China.org.cn: Pertandingan Kemahiran Vokasional Kedua mempamerkan kemahiran cemerlang

BEIJING, 15 September 2023 – Laporan berita dari China.org.cn mengenai Pertandingan Kemahiran Vokasional Kedua China:

 

Bagi mereka yang menyukai masakan Cina, ramai pasti pernah menikmati persembahan memanjangkan mi tangan di restoran hot pot. Dalam Pertandingan Kemahiran Vokasional tahun ini, anda juga boleh menikmati persembahan fantastik peregangan mi: Di tangan chef, mi secara ajaib muncul dari segumpal adunan dalam pelbagai bentuk: sehalus rambut, atau selebar tali pinggang.

Selain teknik mi tangan ditarik, 29 kemahiran unik lain termasuk “lembu kayu”, robot humanoid, dan kerja kayu mortis dan tenon juga akan dipentaskan dalam pertandingan untuk pertunjukan, yang pasti akan menyakitkan mata untuk melihat.

Sudah tentu, pertunjukan itu hampir intipati. Apa yang menjadikan Pertandingan Kemahiran Vokasional Kedua terkenal adalah pertandingannya.

Berbanding pertandingan terakhir, beberapa acara baru yang memerlukan kemahiran teknologi digital telah ditambah ke pertandingan tahun ini, seperti kejuruteraan pembuatan pintar, aplikasi robot perkhidmatan dan kejuruteraan VR. Ia adalah permintaan pengguna baru serta perkembangan pesat teknologi digital yang melahirkan vokasi baru ini dan seterusnya memasukkan mereka ke dalam pertandingan. Sebagai contoh, apabila keseluruhan populasi menjadi tua, bilangan orang yang berusia produktif semakin berkurangan, jadi robot perkhidmatan telah digunakan secara meluas dalam bidang seperti pendidikan, logistik dan rondaan keselamatan. Secara semula jadi, “juruteknik robot perkhidmatan” wujud sebagai vokasi baru, dan meminta maklum balas, serta aplikasi dan promosi robot perkhidmatan adalah sebahagian daripada tugas mereka.

Acara pertandingan tradisional semuanya sama menakjubkan. Majoriti besar acara yang muncul kali terakhir akan kembali, sementara beberapa acara baru ditambah ke pertandingan tahun ini, seperti pengelasan robot dan pengujian perisian komputer. Perubahan baru bertujuan untuk memudahkan aplikasi teknologi digital dalam bidang tradisional, bagi mendorong pembangunan ke arah kecekapan dan kualiti tinggi. Menetapkan kemahiran vokasional baru sebagai acara pertandingan akan membantu mereka mendapat lebih banyak perhatian, yang membawa lebih banyak peluang untuk pembangunan dan potensi pekerjaan yang lebih besar.

Tahun ini, Pertandingan Kemahiran Vokasional telah menerima perhatian luas semasa peringkat penyediaannya. Bukan sahaja calon bersemangat tinggi, malah acara ini juga sangat dinantikan oleh orang ramai. Saya fikir, ini mencerminkan pengukuhan pembinaan bakat vokasional di China, yang kini lebih ramai, lebih mahir dalam kemahiran, lebih rajin dalam sikap dan lebih bertekad dalam semangat. Selain itu, ia adalah epitom peningkatan perhatian dan penghormatan terhadap bakat vokasional dari orang ramai.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah mendedikasikan usaha untuk membasmi prejudis terhadap pendidikan vokasional sebagai inferior berbanding pendidikan akademik.

Imej yang lebih baik untuk pendidikan vokasional telah dibina. Presiden China Xi Jinping pernah menggalakkan lebih ramai pekerja, terutama generasi muda untuk mempertajam kemahiran mereka dan menjadi profesional vokasional yang berpengalaman. Tahun lalu, versi semakan Undang-Undang Pendidikan Vokasional PRC mengesahkan status yang sama penting pendidikan vokasional dan akademik, satu tindakan yang bertujuan untuk meningkatkan kredibiliti yang terdahulu.

Pada masa yang sama, China juga telah meningkatkan kualiti pendidikan vokasional. Ia telah mendalamkan reformasi dalam sistem pendidikan vokasional moden, meningkatkan kapasiti pendidikan sekolah vokasional, dan memajukan koordinasi antara permintaan industri dan latihan vokasional, dengan matlamat akhir untuk melahirkan bakat berkemahiran tinggi dan modal insan dengan kemahiran profesional.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 60 juta bakat berkemahiran tinggi di China, yang merangkumi 30% daripada semua pekerja teknikal di negara ini. Bakat-bakat ini dalam pelbagai bidang memainkan peranan yang tidak dapat dipisahkan dalam usaha China untuk mencapai pembangunan berkualiti tinggi, sambil berkhidmat sebagai sokongan modal insan yang penting dalam laluan China ke arah pemodenan.

China Mosaic 
http://www.china.org.cn/video/node_7230027.htm
Pertandingan Kemahiran Vokasional Kedua mempamerkan kemahiran cemerlang
http://www.china.org.cn/video/2023-09/15/content_116688596.htm