan Satelit US$124 Bilion

Kertas kerja terbaru ABI Research meneroka pasaran NTN satelit yang meningkat

NEW YORK, 14 Sept. 2023 — Menjelang 2030, akan ada lebih daripada 175 juta sambungan mudah alih Rangkaian Bukan Terestrial (NTN) di seluruh dunia menurut Pasaran NTN Satelit yang Meningkat, kertas kerja terbaru daripada firma risikan teknologi global ABI Research. Penggunaan perkhidmatan satelit yang semakin meningkat dalam sektor komunikasi didorong oleh pelancaran satelit konstelasi untuk aplikasi rangkaian berkelajuan tinggi dan latensi rendah serta untuk memanjangkan liputan rangkaian terestrial. Peralihan ini akan diterjemahkan kepada hasil perkhidmatan satelit tahunan sebanyak AS$124.6 bilion menjelang akhir dekad ini.

“Perkhidmatan komunikasi satelit telah menyaksikan gelombang baru semangat dan penumpuan dengan rangkaian terestrial yang ingin memanjangkan liputan melampaui zon mereka dan menjembatani jurang digital. Kami menyaksikan trend yang semakin meningkat operator memanfaatkan satelit yang ditakrifkan perisian dan penyelesaian pelbagai orbit untuk memenuhi permintaan konektiviti masa depan,” kata Andrew Cavalier, Penganalisis Industri Komunikasi Satelit di ABI Research.

Inisiatif Third Generation Partnership Project (3GPP) memberi kesan mendalam kepada industri Komunikasi Satelit (SatCom), dengan gelombang pengendali satelit terkemuka yang ingin memanfaatkan peluang pasaran yang dicipta oleh penumpuan komunikasi satelit dan rangkaian selular terestrial. Di sisi lain, pengilang telefon pintar dan pembuat cip membuat langkah yang menyerlahkan kegembiraan untuk peranti gred pengguna yang menyokong komunikasi satelit melalui Narrowband (NB)-NTN, NTN tanpa ubah suai, dan akhirnya, 5G New Radio (NR) -NTN.

“Sebahagian besar pertumbuhan ini adalah berkat bentuk faktor satelit yang lebih kecil, serta pengurangan kos pelancaran sebanyak 98 peratus, berkat roket boleh guna semula oleh SpaceX, dan ekonomi skala yang lebih baik berkat reka bentuk bas dan muatan satelit yang standard. Semua perkembangan ini menjadikannya lebih mampu untuk melancarkan satelit ke orbit dan menawarkan perkhidmatan SatCom kepada audiens yang lebih luas, mendorong perkembangan pasaran selanjutnya,” kata Jake Saunders, Naib Presiden Asia Pasifik, menjelaskan.

Untuk mempelajari lebih lanjut tentang bagaimana IoT dan teknologi mudah alih NTN mendorong pasaran perkhidmatan satelit AS$124.6 bilion dan apa maksudnya bagi penyedia SatCom, operator mudah alih, dan vendor teknologi, muat turun kertas putih, Pasaran NTN Satelit yang Meningkat.

Kertas putih ini adalah sebahagian daripada perkhidmatan penyelidikan Komunikasi Satelit ABI Research, yang menyediakan analisis teknikal dan kuantitatif mendalam tentang Pasaran SatCom, memanfaatkan dekad penyelidikan dan hubungan industri SatCom untuk wawasan dan kepakaran orang dalam. Selain penyelidikan eksklusif dan data pasaran yang luas, perkhidmatan penyelidikan Komunikasi Satelit ABI Research juga menyediakan bimbingan pakar kepada klien kami, membantu mereka mengenal pasti cabaran mereka, memahami pasaran mereka, dan mengoptimumkan pelaburan dan strategi teknologi.

Mengenai ABI Research

ABI Research adalah firma risikan teknologi global yang menyampaikan penyelidikan tindakan dan panduan strategik kepada pemimpin teknologi, inovator, dan pembuat keputusan di seluruh dunia. Penyelidikan kami memberi tumpuan kepada teknologi transformatif yang secara drastik mengubah industri, ekonomi, dan tenaga kerja masa kini.

Untuk informasi lebih lanjut tentang perkhidmatan ABI Research, hubungi kami di +1.516.624.2500 di Amerika, +44.203.326.0140 di Eropah, +65.6592.0290 di Asia Pasifik, atau kunjungi www.abiresearch.com.

Info Hubungan:
Global
Deborah Petrara
Tel: +1.516.624.2558
pr@abiresearch.com