China Hainan promosi kerjasama perdagangan dengan UAE

HAIKOU, China, 18 September 2023 Laporan dari Pusat Media Antarabangsa Hainan (HIMC):

Dari 13 hingga 15 September, satu delegasi dari Provinsi Hainan selatan China telah melawat Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk meningkatkan hubungan perdagangan dwihala dan menggalakkan kerjasama perindustrian, kebudayaan, dan teknologi di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI) China.

Pulau tropika provinsi ini menandatangani memorandum persefahaman dengan DP World, sebuah operator pelabuhan tempatan terkemuka di Dubai, dan perjanjian lain dengan syarikat UAE dalam pelancongan, penerbangan, logistik, teknologi, dan perkhidmatan lain.

Delegasi dari Provinsi Hainan selatan China menandatangani perjanjian dengan UAE semasa Persidangan Promosi Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan yang diadakan pada 15 September. (Foto: Aplikasi Harian Hainan)
Delegasi dari Provinsi Hainan selatan China menandatangani perjanjian dengan UAE semasa Persidangan Promosi Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan yang diadakan pada 15 September. (Foto: Aplikasi Harian Hainan)

Semasa lawatan delegasi, Persidangan Promosi Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan (FTP) telah diadakan, dihadiri oleh wakil-wakil dari Kementerian Ekonomi UAE, Kementerian Tenaga & Infrastruktur, Jabatan Pembangunan Ekonomi Abu Dhabi, dan Pertubuhan Zon Bebas Dunia, serta dari Kedutaan China di UAE, Konsulat Jeneral China di Dubai, dan syarikat-syarikat dan persatuan China lain di UAE.

Para pelabur dari Zon Bebas Jebel Ali, Pelabuhan dan Lapangan Terbang Abu Dhabi, Kedai Bebas Cukai Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, DP World, Kumpulan 42 (syarikat kecerdasan buatan dan pengkomputeran awan UAE), Dubai UAS Sokongan Perjalanan Antarabangsa, dan syarikat-syarikat UAE lain disambut untuk melabur dalam FTP Hainan.

Sejak UAE menyertai BRI yang dicadangkan oleh China, kedua-dua negara telah menyaksikan perkongsian mereka meluas ke banyak bidang. Perdagangan dwihala antara Provinsi Hainan dan UAE telah menyaksikan lonjakan pertumbuhan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kedua-dua pihak sepadan dari segi sumber asli dan struktur perindustrian.

Memerinci angka mengikut tahun, jumlah perdagangan antara kedua-dua tempat pada tahun 2021 telah meningkat 10 kali ganda berbanding tahun 2020, dan sekali lagi meningkat dua kali ganda pada tahun 2022. Separuh pertama tahun 2023 menyaksikan jumlah perdagangan melebihi keseluruhan tahun 2021.

Semasa persidangan tahunan Forum Boao untuk Asia tahun ini, FTP Hainan bergabung dengan Zon Bebas Jebel Ali Dubai, bersama-sama dengan zon perdagangan bebas (pelabuhan) lain di China dan di seluruh dunia, dalam satu inisiatif yang menyeru kerjasama antara zon perdagangan bebas (pelabuhan) di seluruh dunia.