Enam pemain kelas dunia disahkan untuk Prudential Hong Kong Tennis Open 2023

HONG KONG, 14 September 2023 — Persatuan Tenis Hong Kong China (“HKCTA”) hari ini mengumumkan bahawa juara tunggal Terbuka Australia dua kali dan bekas nombor satu dunia Victoria Azarenka, separuh akhir tunggal Roland Garros 2023 Beatriz Haddad Maia, finalis tunggal Terbuka AS 2021 Leylah Fernandez, nombor dunia ke-27 Anastasia Potapova, bintang baru China Wang Xiyu dan fenomena 16 tahun yang meningkat pesat Mirra Andreeva akan menjadi tarikan utama kembalinya Prudential Hong Kong Tennis Open (“PHKTO”) pada bulan Oktober. Kejohanan WTA 250 itu akan berlangsung antara 7 dan 15 Oktober di Stadium Tenis Victoria Park.

(Dari kiri ke kanan) Encik Lam Siu Wai, ahli Jawatankuasa Pemandu PHKTO 2023, Encik Oscar Chow, Pengerusi Jawatankuasa Pemandu PHKTO 2023, Encik Lawrence Lam, Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Hong Kong Limited, Yang Berhormat Vincent Cheng Wing-shun, MH, JP, Naib Pengerusi Jawatankuasa Acara Sukan Utama, Encik Philip Mok, Presiden HKCTA, dan Encik Michael Cheng, Setiausaha Kehormat HKCTA memperkenalkan enam pemain utama untuk kejohanan tahun ini
(Dari kiri ke kanan) Encik Lam Siu Wai, ahli Jawatankuasa Pemandu PHKTO 2023, Encik Oscar Chow, Pengerusi Jawatankuasa Pemandu PHKTO 2023, Encik Lawrence Lam, Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Hong Kong Limited, Yang Berhormat Vincent Cheng Wing-shun, MH, JP, Naib Pengerusi Jawatankuasa Acara Sukan Utama, Encik Philip Mok, Presiden HKCTA, dan Encik Michael Cheng, Setiausaha Kehormat HKCTA memperkenalkan enam pemain utama untuk kejohanan tahun ini

Mengulas tentang barisan pemain, Presiden HKCTA Philip Mok berkata, “Kami gembira dapat meraikan kembalinya tenis WTA ke Hong Kong dengan barisan pemain yang pelbagai dari seluruh dunia. Sebagai juara Grand Slam dua kali dan bekas nombor satu dunia, Victoria adalah salah satu pemain paling berjaya dalam acara ini, sementara Beatriz dan Leylah telah menunjukkan reputasi mereka di Grand Slam, Anastasia adalah pemain 30 teratas, dan Wang dan Mirra adalah dua bintang muda yang sangat menjanjikan. Medan antarabangsa mencerminkan status Hong Kong sebagai hab perjalanan dan perniagaan utama global dan pasti akan menggembirakan dan memikat peminat tenis pada bulan Oktober.”

“Ketika kami melancarkan semula kejohanan dengan gaya, penghargaan ikhlas kami pergi kepada penaja utama kami, Prudential Hong Kong Limited (“Prudential”) dan Kerajaan Hong Kong atas sokongan yang tidak berbelah bagi mereka. Komitmen teguh mereka telah membolehkan kami terus membangunkan acara kelas dunia yang luar biasa yang mempamerkan Hong Kong di pentas global. Kami gembira bahawa Prudential Hong Kong Tennis Open 2023 telah diiktiraf sebagai acara “M” yang membantu meningkatkan imej Hong Kong sebagai ibu kota acara sukan Asia. Markah “M” yang dianugerahkan oleh Jawatankuasa Acara Sukan Utama, melambangkan acara padat, spektakuler dan tandatangan dalam kalendar sukan wilayah,” tambah Mok.

Encik Lawrence Lam, Ketua Pegawai Eksekutif Prudential, berkata “Prudential Hong Kong Tennis Open (PHKTO) tahun ini menandakan pemulihan acara selepas rehat lima tahun. Ia kembali ke Stadium Tenis Victoria Park, suasana intim dengan Hong Kong sebagai latar belakang unik, di mana kita boleh merasakan perasaan menanti-nantikan dan semangat bandar yang meriah ini. Prudential amat berbesar hati telah menyokong acara WTA berprestij ini sejak 2014, dan kini membawa tenis kelas dunia ke Hong Kong sekali lagi. Ia juga satu keistimewaan menjadi penaja utama dan mengalu-alukan beberapa bintang tenis wanita terkemuka dunia untuk sembilan hari pertandingan sengit.”

“Kami berada dalam suasana meraikan kerana tahun ini menandakan 175 tahun sejak ia ditubuhkan, tetapi yang lebih penting kami meraikan Hong Kong dan semua tenaga yang ditawarkannya melalui acara mega ini. Sebagai rakan perlindungan kesihatan dipercayai untuk setiap kehidupan dan setiap masa depan, perkongsian kami dengan Persatuan Tenis Hong Kong China (HKCTA) bertujuan untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai orang di Hong Kong untuk mengangkat raket dan mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif.”

Azarenka berusia 34 tahun dan ibu kepada seorang anak sedang membuat lawatan pertamanya ke Hong Kong dalam tempoh hampir 15 tahun, jangka masa di mana dia memenangi dua gelaran tunggal Terbuka Australia, mara ke final Terbuka AS sebanyak tiga kali dan menduduki tangga nombor satu dunia selama 51 minggu. Salah satu pemain paling berjaya dalam acara ini, Azarenka memiliki 21 gelaran tunggal WTA, 10 gelaran berganda dan dalam berganda campuran, dua gelaran Grand Slam & emas Olimpik di London 2012. Pada bulan Januari tahun ini, dia mara ke separuh akhir Terbuka Australia, separuh akhir Grand Slam ke-9 dalam kerjayanya yang gemilang.

Beatriz Haddad Maia dari Brazil menulis sejarah tenis awal tahun ini apabila mara ke separuh akhir Roland Garros, melontarkannya ke tempat dalam 10 teratas dunia, pemain pertama dari negaranya berbuat demikian sejak kedudukan komputer diperkenalkan pada 1975. Pada tahun 2022, pemain kidal 6’0′ dan kini nombor dunia ke-20 itu memenangi dua gelaran tunggal WTA pertamanya di acara rumput berturut-turut di Nottingham dan Birmingham dan menewaskan nombor satu dunia Iga Swiatek untuk mara ke final WTA 1000 pertamanya di Toronto.

Leylah Fernandez dari Kanada menjadi tajuk berita di seluruh dunia pada 2021 apabila mengejutkan juara bertahan Naomi Osaka, Angelique Kerber, nombor 5 dunia Elina Svitolina dan nombor 2 dunia Aryna Sabalenka untuk mara ke final tunggal Terbuka AS (kalah kepada Emma Raducanu) sebaik sahaja menyambut hari jadi ke-19. Pada tahun 2022, dia memenangi gelaran tunggal WTA kedua di Monterrey, mara ke suku akhir Roland Garros dan mencatat kedudukan tunggal kerjaya tertinggi nombor 13 dunia, sementara tahun ini dia mara ke final berganda Roland Garros bersama Taylor Townsend. Semangat berjuang dan bintangnya yang menjadi tanda dagangannya akan dipamerkan sepenuhnya ketika dia membuat penampilan sulung di Victoria Park.

Anastasia Potapova dunia nombor 27 berusia 22 tahun mencapai kejayaan besar sebagai pemain junior, memenangi acara gadis di Wimbledon pada 2016 dan menduduki tangga nombor satu junior. Dalam pangkat senior, dia memenangi gelaran tunggal WTA pertamanya di Istanbul pada 2022, dengan yang kedua menyusul pada bulan Februari tahun ini di Linz. Tahun ini juga dia mara ke suku akhir 1000 Miami dan separuh akhir 500 Stuttgart, menewaskan pemain 10 teratas Coco Gauff dan Caroline Garcia, yang membantu melontarkannya ke kedudukan kerjaya tertinggi nombor 21 dunia pada bulan Jun.

Rakan sebaya Wang Xiyu dari China mencapai kedudukan kerjaya tertinggi No.49 awal tahun ini selepas tahun 2022 yang menyaksikannya mara ke dua separuh akhir tunggal WTA 250 di Washington dan Transylvania dan menewaskan nombor dunia ketiga Maria Sakkari untuk mara ke pusingan ketiga Terbuka AS. Pemain junior nombor satu dunia dan juara tunggal Junior Terbuka AS, Wang telah merekodkan kemenangan ke atas Victoria Azarenka, Barbora Krejčíková dan Paula Badosa dalam kerjayanya dan pemain kidal itu akan memburu gelaran tunggal WTA sulungnya di Hong Kong.

Mirra Andreeva berusia 16 tahun menarik perhatian dunia tenis pada bulan April dengan kemenangan pernyataan ke atas finalis Terbuka AS 2021 Leylah Fernandez dan pemain 20 teratas Beatriz Haddad Maia & Magda Linette di acara 1000 Madrid. Lebih mengagumkan lagi, dia kemudian mara ke pusingan ketiga Terbuka Perancis sebagai pemain layak sebelum menjadi pemain termuda sejak Coco Gauff untuk mencapai pusingan ketiga di dua acara Grand Slam dalam satu musim.