Guangxi Mempercepatkan Pembinaan Zon Kerjasama Perindustrian Bersepadu dan Pembangunan Rentas Sempadan China-ASEAN

NANNING, China, 16 September 2023 – Ini adalah laporan dari Cawangan Guangxi Agensi Berita China: 

Gambar ini menunjukkan Taman Sains dan Teknologi Antarabangsa China-Malaysia yang terletak di Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia. Imej disediakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia
Gambar ini menunjukkan Taman Sains dan Teknologi Antarabangsa China-Malaysia yang terletak di Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia. Imej disediakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia

Memasuki Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia yang terletak di Bandar Qinzhou, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, China, anda akan mendapati jalan yang luas, lalu lintas yang sibuk, kren yang menjulang tinggi, mesin yang bergemuruh, dan adegan pembinaan projek yang meriah menyambut mata anda.

Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia adalah taman antarabangsa ketiga yang dibina bersama oleh kerajaan China dan kerajaan asing. Sejak pembinaan bermula pada tahun 2012, Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia telah berkembang dengan kerjasama Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China yang terletak di Kuantan, ibu negeri Pahang di pantai timur Malaysia, mewujudkan model kerjasama ekonomi inovatif antara kedua-dua negara di bawah model “Dua Negara, Dua Taman Berkembar”.

Ini adalah gambaran hidup tentang pengukuhan kerjasama perindustrian dan perdagangan ekonomi yang berterusan antara Guangxi dan negara-negara ASEAN. Sebagai satu-satunya wilayah di China yang bersempadan dengan ASEAN melalui darat dan laut, dan pintu gerbang untuk komunikasi dan kerjasama antara China dan negara-negara ASEAN, Guangxi memanfaatkan kelebihan geografi “menghubungkan sebelas negara dalam satu teluk dan menggalakkan interaksi positif antara Timur, Barat dan Timur”, terus memperdalam kerjasama perindustrian dengan negara-negara ASEAN dan mempercepatkan pembinaan rantaian industri dan bekalan merentas sempadan.

Bandar Chongzuo di Guangxi adalah bandar dengan bilangan pelabuhan sempadan terbanyak di China dan juga “pintu selatan” paling mudah untuk China mengakses ASEAN. Bandar ini mempercepatkan pembinaan rantaian industri dan bekalan merentas sempadan menghadap ASEAN, bekerjasama secara inovatif dengan Vietnam untuk membina bersama “Dua Negara, Dua Taman Berkembar” China-Vietnam yang pertama, dan membuka laluan baru untuk saling menguntungkan dan kerjasama perindustrian menang-menang antara China dan Vietnam. Antaranya, taman China mempunyai jumlah kawasan dirancang sekitar 1200 mu dan jumlah pelaburan dirancang sebanyak RMB 7.5 bilion, terutamanya untuk membangunkan industri seperti teknologi maklumat elektronik, interaksi suara pintar, terminal komputer, dan peralatan Internet of Things, di mana beberapa perusahaan telah menetap.

Nanning, ibu negeri Guangxi, adalah ibu negeri wilayah paling dekat dengan ASEAN di China dan juga hab untuk kerjasama China-ASEAN. Nanning mencadangkan untuk menggunakan kelebihan geografi dan keterbukaaannya untuk menggalakkan saling melengkapi rantaian industri dengan negara-negara ASEAN, dan dengan cara perancangan berkualiti tinggi, untuk menggalakkan pembinaan Zon Kerjasama Pembangunan dan Integrasi Perindustrian Merentas Sempadan China-ASEAN. Bandar ini akan memberi tumpuan kepada industri seperti tenaga baru, kenderaan tenaga baru, dan maklumat elektronik, untuk mencapai pembangunan interaktif ke barat dan selatan melalui Koridor Ekonomi Nanning-Vietnam, Jalur Ekonomi Terusan Pinglu, dan Taman Perindustrian Pelabuhan Sempadan Guangxi, dan memperkukuh kerjasama ke timur dengan Shanghai, Shenzhen, dan wilayah Delta Sungai Yangtze dan Delta Sungai Mutiara Timur yang lain, dengan itu membentuk model “penyelidikan dan pembangunan di dalam negara + pembuatan di Nanning + pemasangan di ASEAN”.

China dan ASEAN adalah pangkalan pengeluaran dan pembuatan global yang penting, dan pertumbuhan perdagangan bilateral yang kukuh membawa prospek yang lebih luas untuk integrasi mendalam rantaian industri, bekalan, dan nilai dalam rantau ini. Zhang Shaogang, Naib Presiden Majlis Penggalakan Perdagangan Antarabangsa China, baru-baru ini menyatakan di Forum Inovasi dan Pembangunan Rantaian Bekalan Merentas Sempadan China-ASEAN yang diadakan di Nanning, bahawa hubungan ekonomi dan perdagangan China dengan ASEAN semakin mendalam dari sehari ke sehari, dan ASEAN telah menjadi rakan dagang terbesar China selama tiga tahun berturut-turut, membentuk lanskap kerjasama perindustrian saling bergantung. Kedua-dua pihak mempunyai asas yang kukuh dan keperluan mendesak untuk membina sistem rantaian industri dan bekalan China-ASEAN yang stabil dan cekap.

Guangxi secara rasmi menyatakan bahawa Guangxi akan melaksanakan strategi menaik taraf zon perintis perdagangan bebas, dengan gigih membangunkan ekonomi luar pesisir, mempercepatkan pembinaan Jalur Ekonomi Terusan, memperkukuh pembinaan platform terbuka seperti Pelabuhan Maklumat China-ASEAN dan Zon Demonstrasi Ekonomi Pelabuhan Sempadan Nanning, menggalakkan penaiktarafan dan pembangunan Ekspo China-ASEAN dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN, dan mempercepatkan pembinaan Zon Kerjasama Pembangunan dan Integrasi Perindustrian Merentas Sempadan China-ASEAN. Di samping itu, Guangxi akan membina kawasan kluster untuk pelaksanaan demonstrasi projek Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) berkualiti tinggi, dan mempercepatkan pembinaan rantaian industri dan bekalan merentas sempadan yang cekap dengan negara-negara ASEAN.

 

Gambar ini menunjukkan pangkalan pengeluaran Kumpulan Mesda Guangxi Co., Ltd. yang terletak di Nanning, Guangxi. Difoto oleh Huang Yanmei
Gambar ini menunjukkan pangkalan pengeluaran Kumpulan Mesda Guangxi Co., Ltd. yang terletak di Nanning, Guangxi. Difoto oleh Huang Yanmei