Biotropics Malaysia Berhad Perkenalkan Bahan Baharu Kesihatan Otak di Vitafoods Asia 2023

BANGKOK, 18 September 202320 September 2023, Biotropics Malaysia Berhad, pengeluar utama ekstrak botani berkualiti tinggi, dengan sukacitanya mengumumkan pelancaran BioKesum® daun ekstrak baharu yang secara klinikal terbukti menyokong kesihatan otak. Ekstrak daun BioKesum® berasal daripada tumbuhan tropika BioKesum® yang endemik kepada fauna Malaysia.

Ibu pejabat Biotropics Malaysia di Glenmarie Shah Alam Malaysia. Ekstrak herba dari kepelbagaian biologi Malaysia diberi nafas baru di pasaran sebagai herba bernilai tinggi yang direka untuk suplemen kesihatan serta makanan dan minuman berfungsi di lebih 35 buah negara.
Ibu pejabat Biotropics Malaysia di Glenmarie Shah Alam Malaysia. Ekstrak herba dari kepelbagaian biologi Malaysia diberi nafas baru di pasaran sebagai herba bernilai tinggi yang direka untuk suplemen kesihatan serta makanan dan minuman berfungsi di lebih 35 buah negara.

Memandangkan pengguna semakin menitikberatkan kesihatan otak dan prestasi kognitif, permintaan semakin meningkat untuk bahan semulajadi yang menyokong ingatan, fokus, mood dan fungsi otak keseluruhan. Menurut firma penyelidikan pasaran Persistence Market Research, nilai pasaran global suplemen kesihatan otak akan mencapai $12.1 bilion menjelang 2026, mewakili kadar pertumbuhan tahunan terkompoun sebanyak 8.5% dari 2023 hingga 2026.

Ekstrak daun BioKesum® hak milik Biotropics secara unik diformulasi untuk menyediakan tahap sebatian pemakanan otak yang dipanggil flavonoid. Dalam ujian klinikal buta dua, plasebo terkawal dengan 60 orang dewasa, ekstrak daun BioKesum® terbukti secara signifikan meningkatkan ingatan, fungsi eksekutif dan meningkatkan tahap Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) berbanding plasebo. BDNF memainkan peranan penting dalam pertumbuhan neuron dan ketahanan di otak.

“Kami gembira dapat memperkenalkan ekstrak daun BioKesum® ke pasaran nutraseutikal global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Biotropics Malaysia Berhad, Haliza Ramli. “Sejenis salad (atau dikenali secara tempatan sebagai “ulam”) yang biasa di Malaysia, BioKesum® yang direvolusikan adalah sumber eksotik flavonoid penyokong otak. Penyelidikan klinikal kami menunjukkan keupayaan ekstrak daun BioKesum® untuk memberi kesan positif terhadap tahap BDNF dan penanda fungsi kognitif.”

Biotropics mempamerkan ekstrak daun BioKesum® dan penyelidikan klinikal yang menyokong manfaat kesihatan otak baharu yang unik di Vitafoods Asia 2023 yang akan berlangsung pada 20-22 September di QSNCC, Bangkok, Thailand. Para tetamu dijemput melawat Biotropics di Booth G34 untuk mengetahui lebih lanjut tentang bahan inovatif baharu ini dan aplikasinya untuk suplemen sokongan ingatan, formulasi nootropik, dan produk kesihatan otak am.

Dr. Annie George juga akan membentangkan sesi Nutrafocus bertajuk “Laluan Alternatif dan Komplementari dalam Menggalakkan Kesejahteraan Keseluruhan melalui Nutraseutikal Berasaskan Bukti” pada 21 September jam 2:30 petang di Innovation Theatre (Nutra menyoroti ekstrak daun BioKesum® dan kerja Biotropics dalam membangunkan bahan-bahan botani yang disahkan secara klinikal).

Botani premium lain yang telah diteliti secara klinikal yang turut dipamerkan termasuk Physta® Tongkat Ali untuk Kesihatan & Tenaga Lelaki dan Wanita, SLP+® untuk Kesihatan Wanita dan Nu-Femme® untuk Pengurusan Menopaus, dan AVCO® (Activated Virgin Coconut Oil) dengan aktiviti antimikrobial spektrum luas untuk aplikasi penjagaan diri (jerawat dan ketombe).

Mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang bahan-bahan Biotropics boleh melawat www.biotropicsmalaysia.com atau akaun media sosial Biotropics di Instagram, LinkedIn, Facebook dan Twitter.