AUM Pengurusan Kekayaan Futu Melampaui HKD50 bilion dengan sumbangan majoriti daripada Klien Institusi dan HNW

HONG KONG, 14 September 2023Futu Holdings Limited (“Futu” atau “Syarikat”) (Nasdaq: FUTU), platform broker dan pengurusan kekayaan digital berteknologi tinggi yang terkemuka, mengumumkan bahawa Aset Di Bawah Pengurusan (“AUM”) dalam perniagaan pengurusan kekayaannya di bawah Futu Money Plus (“Money Plus”) telah melebihi HK$50 bilion*. Dana baru 10 bilion terdiri daripada 62% aset alternatif, dengan lebih separuh daripada AUM baru disumbangkan oleh pelanggan institusi dan berkemampuan tinggi. Ia menunjukkan komposisi pelanggan dana Futu dan kelas aset yang semakin seimbang dalam trajektori pertumbuhannya.


Cash Plus kekal menjadi tumpuan dengan pertumbuhan pesat dalam aset alternatif

Berlatarbelakangkan kenaikan kadar, Cash Plus, alat pengurusan tunai Futu, telah mendapat perhatian substansial di pasaran, terutamanya dengan pulangannya yang stabil, risiko rendah, dan ciri-ciri mudah diperdagangkan. Pada separuh pertama 2023, Cash Plus menarik HKD 562 juta keuntungan untuk pelabur dana. Sesungguhnya, keupayaan produknya telah diperkayakan dengan menawarkan lebih banyak jenis aset, seperti dana ekuiti swasta (PE), bon, dan nota struktur, untuk memenuhi keperluan pelbagai pelanggan berkemampuan tingginya. Daripada 21 bulan hingga 2 bulan, tempoh yang sangat dipendekkan untuk mencapai 10 bilion AUM bukan sahaja menjadi bukti kelajuan Futu untuk meningkat skala tetapi juga usahanya dalam meningkatkan tawaran produk dan memperluaskan saluran perkhidmatan.

Produk berstruktur semakin meningkat, meraih langganan 2 bilion

Mewakili hampir 50%** daripada transaksi produk bukan diniagakan di Hong Kong, nota berstruktur telah menyaksikan pertumbuhan pesat dalam Money Plus tahun ini. Setakat akhir Ogos tahun ini, Money Plus membentuk perkongsian dengan 3 penerbit utama yang menyokong 7 jenis nota termasuk struktur berkaitan dana, nota kupon tetap, dan lain-lain, yang membawa langganan bernilai 2 bilion. Money Plus mengakhiri suku kedua tahun ini dengan 77 institusi kewangan terkemuka dunia menjadi rakannya, mencerahkan kelebihan perniagaannya.

Steve Zeng, Ketua Strategi Global dan Pengurusan Kekayaan di Futu Holdings Limited berkata, “Kami telah melihat peningkatan permintaan untuk perkhidmatan pengurusan kekayaan Futu daripada pelanggan institusi dan HNW kerana kami telah melepasi tonggak 50 bilion AUM. Perkhidmatan dan tawaran kami kepada pelanggan HNW dan pejabat keluarga telah diperkukuhkan dengan memperkayakan susunan produk kami pada platform pelaburan bersepadu kami. Pada suku ketiga, Futu telah melancarkan perkhidmatan Platform Pengurusan Aset Tersedia (TAMP) di Singapura, menyediakan institusi pengurusan kekayaan bebas dan luaran serta pejabat keluarga dengan alat operasi terkemuka yang diperlukan untuk melayani pelanggan mereka, seterusnya meningkatkan kecekapan perniagaan penasihat kewangan. Ini akan menyediakan lebih banyak pelanggan HNW dengan penyelesaian pengurusan kekayaan serba lengkap, berasaskan digital dan multi-aset, dan dijangka menjadi pemacu pertumbuhan baharu untuk perniagaan pengurusan kekayaan Futu.”

* Data dikumpul setakat 1 September 2023

** Sumber data: Siasatan bersama antara Suruhanjaya Sekuriti dan Piawaian Kewangan Hong Kong mengenai jualan produk pelaburan bursa berasaskan yuran 2021 (September 2022)