Anugerah Panda Emas Pertama Akan Berlangsung di Chengdu

CHENGDU, China, 15 September 2023 — Pada 19 dan 20 September 2023, Anugerah Panda Emas pertama akan dianjurkan di Chengdu, Wilayah Sichuan. Dianjurkan oleh Persekutuan Sastera dan Seni China dan Kerajaan Rakyat Wilayah Sichuan, Anugerah Panda Emas diberikan setiap dua tahun kepada penyertaan cemerlang dari seluruh dunia, termasuk karya dalam filem, drama TV, dokumentari dan animasi. Anugerah ini seperti gabungan Anugerah Akademi dan Anugerah Emmy versi Cina.

Prosesnya bermula dengan penjemputan penyertaan yang dijalankan oleh jawatankuasa penganjur melalui jemputan awam dan sasaran. Tahun ini, sebanyak 7,024 penyertaan dari 104 buah negara dan wilayah telah diserahkan, dan 4,927 daripadanya datang dari luar China, membentuk 70% jumlah keseluruhan.

Menurut Ren Zhonglun, wakil juri pendahuluan Anugerah Panda Emas Pertama, pusingan penilaian awal telah berakhir dengan pencalonan 90 penyertaan, termasuk 29 filem, 26 drama TV, 20 dokumentari dan 15 animasi. Pengerusi juri ialah pengarah terkenal China Zhang Yimou, manakala pengerusi juri kategori filem, drama TV, dokumentari dan animasi masing-masing ialah pengarah terkenal Hong Kong China Stanley Tong, pengarah terkenal China Zheng Xiaolong, pemenang Anugerah Akademi dan Emmy Malcolm Clarke, dan master animasi terkenal Georges Schwizgebel.

Anugerah Panda Emas yang dinantikan, yang akan diadakan pada 20 September, akan mengumumkan keputusannya.

Maskot Anugerah Panda Emas ialah seekor panda gergasi yang comel dan ceria, sementara reka bentuk trofinya diilhamkan oleh buluh, makanan kegemaran panda gergasi. Sebagai spesies langka yang telah hidup di Bumi sekurang-kurangnya lapan juta tahun, panda gergasi ialah “khazanah negara” China dan duta keamanan dan persahabatan. Sebagai tempat asal panda gergasi, Sichuan ialah hos tetap Anugerah Panda Emas.

Selain majlis utama, Anugerah Panda Emas Pertama turut mengandungi pelbagai aktiviti seperti Forum Kebudayaan Antarabangsa Panda Emas, “Mari Menonton Filem Bersama” (Tayangan Filem), “Panda Membawa Anda Melihat Dunia” (Pameran Filem dan Televisyen), dan lain-lain. Pada masa ini, semua aktiviti di atas sudah berlangsung di Chengdu.

China mempunyai penduduk lebih 1.4 bilion, menjadikannya salah satu pasaran terbesar untuk penggunaan produk dan kreasi budaya serta seni. Menurut data daripada Pentadbiran Filem China, pawagam di seluruh negara meraih 20.6 bilion yuan Cina (anggaran AS$2.8 bilion) semasa tempoh cuti musim panas (1 Jun hingga 31 Ogos), meletakkan rekod pecah panggung baharu.

Tidak syak lagi pasaran yang kukuh ini mewakili platform fantastik yang memudahkan pertukaran dan penghargaan bersama antara tamadun dunia. Menurut timbalan pengarah Zhang Hong jawatankuasa penganjur Anugerah Panda Emas: “Kami berharap dapat menganjurkan sambutan antarabangsa yang memperdalam pertukaran kebudayaan dan menggalakkan penghargaan bersama antara tamadun.”