IBM Berikrar Untuk Melatih 2 Juta Dalam Kecerdasan Buatan Dalam Tempoh Tiga Tahun, Dengan Fokus Kepada Komuniti Yang Kurang Diwakili

Pelajar akan mendapat manfaat daripada peta laluan kursus AI generatif baharu dan kerjasama dengan Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) di seluruh dunia.

NEW YORK, 19 Sept. 2023 — Untuk membantu menutup jurang kemahiran kecerdasan buatan (AI) global, hari ini IBM (NYSE: IBM) mengumumkan komitmen untuk melatih dua juta pelajar dalam AI menjelang akhir 2026, dengan fokus pada komuniti yang kurang diwakili. Untuk mencapai matlamat ini pada skala global, IBM memperluaskan kerjasama pendidikan AI dengan universiti di seluruh dunia, bekerjasama dengan rakan kongsi untuk menyampaikan latihan AI kepada pelajar dewasa, dan melancarkan kursus AI generatif baharu melalui IBM SkillsBuild. Ini akan memperluaskan program dan platform membina kerjaya IBM yang sedia ada untuk menawarkan akses yang dipertingkatkan kepada pendidikan AI dan peranan teknikal yang sangat diperlukan.

Menurut kajian global baru-baru ini oleh IBM Institute of Business Value, eksekutif yang disoal selidik menganggarkan bahawa pelaksanaan AI dan automasi akan memerlukan 40% tenaga kerja mereka untuk melatih semula dalam tempoh tiga tahun akan datang, kebanyakannya mereka dalam kedudukan peringkat bawahan. Ini sekali lagi menguatkan bahawa AI generatif mencipta permintaan untuk peranan dan kemahiran baharu.

“Kemahiran AI akan penting untuk tenaga kerja masa depan,” kata Justina Nixon-Saintil, Naib Presiden & Ketua Pegawai Impak IBM. “Itulah sebabnya kami melabur dalam latihan AI, dengan komitmen untuk mencapai dua juta pelajar dalam tempoh tiga tahun, dan memperluaskan IBM SkillsBuild untuk bekerjasama dengan universiti dan badan bukan keuntungan pada pendidikan AI generatif baharu untuk pelajar di seluruh dunia.”

Latihan AI untuk universiti

IBM bekerjasama dengan universiti pada peringkat global untuk membina kapasiti sekitar AI dengan memanfaatkan rangkaian pakar IBM. Fakulti universiti akan mempunyai akses kepada latihan yang diketuai oleh IBM seperti kuliah dan pengalaman pembelajaran mendalam, termasuk sijil setelah tamat. IBM juga akan menyediakan bahan kursus untuk digunakan fakulti di dalam kelas, termasuk laluan pembelajaran AI arahan kendiri. Di samping latihan fakulti, IBM akan menawarkan sumber pelajar yang fleksibel dan boleh diubah suai, termasuk kursus dalam talian percuma tentang AI generatif dan teknologi sumber terbuka Red Hat.

Peta jalan tawaran kursus baharu, percuma dalam AI generatif

Melalui IBM SkillsBuild, pelajar di seluruh dunia boleh mendapat manfaat daripada pendidikan AI yang dibangunkan oleh pakar IBM untuk menyediakan teknologi terkini dan termaju. IBM SkillsBuild sudah menawarkan kursus percuma dalam asas AI, chatbot, dan topik penting seperti etika AI. Peta jalan AI generatif baharu termasuk kursus dan ciri-ciri dipertingkatkan.

  • Kursus termasuk Penulisan Prompt, Permulaan dengan Pembelajaran Mesin, Meningkatkan Perkhidmatan Pelanggan dengan AI, dan AI Generatif Dalam Tindakan.
  • Ciri-ciri dipertingkatkan AI dalam pengalaman pembelajaran IBM SkillsBuild akan termasuk penambahbaikan chatbot untuk membantu menyokong pelajar sepanjang perjalanan mereka, dan laluan pembelajaran diperibadikan berdasarkan keutamaan dan pengalaman peribadi setiap pelajar.

Semua kursus ini benar-benar percuma dan tersedia untuk pelajar di seluruh dunia. Setelah menamatkan kursus, peserta akan dapat memperoleh sijil digital berjenama IBM yang diiktiraf oleh majikan potensi.

Usaha baru ini membina di atas komitmen IBM yang sedia ada untuk memahirkan 30 juta orang menjelang 2030, dan bertujuan untuk menangani keperluan mendesak yang dihadapi tenaga kerja hari ini. Sejak 2021, lebih daripada 7 juta pelajar telah mendaftar dalam kursus IBM. Di seluruh dunia, jurang kemahiran menjadi halangan besar kepada aplikasi AI dan digitalisasi yang berjaya, merentasi industri, dan melampaui pakar teknologi. Ini memerlukan pandangan dunia yang komprehensif untuk dibangunkan dan dilaksanakan. Legasi IBM dalam melabur dalam masa depan kerja termasuk menjadikan pembelajaran dalam talian secara percuma secara meluas tersedia, dengan laluan yang jelas ke pekerjaan, dan fokus pada komuniti yang kurang diwakili dalam teknologi, di mana jurang kemahiran lebih luas.

Perihal IBM SkillsBuild

IBM SkillsBuild adalah program pendidikan percuma yang memberi tumpuan kepada komuniti yang kurang diwakili dalam teknologi, yang membantu pelajar dewasa, dan pelajar sekolah menengah dan universiti serta fakulti, membangunkan kemahiran baharu yang berharga dan mengakses peluang kerjaya. Program ini termasuk platform dalam talian yang dilengkapi dengan pengalaman pembelajaran praktikal disesuaikan yang disampaikan bekerjasama dengan rangkaian rakan kongsi global.

Versi terbuka IBM SkillsBuild adalah platform dalam talian yang menawarkan lebih daripada 1,000 kursus dalam 20 bahasa tentang kecerdasan buatan, keselamatan siber, analisis data, pengkomputeran awan dan banyak lagi disiplin teknikal – serta dalam kemahiran tempat kerja seperti Pemikiran Reka Bentuk. Yang paling penting, peserta boleh memperoleh sijil digital berjenama IBM yang diiktiraf pasaran.

Versi rakan kongsi dipertingkatkan IBM SkillsBuild juga boleh termasuk bengkel kerja, perbualan pakar dengan jurulatih dan mentor IBM, pembelajaran berasaskan projek, akses ke perisian IBM, sokongan khusus daripada rakan kongsi sepanjang proses pembelajaran, dan sambungan kepada peluang kerjaya.

Setakat Februari 2022, 1.72 juta pelajar dan pencari kerja di seluruh dunia telah menyertai IBM SkillsBuild.

Media Contact:
Deirdre Leahy Hart
deirdre.leahy@ibm.com
845.863.4552