Festival pelancongan antarabangsa dibuka di bandar Sungai Yangtze di China Tengah

YICHANG, China, 19 September 2023 — Festival Pelancongan Antarabangsa Sungai Yangtze Tiga Terusan ke-14 dibuka di Bandar Yichang, pintu masuk ke tapak Empangan Tiga Terusan, di tengah China Wilayah Hubei pada malam 16 September.

Selepas majlis pembukaan, persembahan tarian skala besar yang menampilkan unsur-unsur puisi dan lukisan tentang Sungai Yangtze telah dipersembahkan, yang memaparkan keindahan semula jadi dan keluasan sungai serta warisan budaya bersejarah bandar dan pencapaian dalam perlindungan dan pembangunan Sungai Yangtze, menurut Pusat Media Bersepadu Three Gorges Bandar Yichang.

Festival pelancongan akan berlangsung dari 16 September hingga 27 September untuk mempromosikan pembangunan hijau Sungai Yangtze dan pemandangan ikonik Three Gorges.

Sebanyak 18 aktiviti akan diadakan sepanjang festival 12 hari, termasuk majlis pembukaan, persembahan tarian, mesyuarat pengerusi berputar kerjasama pelancongan serantau Sungai Yangtze Three Gorges, persembahan piano, penuaian sitrus dan pertandingan berenang air terbuka.

Festival ini adalah festival pelancongan berskala besar yang disokong bersama oleh kerajaan tempatan Hubei dan Chongqing, dua wilayah peringkat provinsi di sepanjang Sungai Yangtze. Sejak 2010, ia telah diadakan di kedua-dua tempat secara bergilir tahunan dan menjadi acara budaya pelancongan terkenal di China.

Majlis pembukaan menampilkan kehadiran wakil-wakil dari jabatan dan daerah yang berkaitan Chongqing dan Hubei, wilayah dengan sokongan pasangan ke kawasan Three Gorges, perusahaan penting, artis terkenal, ejen pelancongan, penganjur lawatan akademik, dan lain-lain.

Mempercepatkan pembangunan serantau Sungai Yangtze Three Gorges sangat penting untuk pelaksanaan menyeluruh strategi pembangunan Ekonomi Belt Sungai Yangtze dan promosi pembangunan serantau berkoordinasi.

Sepanjang dekad lalu, Hubei dan Chongqing telah memperdalam kerjasama dengan menganjurkan festival bersama, memperjenamakan Three Gorges, dan membina taman budaya kebangsaan Sungai Yangtze.

Kerjasama antara kedua belah pihak telah memainkan peranan positif dalam menggalakkan pemuliharaan dan pembangunan ekologi Sungai Yangtze, memacu pembangunan ekonomi dan sosial wilayah Three Gorges, dan meningkatkan kesejahteraan penduduk tempatan.

Pautan Lampiran Imej:

Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442289

Keterangan: Festival Pelancongan Antarabangsa Sungai Yangtze Tiga Terusan ke-14 dibuka di Bandar Yichang.