Acara Global Baijiu Sichuan 2023 dan Minggu Masakan Sichuan Membakar Minat di Jepun

Budaya Minuman Keras Cina Mendapat Sambutan Global

TOKYO, 13 September 2023 — Pada 7 September, Acara Sichuan Baijiu Global 2023 dan Minggu Masakan Sichuan, yang diketuai oleh jenama baijiu terkemuka China Wuliangye, dan disertai lima jenama baijiu Sichuan yang lain yang terkenal, membuat penampilan sulung di Tokyo.

Acara seminggu itu bertujuan untuk menawarkan pengalaman gastronomi yang unik melalui baijiu Sichuan dan beberapa hidangan Sichuan yang dipilih, mencerahkan pengguna Jepun tentang budaya baijiu Cina, dan berkongsi suara China melalui daya tarikan Baijiu Sichuan.


Persembahan Baijiu dan Masakan Sichuan: Dari Kegembiraan Serantau ke Sorotan Global

Makanan Sichuan, dikenali secara tempatan sebagai shisenryōri, sangat popular dan terkenal di Jepun. Acara itu diadakan di Wuliangye Dining Tokyo di Roppongi, sebuah bangunan mercu tanda di bandar Jepun.

Wuliangye Dining Tokyo memainkan peranan penting dalam mempamerkan dan mempromosikan aspek budaya dan gastronomi Sichuan, terutamanya minuman keras dan masakannya, kepada audiens antarabangsa.

Di tapak acara, masakan Sichuan dan minuman keras Sichuan berkongsi ruang dengan elemen paling ikonik dari wilayah itu – panda dan buluh hijau zamrud – bekerja bersama untuk melibatkan para hadirin dalam suasana budaya kaya provinsi itu. Enam pengeluar baijiu utama provinsi itu – Wuliangye, Luzhou Laojiao, Jiannanchun, Langjiu, Shede, dan Shuijingfang (secara kolektif dikenali sebagai ‘enam bunga emas’ minuman keras Sichuan) – masing-masing menyajikan hidangan yang merupakan perwakilan masakan Sichuan yang autentik sambil menggambarkan rasa dan sejarah unik jenama masing-masing.

Pengurus restoran berkata, “Sichuan adalah kuasa pertanian barat China, dan persekitaran semula jadi uniknya yang ideal untuk membuat baijiu berkualiti tinggi. Minuman keras dan masakan yang membuat Sichuan begitu unik membangkitkan rasa nostalgia dan hubungan dengan budaya dan tanah air Cina bagi kedua-dua peminat antarabangsa dan ahli keluarga yang jauh dari China.”

Seorang pelanggan Jepun tempatan berkata, “Saya mendapati baijiu Sichuan agak mengingatkan sake kami, walaupun ia mempunyai kandungan alkohol yang lebih tinggi. Ia menyenangkan kuat dengan aroma yang berbeza yang membawa sedikit esensi Cina. Saya ingin melawat Sichuan untuk melihat panda dan meneroka tempat-tempat seperti Sanxingdui dan Jiuzhaigou.”

Enam Jenama Baijiu Sichuan Terkemuka Memulakan Odisi Global Mereka

Pada masa yang sama, pelbagai hidangan gaya Sichuan menarik perhatian yang signifikan, membentangkan pengalaman kuliner baru kepada para pelanggan dengan kehidupan yang sibuk namun keinginan untuk rasa khas provinsi itu. Acara itu juga menonjolkan wain pergunungan alp Sichuan, yang terkenal dengan “kualiti tinggi, ekologi unggul, pengeluaran butik dan kepelbagaian,” yang dibuat di kawasan tanah rendah latitud tinggi, pergunungan tinggi yang unik di gunung dan lembah Sichuan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Sichuan telah meningkatkan kerjasama antarabangsa untuk meningkatkan profil jenama wainnya dan memupuk industri agronya. Selain itu, provinsi itu telah merintis model pembangunan novel yang mengintegrasikan pertanian, budaya dan pelancongan dengan lancar.

Acara Global Baijiu Sichuan 2023 mewakili usaha sama sulung keenam-enam jenama baijiu Sichuan di luar negara, mempamerkan daya tarikan Baijiu Sichuan ke pasaran global.

Sichuan telah lama menjadi wilayah pengeluaran minuman keras utama China. Mendapat manfaat daripada seting geografi dan ekologi yang tidak ada bandingannya, ditambah dengan warisan industri yang kaya, baijiu Sichuan telah muncul sebagai baijiu Cina yang paling emblematik dari segi klasifikasi produk, kepentingan budaya, dan lokasi pengeluaran.

Kejayaan acara itu membuka jalan bagi baijiu Sichuan untuk meningkatkan kehadiran jenamanya di pentas global.

Kejayaan antarabangsa baijiu Sichuan akan menjadi contoh bagi pengeluar minuman keras Cina yang ingin meneroka di luar kampung halaman mereka pada masa depan.