Flora dan fauna yang subur contoh baik usaha ekologi Qinghai

BEIJING, 19 September 2023 — Ini adalah laporan dari China Daily:

Terletak di Platu Qinghai-Tibet, yang dikenali sebagai “Kutub Ketiga Bumi”, wilayah Barat Laut China Qinghai telah menjadi benteng utama bagi keselamatan ekologi di Asia dan dunia secara keseluruhan. Melalui 10 tahun usaha, wilayah itu telah menjadi model untuk membina peradaban ekologi dan kewujudan harmoni antara manusia dan alam.

Sungai Chumar dari sumber utara Sungai Yangtze, yang terletak di Taman Negara Sumber Tiga Sungai.
Sungai Chumar dari sumber utara Sungai Yangtze, yang terletak di Taman Negara Sumber Tiga Sungai.

Qinghai adalah wilayah keempat terbesar di China dari segi keluasan dan merupakan rumah kepada hulu Sungai Yangtze, Kuning dan Lancang. Ia juga dikenali kerana sumber air, tenaga solar dan angin yang kaya. Langit biru, gunung hijau dan air jernih adalah antara lanskap tanda tangan di sana.

Taman Negara Sumber Tiga Sungai, yang terletak di Qinghai, adalah antara taman negara pertama di China. Ia mempunyai ekosistem unik dan kepekatan kepelbagaian biologi di kawasan beraltitud tinggi.

Tasik Qinghai adalah tasik pedalaman dan tasik garam terbesar di China. Data dari 2021 menunjukkan bahawa kawasan air Tasik Qinghai telah meningkat sebanyak hampir 220 kilometer persegi sepanjang dekad lalu.

Undang-Undang Perlindungan Ekologi Platu Qinghai-Tibet mula berkuat kuasa pada 1 September, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengawal perlindungan ekologi di Platu Qinghai-Tibet di peringkat kebangsaan.

Data menunjukkan populasi spesies terancam seperti harimau salji, antelop Tibet, gazel Tibet dan bangau leher hitam telah meningkat setiap tahun.

Qinghai juga mempunyai sejumlah besar gurun dan tanah tandus, menjadikan prospek membangunkan tenaga bersih menjanjikan. Dengan memanfaatkan tenaga solar, hidro dan angin yang melimpah, Qinghai membina taman penjanaan kuasa fotovolta dan stesen kuasa hibrid.

Setakat akhir 2022, kapasiti terpasang wilayah itu untuk penjanaan kuasa mencapai 44.68 juta kilowatt, daripada jumlah itu 91.2 peratus, atau 40.75 juta kW, datangnya dari tenaga bersih. Dan 28.14 juta kW, atau 62.9 peratus, datangnya dari tenaga baharu.

Melalui saluran penghantaran voltan ultra tinggi, elektrik hijau Qinghai sedang membekalkan kuasa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Daxing Beijing dan akan berkhidmat untuk Sukan Asia Hangzhou yang akan datang.

“Kami memahami dengan mendalam bahawa kawasan Sumber Tiga Sungai dan ‘menara air’ ini bukan sahaja milik Qinghai tetapi juga milik negara dan dunia. Wilayah Qinghai berusaha membina benteng keselamatan ekologi di sini dan mempromosikan pembangunan hijau serta membina komuniti masa depan bersama untuk manusia dan alam,” kata Chen Gang, Setiausaha Parti Qinghai dalam satu acara mempromosikan pembangunan peradaban ekologi Qinghai di Xining pada September.

Acara itu menjemput kira-kira 150 wakil asing dari hampir 30 negara ke Qinghai untuk menyiasat pencapaian Qinghai dalam membina peradaban ekologi dan menggalakkan keharmonian antara manusia dan alam.