Fliggy melancarkan langkah-langkah baharu untuk membantu pedagang luar negara secara berkesan mencapai pelanggan China

Negara-negara Asia Tenggara dalam penerbangan empat jam dari bandar-bandar utama China kekal popular sebagai destinasi antarabangsa

SHANGHAI, 18 Sept. 2023 — Fliggy, platform perjalanan dalam talian terkemuka dan anak syarikat Alibaba Group¬†(NYSE: BABA), mengumumkan bahawa ia akan melancarkan langkah-langkah baru yang memberikan perniagaan dari seluruh dunia keupayaan digital yang dipertingkatkan untuk memaksimumkan pertumbuhan di platformnya. Pembangunan ini akan membolehkan rakan kongsi memanfaatkan potensi pelancongan China yang besar dengan cara yang berkesan kos.

Pengumuman ini, yang dibuat di ITB China 2023, datang selepas pemulihan pasca-pandemik yang kukuh dalam pelancongan memberi manfaat kepada penyedia perkhidmatan percutian seperti pakej kapal persiaran, penganjur perjalanan kumpulan, tarikan pelancong, dan penyedia hiburan tempatan, terutamanya jika mereka tidak mempunyai platform dalam talian sendiri di China. Langkah-langkah baru termasuk:

  • Perundingan dalam talian, kursus latihan dan perkhidmatan lain untuk membantu pedagang dalam proses pembukaan kedai
  • Sokongan operasi penuh untuk pemasaran dan pemprosesan pesanan yang tersedia untuk pedagang tanpa sumber ini, membolehkan perniagaan memberi tumpuan kepada pemenuhan pesanan
  • Akses ke pelbagai alat digital khusus untuk pedagang pelancongan rekreasi membantu mereka meningkatkan kecekapan operasi, contohnya kemas kini automatik tentang permohonan visa permohonan
  • Tadbir urus yang dioptimumkan untuk membantu pedagang lebih menyesuaikan diri dengan platform perniagaan digital dan seterusnya meningkatkan pengalaman pelanggan

Fliggy juga merancang untuk melancarkan manfaat tambahan dalam masa terdekat termasukpembukaan kedai kos sifar sebelum transaksi pertama, tahap rebat dan komisen yang lebih tinggi untuk pedagang bertaraf tertinggi dan pengaturan pinjaman tidak bercagar faedah rendah untuk pedagang bersaiz kecil dan sederhana untuk mengembangkan perniagaan mereka.

ZHAO Lei, Pengarah Urusan Perniagaan Percutian dan Naib Presiden Fliggy, berkata: “Platform terbuka yang dikendalikan oleh Fliggy secara berkesan menyesuaikan bekalan dan permintaan, mewujudkan persekitaran perniagaan di mana penyedia perkhidmatan pelancongan perkhidmatan semua saiz dari seluruh dunia, boleh memaksimumkan peluang yang ada dengan memainkan kekuatan mereka. Kami sangat menghargai semua rakan kongsi pedagang kami kerana hanya dengan ekosistem yang makmur boleh kami memenuhi keperluan pelancongan pelbagai China. “

“Negara-negara Asia Tenggara telah menjadi destinasi popular untuk pelancong China berkat tawaran produk pelancongan yang pelbagai dan santai gaya hidup mereka. Mereka juga pasaran utama untuk mendapat manfaat daripada pembukaan semula industri pelancongan China. Kami melihat ini membawa peluang perniagaan yang hebat untuk pedagang tempatan di seluruh Asia Tenggara, dan Fliggy akan membantu menyesuaikan permintaan dengan sokongan teknologi dan operasi,” tambah ZHAO.

Sejak China mengangkat sekatan perjalanannya, bilangan pedagang di Fliggy terus berkembang seiring dengan peningkatan prestasi perniagaan. Purata harian transaksi untuk pedagang yang menawarkan perkhidmatan pelancongan rekreasi luar negara telah meningkat 1.5 kali musim panas ini berbanding tempoh yang sama pada 2019, tahun perjalanan terkini yang boleh dibandingkan. Pada masa yang sama, perbelanjaan purata setiap pelanggan telah meningkat lebih daripada 100% berbanding tahap pra-wabak. Momentum itu juga memberi manfaat kepada kedai bendera rasmi di Fliggy destinasi bertaraf dunia yang terkenal, termasuk Universal Studios Osaka, Tokyo Disneyland, dan Pulau Sentosa.

Merangkul peluang dalam pelancongan China

Statistik Fliggy menunjukkan pemulihan pasca-COVID yang tajam dalam perjalanan luar negara dari China. Menurut laporan Ekspres Perjalanan Musim Panas Fliggy 2023, pada bulan musim panas Jun hingga Ogos, pesanan produk pelancongan antarabangsa meningkat lebih daripada lapan kali ganda tahun ke tahun. Sementara tempahan tiket penerbangan antarabangsa semasa musim panas 2023 melonjak 12 kali ganda tahun ke tahun.

Destinasi antarabangsa dalam penerbangan empat jam dari bandar-bandar utama China mendapat sambutan musim panas ini. Asia Tenggara termasuk Thailand, Malaysia, Singapura, Filipina, dan Vietnam, serta Jepun dan Korea, kekal pilihan yang sangat popular untuk pelancong China.

Nilai transaksi harian purata perkhidmatan pelancongan rekreasi tempatan di Maldives dan Singapura di platform Fliggy musim panas ini telah melampaui tahap pra-pandemik.

Pada bulan Ogos, Disneyland Paris membuka kedai bendera rasminya di Fliggy dan bersama-sama menganjurkan kempen “Hari Jenaama Super” yang dengan serta-merta menjadi topik hangat di Weibo yang menarik 13,000 maklum balas.

Platform pergi untuk perniagaan pelancongan

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk membangunkan, mengubah dan meningkatkan kecekapan industri pelancongan, Fliggy melancarkan kempen pemulihan “Hello, Esok” pada bulan Disember tahun lalu, hanya satu minggu selepas China telah meringankan sekatan pandemik.

Kempen itu memperkenalkan langkah-langkah khusus untuk memberi pedagang pelancongan sokongan yang kukuh termasuk yuran yang lebih rendah, lebih banyak inisiatif pemasaran dan jualan, insurans pandemik percuma untuk kakitangan dan pelanggan, dan penyertaan dalam kupon kerajaan dan perekrutan bakat.

Dalam hanya tiga bulan, lebih daripada 1,000 perniagaan pelancongan rekreasi telah membuka kedai dan memulakan operasi di platform Fliggy. Satu daripada setiap empat agensi pelancongan di China yang layak untuk perniagaan pelancongan keluar negara kini mempunyai kedai di Fliggy.

Mengenai Fliggy

Fliggy adalah anak syarikat milik penuh Kumpulan Alibaba (NYSE: BABA), dan merupakan salah satu platform perjalanan dalam talian terkemuka di China. Fliggy memberi penekanan yang kuat kepada inovasi dalam produk dan perkhidmatannya, memenuhi keperluan pengguna di China dan luar negara yang semakin diperibadikan dan pelbagai.

Dengan memanfaatkan kelebihan Fliggy sebagai sebahagian daripada ekosistem Alibaba, pedagang boleh mendapat manfaat daripada asas pengguna yang luas dalam Kumpulan itu. Fliggy juga bekerjasama dengan rakan kongsi melalui format pengurusan perkhidmatan penuh, membantu lebih banyak pedagang, terutamanya yang bersaiz kecil dan sederhana, dengan mudah dan cekap berkongsi peluang yang dimungkinkan oleh digitalisasi.

Strategi jangka panjang Fliggy adalah untuk mempromosikan transformasi digital industri pelancongan, menggunakan platform terbuka dan mekanisme untuk membantu industri membuat penggunaan yang lebih baik daripada infrastruktur perniagaan digital untuk operasi mereka.

Media Kontak
Fliggy
FliggyMedia@alibaba-inc.com

Paradigm Consulting
Helen Lam
fliggy@paradigmconsulting.com.hk