Abu Dhabi Destinasi Pilihan untuk Pemain Global Dengan Angka Rekod ADGM untuk Separuh Pertama 2023

  • Sebagai kuasa besar GCC terbesar yang menyumbang 62% daripada jumlah modal yang dikerahkan oleh pelabur berdaulat Teluk pada 2022, kedudukan Abu Dhabi diperkukuhkan oleh pertumbuhan tahun ke tahun yang kukuh sebanyak 35% untuk AUM ADGM setakat Jun 2023.

ABU DHABI, UAE, 15 Sept, 2023Abu Dhabi, ibu negara Emiriah Arab Bersatu, terus menarik pemain global dan serantau utama ke Pusat Kewangan Antarabangsa (IFC), Abu Dhabi Global Market (ADGM). Prestasi yang kukuh sepanjang separuh pertama 2023 (H1 2023) oleh ADGM telah menunjukkan pertumbuhan yang signifikan dalam pelbagai aspek, menetapkan nada positif untuk baki tahun ini dan meneruskan sumbangannya untuk memposisikan Abu Dhabi sebagai kuasa kewangan utama dan ekonomi ‘falcon’.

Memperkukuh Kedudukan Abu Dhabi sebagai Kuasa Kewangan GCC

Angka terbaru-baru ini menunjukkan beberapa firma pelaburan dan dana lindung memulakan operasi mereka di ADGM; mencapai jumlah 102 pengurus aset yang beroperasi di ADGM dan menguruskan 128 dana, menyumbang kepada kedudukan terkemuka Abu Dhabi dalam sektor pengurusan aset. Aset di bawah pengurusan (AUM) ADGM menyaksikan pertumbuhan rekod tahun ke tahun sebanyak 35% setakat Jun 2023.

Satu lagi tambahan kepada sektor ini ialah pengumuman penambahbaikan kepada rangka kerja peraturan Pihak Berkuasa Peraturan Perkhidmatan Kewangan (FSRA) ADGM, membolehkan dana pelaburan kolektif berasaskan ADGM melabur dalam kredit dengan mengeluarkan dan menyertai kemudahan kredit. Pembiayaan alternatif untuk perusahaan persendirian, terutamanya dalam sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), adalah salah satu fokus utama memperkenalkan rangka kerja Dana Kredit Persendirian.

Daya tarikan ADGM sebagai hab kewangan holistik, yang berdiri sebagai satu-satunya bidang kuasa di rantau ini untuk menerima pakai secara langsung undang-undang biasa Inggeris, telah menyebabkan firma global terkemuka menubuhkan diri mereka di ADGM pada 2023, seperti Brevan Howard, Ardian, Goldman Sachs, Tikehau Capital, Blackstone, SBI Capital, Bank Pelaburan Infrastruktur Asia (AIIB), Apollo, Fifth Wall, Fidera dan Vibrant Capital. Pusat kewangan antarabangsa ini juga menyaksikan penambahan utama pada separuh pertama 2023, mengalu-alukan pelabur legenda Ray Dalio, yang telah memilih Abu Dhabi sebagai hab strategiknya yang seterusnya untuk memperluaskan jejak global pejabat keluarganya.

ADGM juga dianggap sebagai destinasi pilihan bagi firma serantau dan tempatan berat seperti ADQ, Chimera, G42, Gulf Capital, OneIM dan Investcorp.

Pemain antarabangsa dan serantau lain yang ternama dalam ruang kewangan akan beroperasi sepenuhnya dalam ADGM, kerana sebanyak 46 firma telah diberikan Kelulusan Prinsip (IPA) sepanjang separuh pertama 2023. Ini merupakan peningkatan ketara sebanyak 119% berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Mengulas mengenai pengembangan mereka ke ADGM, Alan Howard, Pengasas, Brevan Howard, berkata: “Abu Dhabi dan ADGM menawarkan persekitaran yang telus dan mesra perniagaan kepada industri perbankan, fintech, dan pengurusan pelaburan. Ia adalah hab global yang penting dengan potensi yang besar. Kami gembira dapat bermitra dengan kerajaan ketika membina dan membangunkan masa depan.” Brevan Howard mengurus lebih USD 30 bilion bagi pihak pelanggan institusi di seluruh dunia.

Rajeev Misra, Ketua Pegawai Eksekutif OneIM, berkata, “Abu Dhabi telah menjadi hab antarabangsa bagi pelabur, majikan dan pekerja. Kebenaran Perkhidmatan Kewangan (FSP) ini akan membolehkan kami mengejar banyak peluang menarik yang kami lihat di rantau ini dan mendorong syarikat ke peringkat seterusnya dalam perjalanannya.”

Pelopor Kewangan Lestari dan Mengalu-alukan Raksasa Kelestarian Global

H1 2023 menyaksikan FSRA ADGM melaksanakan rangka kerja kewangan lestari, yang terdiri daripada keperluan pendedahan ESG yang paling komprehensif di rantau ini dan rangka kerja peraturan untuk dana, portfolio terurus diskresionari, bon dan sukuk yang direka untuk mempercepatkan peralihan EAU kepada sifar bersih pelepasan gas rumah hijau. Rangka kerja ini melengkapi peraturan sedia ada ADGM tentang offset karbon, memudahkan penubuhan pertukaran offset karbon yang dikawal selia pertama di dunia di ADGM, AirCarbon Exchange (ACX).

Pada bulan Mac, FSRA ADGM bersama-sama dengan ahli-ahli lain Kumpulan Kerja Kewangan Lestari UAE (SFWG), mengeluarkan draf “Prinsip untuk Pengurusan Berkesan Risiko Kewangan Berkaitan Iklim” (“draf Prinsip”) untuk perundingan dan akan diterbitkan pada separuh kedua 2023.

Awal tahun ini, bank pembangunan multilateral bernilai USD 100 bilion, Bank Pelaburan Infrastruktur Asia (AIIB) menandatangani perjanjian untuk menubuhkan Hab Operasi Interim pertamanya di ADGM, yang akan menjadi pejabat luar negara pertamanya. Misi AIIB adalah untuk membiayai infrastruktur dengan kelestarian sebagai terasnya.

Kecekapan ADGM Terus Meningkat Walaupun Menjadi Salah Satu Daerah Kewangan Terbesar Dunia

Tonggak penting dalam perjalanan pertumbuhan ADGM tahun ini ditandai dengan pengumuman perluasan sepuluh kali ganda kawasan geografinya, membawa Pulau Al Reem di bawah bidang kuasanya, di samping Pulau Al Maryah sedia ada. Ia telah memposisikan ADGM sebagai salah satu daerah kewangan terbesar di dunia, berjumlah 14.38 juta meter persegi.

Pengembangan ini adalah langkah semulajadi seterusnya bagi ADGM berikutan trajektori pertumbuhan yang dialaminya dalam tempoh terkini dengan syarikat global, serantau dan tempatan semakin memilih Abu Dhabi sebagai destinasi untuk mengembangkan dan menumbuhkan perniagaan mereka. Ini juga tercermin dalam angka H1 2023 dengan entiti operasi melonjak ke peningkatan tahun ke tahun sebanyak 36% setakat Jun 2023 untuk mencapai jumlah 1,590 entiti. Selanjutnya, dalam tempoh yang sama, tenaga kerja ADGM Square menunjukkan peningkatan 28% membawa jumlah 12,080 individu berbakat.

Dari Jun 2022 hingga Jun 2023, kecekapan dan kelajuan mengeluarkan lesen komersial menyaksikan peningkatan ketara sebanyak 50%. Terdapat juga peningkatan ketara sebanyak 69% dalam kecekapan dan kelajuan khusus untuk mengeluarkan lesen komersial untuk SPV.

Pencapaian penting tambahan untuk H1 2023

  • Pihak Berkuasa Pendaftaran ADGM menerbitkan kertas perundingan mengenai rangka kerja perundangan untuk Yayasan Buku Besar Teragih (DLT).
  • ADGM melancarkan Penilaian Risiko Pencucian Wang dan Pembiayaan Keganasan (ML/TF) pertamanya bagi Badan dan Pengaturan Undang-Undang ADGM (LPA Report) pada Mei 2023.
  • Forum Kewangan Lestari Abu Dhabi (ADSFF) menyimpulkan edisi kelimanya dengan fokus pada ‘Memeta Jalan ke COP28,’ ketika negara bersiap sedia untuk menganjur acara global nanti tahun ini.
  • Edisi kedua RESOLVE dilancarkan sebagai forum penyelesaian pertikaian Abu Dhabi oleh Mahkamah ADGM dan Pusat Timbang Tara ADGM yang disaksikan kehadiran fizikal lebih 2,400 orang, memberi tumpuan kepada Kelestarian, Web3 dan AI, Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan (AML/CTF) dan sekatan, serta infrastruktur berkembang UAE.
  • ADGM mengumumkan kembalinya Minggu Kewangan Abu Dhabi yang akan diadakan dari 27 November hingga 30 November 2023.