2023 9 Terbaik Tempat Kerja di AsiaTM GPTW, Dikaji di 15 Negara, 2400 Syarikat, Jumlah 5.9 juta Peserta

SEOUL, Korea Selatan, 14 September 2023 — Great Place to Work®, sebuah organisasi penilaian global yang ditubuhkan pada tahun 1990, menjalankan penyelidikan mengenai pengurusan kepercayaan dan menyebarkannya dengan kerjasama 150 buah negara di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat, Eropah, dan Jepun. Organisasi ini memilih dan mengumumkan, “Tempat Kerja Terbaik” di setiap negara, seperti “100 Syarikat Terbaik Fortune untuk Bekerja For®” di Amerika Syarikat, “100 Tempat Kerja Terbaik di EropahTM,” “100 Tempat Kerja Terbaik di Amerika LatinTM,” dan “Tempat Kerja Terbaik di AsiaTM.”

“Tempat Kerja Terbaik di AsiaTM” adalah satu sistem yang memilih syarikat-syarikat yang mewujudkan tahap pengurusan kepercayaan tertinggi di Asia. Ia bermula dengan mengenal pasti syarikat-syarikat teratas sebagai calon untuk menjadi tempat kerja hebat di 15 buah negara Asia. Calon-calon ini menjalani penilaian melalui pengukuran “Trust IndexTM” yang menilai faktor-faktor seperti sistem pengurusan, inovasi, aktiviti GWP (Tempat Kerja Hebat), dan prestasi. Selain itu, satu penilaian yang dipanggil “Culture AuditTM” menilai amalan pengurusan budaya organisasi. Melalui penilaian ini, sistem ini bertujuan untuk mengenal pasti syarikat-syarikat di Asia yang telah mencapai standard tertinggi dalam pengurusan kepercayaan.

Great Place to Work® meninjau lebih daripada 5.9 juta pekerja dari lebih 2,400 syarikat di seluruh 15 buah negara Asia yang pelbagai, termasuk Korea, Greater China (China, Hong Kong, Taiwan), Bangladesh, India, Jepun, Malaysia, dan lain-lain. Berdasarkan kaji selidik yang luas ini, mereka memilih dan mengumumkan “Tempat Kerja Terbaik di Asia 2023,” yang terdiri daripada 200 syarikat teratas di rantau ini.

DHL Express telah dipilih sebagai syarikat nombor satu dalam kategori MNC (Syarikat Multinasional) untuk “Tempat Kerja Terbaik di Asia 2023TM,” menandakan tahun kelima berturut-turut di tempat pertama.

3ALogic Co., Ltd. adalah pembangun komponen teras dalam bidang IoT dan merupakan syarikat pertama yang membangunkan cip Pembaca NFC/RFID dan cip Tag Dinamik NFC di Korea.

Cip Pembaca NFC mengekalkan lebih daripada 60% pasaran kunci pintu digital domestik.

Ia juga membangunkan produk Cip NFC untuk kereta dan menerima bahagian pembaca Kunci Digital CCC Forum NFC dan pensijilan AEC-Q100, standard kebolehpercayaan semikonduktor untuk kereta.

Produk Cip NFC yang disahkan telah diterima pakai dan dibekalkan ke pemegang pintu kereta dan pengecas wayarles dalam kenderaan.

Produk Cip Tag NFC adalah pegangan pasaran nombor 1 dalam bidang Label Rak Elektronik (ESL) di Korea, dan bidang pensijilan produk Cip Tag NFC tulen juga memimpin pasaran.

Berdasarkan teknologi ini, ia telah dipilih sebagai syarikat kecil kuat Korea dan syarikat Bintang Global Korea fabless.

Sebagaimana yang telah dinyatakan, 3ALogics telah mengukuhkan kedudukannya sebagai syarikat terkemuka dalam bidang NFC dan merupakan syarikat fabless kecil yang terus membangunkan teknologi NFC baru yang berkaitan seperti penghantaran kuasa tanpa wayar dan sensor.

GS Retail telah menjalankan pelbagai program untuk meningkatkan kepuasan kerja pekerja. Melalui inisiatif seperti Jawatankuasa D&I (Kepelbagaian dan Penyertaan) dan Majlis Perundingan Hanulim, mereka telah dapat mengenal pasti keperluan pekerja mereka. Jawatankuasa D&I secara khusus memberi tumpuan kepada memahami tuntutan pekerja generasi milenium dan Gen Z.

Under Armour Korea (Ltd.) dengan bangganya menduduki tempat ketiga dalam kategori Kecil & Sederhana, mewakili Korea Selatan.

Under Armour Korea menerima penilaian positif kerana menghormati nilai individu pekerja dan mewujudkan budaya organisasi fleksibel yang menyokong mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan melalui pelbagai program kebajikan. Malah, keputusan kaji selidik menunjukkan bahawa 99% pekerja memberi respons positif, menyatakan bahawa syarikat mereka adalah tempat kerja yang hebat apabila mengambil kira semua aspek. Pencapaian ini menandakan percubaan pertama mereka untuk diberi kedudukan sebagai syarikat nombor satu dalam senarai “Tempat Kerja Terbaik di Korea Selatan 2023″.

Under Armour Korea menghargai dan menghormati nilai individu setiap pekerja sambil melaksanakan program kebajikan pelbagai untuk membantu mereka mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat.

Daewoong Pharmaceutical mengumumkan bahawa ia telah diberi kedudukan ke-16 dalam kategori perusahaan besar “Tempat Kerja Terbaik di AsiaTM” yang dianjurkan oleh GPTW. Pencapaian ini menambah pengiktirafan terdahulu mereka, termasuk dinamakan sebagai Tempat Kerja Terbaik di Korea Selatan, Tempat Kerja Terbaik untuk Generasi Milenium di Korea Selatan, Tempat Kerja Terbaik untuk Ibu Bekerja di Korea Selatan, dan menerima pengiktirafan sebagai salah satu CEO paling dihormati di Korea Selatan.

Daewoong Pharmaceutical diiktiraf sebagai salah satu syarikat farmaseutikal terkemuka di Korea Selatan. Dalam penilaian tempat kerja terbaik di Asia ini, mereka mencapai tempat pertama di kalangan pemenang domestik dalam kategori Besar.

Atomy telah dipilih sebagai salah satu “Tempat Kerja Terbaik di AsiaTM” selama dua tahun berturut-turut. Selain itu, Pengerusi Han-Gil Park telah diiktiraf sebagai salah seorang “CEO Paling Dihormati di Korea Selatan” selama dua tahun berturut-turut.

Pengurusan organisasi Atomy dicirikan oleh satu siri inovasi radikal. Dari perjalanan ke pejabat hingga proses kelulusan, hampir semuanya adalah berdasarkan autonomi pekerja. Keseluruhan syarikat melaksanakan dasar tempat duduk fleksibel di mana pekerja boleh bekerja dari tempat duduk pilihan mereka tanpa perlu bimbang tentang ketua mereka.

Hubungi:
kr_contact@greatplacetowork.com 
+82-02-780-5400