CyberPeace mengadakan Sidang Kemuncak CyberPeace Global sulungnya dengan kerjasama Civil 20, G20 India

Deklarasi Delhi dan Protokol CyberPeace Diumumkan

NEW DELHI, 18 Sept. 2023 — CyberPeace, bekerjasama dengan Civil 20, G20 India, dengan United Service Institution of India sebagai rakan pengetahuan, mengakhiri Kemuncak CyberPeace perdana pada 1 September 2023, di New Delhi, dengan Kementerian Elektronik dan IT, Kerajaan India, Pusat Perlindungan Infrastruktur Maklumat Kritikal Negara (NCIIPC), Pasukan Tindakan Kecemasan Komputer-India (CERT-In); Syarikat Teknologi dan Keselamatan Siber seperti Zoom, Meta, InMobi, Kumpulan GMR, Autobot Infosec; Organisasi global seperti Masyarakat Internet, ICANN, MANRS, APNIC, Forum Pertahanan Siber Afrika, Globethics; Organisasi India seperti DELNET, Yayasan India, SIA India; Institusi Akademik seperti NLU Delhi, Bangalore dan Bhopal; ISB Hyderabad, Universiti Raksha Rashtriya, Amrita Vishwa Vidyapeetham, SAKEC Mumbai sebagai penyokong.

(LtoR) Maj Vineet Kumar Founder & Global President CyberPeace, Dr. Krishnashree Achuthan Civil20, Mr. SN Pradhan IPS DG NCB, Mr. Naveen Kumar Singh DG NCIIPC, Ms. Subi Chaturvedi InMobi, Lt Gen (Dr.) Rajesh P

(LtoR) Maj Vineet Kumar Founder & Global President CyberPeace, Dr. Krishnashree Achuthan Civil20, Mr. SN Pradhan IPS DG NCB, Mr. Naveen Kumar Singh DG NCIIPC, Ms. Subi Chaturvedi InMobi, Lt Gen (Dr.) Rajesh P

“Deklarasi Delhi dan Protokol CyberPeace menandakan langkah transformasi menuju ruang siber yang lebih selamat, inklusif, dan tangguh. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kerjasama keselamatan siber global, memperkuat perilaku negara yang bertanggungjawab di ruang siber dan menciptakan ruang aman secara dalam talian untuk semua orang,” kata Lt Gen (Dr.) Rajesh Pant (Bersara), Bekas Penyelaras Keselamatan Siber Negara, Kerajaan India.

Menyedari kepimpinan dan peranan penting negara-negara G20 dalam membentuk landskap siber global, inisiatif ini menyeru mereka untuk memperjuangkan prinsip-prinsip ini dan mengukuhkan komitmen mereka terhadap ruang siber yang terbuka, selamat dan tangguh.

Mejar Vineet Kumar, Pengasas CyberPeace berkata, “Kemuncak CyberPeace Global menunjukkan komitmen kami yang tidak berbelah bagi untuk memupuk kerjasama, ketahanan, dan perpaduan dalam landskap siber yang sentiasa berubah. Apabila kami bergabung dengan pemangku kepentingan siber dari seluruh dunia, kami bukan sahaja membayangkan masa depan – kami membentuknya.”

Kemuncak CyberPeace juga meraikan sumbangan individu dalam bidang cyberpeace melalui Penghargaan CyberPeace dan Anugerah eRaksha.

Untuk ketahui lebih lanjut: https://www.cyberpeace.org/