CLOU ESS’s Syarikat AS Didedahkan di RE+ 2023 di Las Vegas dengan Fokus Laser pada Industri Tenaga Boleh Diperbaharui

LAS VEGAS, 16 September 2023 — CLOU Electronics, anak syarikat Midea Industrial Tech, mengejutkan orang ramai di pameran perdagangan RE+ 2023 (dahulunya Solar Power International, Energy Storage International, dan Smart Energy Week) pada 12-14 September, dianjurkan oleh Smart Electric Power Alliance (SEPA) dan Solar Energy Industries Association (SEIA) di Las Vegas. Syarikat itu mengambil peluang di RE+ untuk mendedahkan syarikat CLOU Energy Storage Systems (CLOU ESS) AS, anak syarikat Kumpulan Midea dan salah satu pemain terkuat dalam industri kuasa global dengan matlamat kembar untuk mengukuhkan perniagaannya di pasaran Amerika Utara dan mengukuhkan lagi kedudukan industrinya secara global. Ini juga menandakan tonggak penting dalam struktur global perniagaan penyimpanan tenaga Kumpulan Midea.

CLOU ESS’s US Company Unveiled on RE+, September 12 in Las Vegas
CLOU ESS’s US Company Unveiled on RE+, September 12 in Las Vegas

Fu Yongjun, Naib Presiden Kumpulan Midea, Presiden Midea Industrial Tech, dan Pengerusi CLOU, bersama-sama dengan Zhou Han, Presiden CLOU, bersama-sama mendedahkan syarikat CLOU ESS AS, dengan mengulas, “Kumpulan Midea mempunyai keyakinan yang kukuh dalam sektor tenaga hijau, dan kami merancang untuk memanfaatkan kepakaran kami dalam penyimpanan tenaga untuk benar-benar memberi tumpuan kepada pasaran tenaga hijau. Penubuhan syarikat CLOU ESS AS akan memberi kuasa kepada CLOU untuk menembusi pasaran global dengan lebih mendalam, termasuk Amerika Utara. Selain itu, dengan produk dan penyelesaian penyimpanan tenaga terkemuka, syarikat bertujuan untuk memberi pelanggan nilai yang lebih besar, serta keselamatan, kebolehpercayaan, kestabilan, dan kecekapan tenaga dan kos yang dipertingkatkan dalam industri penyimpanan tenaga.”

Pasaran tenaga baharu telah mengalami lonjakan pertumbuhan dan pelaksanaan Perjanjian Pengurangan Inflasi AS ITC New Deal pada Ogos 2022 telah mengakibatkan pembatalan peruntukan mandatori sebelumnya bagi fotovolta dan penyimpanan tenaga. Ini telah membawa kepada pelanjutan 10 tahun kredit cukai dan peningkatan peratusannya dalam lingkungan 30% hingga 70%. Lonjakan ekonomi dasar yang dihasilkan dalam penyimpanan tenaga telah membawa peningkatan dramatik dalam bilangan pengisian untuk penyimpanan tenaga elektrokimia di Amerika Syarikat. Menurut Soochow Securities, setakat April 2023, kapasiti berdaftar penyimpanan tenaga elektrokimia di Amerika Syarikat mencapai 30.2GW, peningkatan 89% tahun ke tahun. Amerika Syarikat juga merupakan pasaran terbesar dengan kadar pertumbuhan tertinggi kedua.

CLOU telah beralih untuk mengkhusus dalam integrasi sistem penyimpanan tenaga sejak 2009 dan menawarkan portfolio yang komprehensif, dari PCS, DC/DC, BMS, EMS, hingga O&MS, bersama dengan keupayaan integrasi sistem yang merangkumi semua senario aplikasi penyimpanan tenaga. CLOU telah berjaya menubuhkan kehadiran di pasaran AS dengan projek-projek penting, termasuk projek penyimpanan tenaga lithium-ion berskala besar pertama Indiana dengan saiz 24MW/63MWh, dan projek stesen kuasa penyimpanan tenaga terbesar Texas di pasaran Amerika Utara dengan saiz 99MWh. Di samping projek penyimpanan tenaga grid terbesar di Amerika Selatan dengan saiz 485MWh.

Menurut statistik yang diberikan oleh organisasi perunding antarabangsa, Orennia, kesemua enam projek teratas di Amerika Syarikat dengan keuntungan operasi penyimpanan tenaga bebas tertinggi pada 2021 berasal dari CLOU. Mao Xiaojun, Presiden syarikat AS CLOU ESS, berkata, “Tujuan penubuhan syarikat AS adalah untuk meningkatkan keupayaan R&D tempatan kami dan untuk mewujudkan perkhidmatan tempatan dengan pasukan dan saluran tempatan, membolehkan perkhidmatan jarak-nol untuk pelanggan kami.”

Pada 2023, Kumpulan Midea secara rasmi mengambil alih CLOU dan dengan menyertai Midea Industrial Tech, CLOU memperoleh pengetahuan mengenai teknologi terkini Midea, pangkalan pelanggan, saluran dan sumber R&D global yang dikongsi. Sebagai “Pembekal Penyelesaian Sistem Penyimpanan Tenaga (ESS) Terkemuka dengan Pemahaman Grid yang Lebih Baik”, perniagaan penyimpanan tenaga CLOU telah merangkumi senario aplikasi dan pasaran utama, mencapai kadar respons yang cepat untuk pelanggan dari penyiasatan projek awal, penghantaran di tapak, dan perkhidmatan selepas jualan, serta mencipta nilai 1 + 1 + 1 > 3. Dengan keupayaan teknologi kuasa yang kukuh dan pengalaman di tapak yang luas dalam projek penyimpanan tenaga, CLOU bertujuan untuk memaksimumkan keuntungan operasi dan menjadi kekuatan penting untuk menggalakkan tenaga hijau.

Mengenai CLOU Electronics

Shenzhen CLOU Electronics Co.Ltd., ditubuhkan pada 1996 dan disenaraikan di Shenzhen Stock Exchange pada 2007 (Kod saham: 002121), adalah perusahaan teknologi tinggi kebangsaan yang terlibat dalam menyediakan teknologi teras dan penyelesaian sistem untuk tenaga pintar dan internet tenaga. Sebagai perintis teknologi inovatif dalam tenaga boleh diperbaharui dan grid pintar, CLOU telah memberi tumpuan kepada susun atur teknologi terkini. Dengan teknologi terasnya, CLOU bercadang untuk membina sistem penyimpanan tenaga dan internet tenaga paling canggih untuk menyediakan penyelesaian untuk penjanaan kuasa pintar, grid pintar, penyimpanan tenaga pintar, penggunaan kuasa pintar, perdagangan tenaga, perkhidmatan pengurusan tenaga, dan lain-lain. Sebagai salah satu perusahaan pertama di China yang memberi tumpuan kepada penyimpanan tenaga skala utiliti, bertekad untuk melakukan R&D bebas dan pembuatan produk penyimpanan tenaga serta menyediakan penyelesaian lengkap untuk kegunaan awam / luar grid, loji janakuasa haba, operator loji janakuasa solar dan angin, serta pengguna kediaman. Pada masa depan, CLOU akan berusaha untuk terus membentuk sektor pemasaran antarabangsa agar menjadi pembekal perkhidmatan tenaga kelas dunia yang lebih besar.

 

On RE+, CLOU ESS exhibits its capabilities in system integration in energy storage
On RE+, CLOU ESS exhibits its capabilities in system integration in energy storage